Η γενιά που «κάηκε» από το Exit Poll

Ποιος το περίμενε ότι η γενιά του Πολυτεχνείου θα ήταν υπόλογη για τα αποτελέσματα του Exit Poll της περασμένης Κυριακής. Κι όμως συνέβη κι αυτό. Η γενιά του Πολυτεχνερίου στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί μεταξύ άλλων για συμμετοχή στο σύστημα της «Ελιτ Εξουσίας» για συμμετοχή στις θέσεις κλειδιά του δημόσιου τομέα, ακόμη και ότι εξαργύρωσε τον αγώνα της με τη συμμετοχή της στο status quo του εγχώριου πολιτικού κατεστημένου. Σήμερα, κατηγορείται και από τους δημοσκόπους παραπλάνησαν τις εταιρείες δημοσκοπήσεων δηλώνοντας ψευδώς ότι ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Ψάχνοντας να βρουν μια επαρκή δικαιολογία για το φιάσκο της περασμένης εβδομάδας που έδιναν τεράστια ποσοστά στην Δούρου και στον Σακελλαρίδη, οι δημοσκόποι σκαρφίστηκαν την ακόλουθη απάντηση:

Οι ψηφοφόροι που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 55-65 - και οι οποίοι κατά τεκμήριο ανήκουν στη λεγόμενη γενιά του Πολυτεχνείου - δεν είχαν καμία απολύτως πρόθεση να συμμετάσχουν στα ερωτηματολόγια του Exit Poll. Μάλιστα όπως ισχυρίζονται οι ιδιοκτήτες εταιρειών δημοσκοπήσεων η γενιά του Πολυτεχνείου παραπλάνησε - λέγουν - εσκεμμένα τους ερευνητές δηλώνοντας ότι το 2012 είχαν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και την περασμένη Κυριακή ισχυρίστηκαν ότι μετακινήθηκαν στο ΣΥΡΙΖΑ.

Αφού λοιπόν οι δημοσκόποι «έκαψαν» την γενιά του Πολυτεχνείου, τώρα δηλώνουν πως αυτή την Κυριακή δεν θα έχουμε τα ίδια λάθη και τις ίδες αστοχίες. διότι έγινε πλέον αντιληπτό πως πρέπει να γίνει σωστή κατάτμιση των ψηφοφόρων ανα ηλικιακή ομάδα.. Ετσι αν για παράδειγμα, βρουν στο exit poll ότι το 20% του δείγματος προέρχεται από τις ηλικίες 55-65 θα καταλάβουν πλέον ότι η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα υπερεκπροσωπείται στο exit poll, δεδομένου ότι από τη στατιστική υπηρεσία γνωρίζουν ότι η εν λόγω ομάδα αποτελεί μόλις το 15% του εκλογικού σώματος.

Παρόλα αυτά παραμένει ισχυρός ο κίνδυνος σφάλματος λόγω του αστάθμητου παράγοντα που ακούει στο όνομα «αποχή». Οι ειδικοί δεν μπορούν να ξέρουν ποιες ηλικιακές ομάδες θα απέχουν περισσότερο από τις κάλπες, κι ο παράγοντας αυτός επίσης μπορεί να παραπλανήσει τα exit polls.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι αν και τα Exit Polls είναι κάτι διαφορετικό από την κλασική δημοσκόπηση, ωστόσο, το ίδιο πρόβλημα υπήρχε και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου αφού ενώ παλιά οι εταιρείες με 2.000 τηλέφωνα σε ένα δήμο μπορούσαν να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα για το ποιοι εκλέγονται, φέτος χρειάστηκε να γίνουν 6.000 τηλέφωνα για να προκύψει ασφαλές δείγμα των 1.000 ή 1.500 πολιτών. Τούτο σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του NEWSBOMB συνέβη διότι ο περισσότερος κόσμος αρνήθηκε να απαντήσει στα ερωτήματα των δημοσκόπων.

Συνεπώς, είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι όλες οι δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου είχαν μεγάλα περιθώρια σχετικού σφάλματος και απόκλισης από τα πραγματικά αποτελέσματα.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ NEWSBOMB

ΜΑΘΕ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ

Διαβάστε επίσης:

Exit polls: Πότε θα βγουν τα πρώτα αποτελέσματα και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Exit Poll - Exit Polls: Τα πάντα για τις πρώτες εκτιμήσεις και τα οριστικά αποτελέσματα