Εκλογές 2014 - Σαμαράς: Ψήφο στο ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει πισωγύρισμα

Το δίλημμα των εκλογών θέτει σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός καλώντας παράλληλα τους πολίτες να σκεφθούν πριν ψηφίσουν που ήταν η χώρα πριν από δύο χρόνια.

«Πρέπει όλοι να θυμούνται ότι χρειαζόμαστε σταθερότητα τώρα περισσότερο από ποτέ! Αποφύγαμε τα χειρότερα, μπήκαμε στην ανάκαμψη, αλλά ο κίνδυνος να γυρίσουμε πίσω δεν έχει αποτραπεί πλήρως. Μικρό λάθος να γίνει τώρα, θα κινδυνεύουμε να ξαναπέσουμε πίσω στην κρίση. Και θα ήταν λάθος να αφήσουμε να δημιουργηθεί αστάθεια ξανά, εξ αιτίας των… ευρωεκλογών! Γιατί η αστάθεια μπορεί να έχει ανεξέλεγκτες συνέπειες… Χρειάστηκαν πολλές θυσίες για να σηκωθεί η Ελλάδα στα πόδια της. Αλλά θα αρκούσε ένα «ατύχημα», ή μια χαλαρή στάση στην εκλογική αναμέτρηση, για να πάνε όλα στράφι. Και να γυρίσουμε πάλι εκεί που βρεθήκαμε πριν τέσσερα χρόνια…», αναφέρει ο κ. Σαμαράς στο «Έθνος».

Ο πρωθυπουργός στρέφει τα βέλη του κατά ου Αλ. Τσίπρα κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι με τον δημοψηφισματικό χαρακτήρα που δίνει στις ευρωεκλογές «εκβιάζει και αυθαιρετεί» και υποστηρίζει πως η αποσταθεροποίηση θα εκτροχιάσει την χώρα.

«Οι κάλπες που στήθηκαν την περασμένη Κυριακή, αλλά και αυτές που θα στηθούν την επόμενη, δεν αφορούν κάποιο «δημοψήφισμα». Είναι για την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών αρχόντων, καθώς και για την εκλογή εκπροσώπων της Ελλάδας στην Ευρωβουλή. Το να δίνει όποιος θέλει, όποιο νόημα θέλει, σε κάθε εκλογική αναμέτρηση για άλλο ζήτημα, είναι εκβιαστικό και επικίνδυνο… Δεν μπορεί για άλλο πράγμα να καθορίζει το πολίτευμα ότι πρέπει να αποφασίσει ο πολίτης, για άλλο να του ζητάει να ψηφίσει κάθε κόμμα, για διαφορετικό πράγμα να ψηφίζουν τελικά οι πολίτες και διαφορετικά να «ερμηνεύεται» η ψήφος τους, μετά, από τον καθένα! Αυτό είναι απίθανη αυθαιρεσία.

Και η δημοκρατία δεν σηκώνει τέτοιες αυθαιρεσίες. Αλλά να σας τα πω και ανάποδα: Αν με κάποιο τρόπο πέρναγε η αποσταθεροποιητική λογική την Κυριακή, τι θα συνέβαινε τη Δευτέρα το πρωί; Για πέστε μου… Τι θα συνέβαινε μπροστά από τις τράπεζες; Πώς θα αντιδρούσαν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, που πίστευαν ως τώρα ότι ξεπεράστηκε ο κίνδυνος από την Ελλάδα και τώρα θα τους ξημέρωνε ξανά, με την Ελλάδα να κρέμεται και πάλι στο κενό; Πώς θα αντιδρούσαν οι διεθνείς αγορές...».

Επίσης ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη του στο Έθνος τονίζει πως οι πολίτες δεν επιθυμούν πρόωρες εθνικές εκλογές οι οποίες θα έβαζαν τη χώρα σε περιπέτειες.

«Μα δεν ψηφίζουν για κυβέρνηση οι πολίτες. Για Ευρωβουλή ψηφίζουν! Και εν πάση περιπτώσει, ο Ελληνικός λαός δεν θέλει τώρα πρόωρες εκλογές. Αυτό δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, εξάλλου. Κι είναι ίσως από τα πολύ λίγα «ευρήματά» τους, που δεν τα αμφισβητεί κανείς! Γιατί δεν θέλει ο κόσμος πρόωρες εκλογές; Γιατί καταλαβαίνει ότι κάτι τέτοιο τώρα, θα προκαλούσε τέτοια αποσταθεροποίηση που θα κινδύνευε να βυθίσει τη χώρα σε πολύ μεγάλες περιπέτειες.