Ευρωεκλογές 2014: Αφιερωμένο στις Ευρωεκλογές το Doodle της Google
Στις όγδοες κατά σειρά ευρωεκλογές που διεξάγονται σήμερα είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google.
Οι Ευρωεκλογές είναι οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Για την θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έξι ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα έχουν να προτείνουν υποψήφιους.
Αυτά είναι: Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PES), το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP), η Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE), το
Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα (EGP), το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (EL) και το Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα.
Στην Ελλάδα, οι κάλπες για τις Ευρωεκλογές ανοίγουν στις 07:00 το πρωί και κλείνουν στις 07:00 το απόγευμα.
Δείτε εδώ LIVE τα αποτελέσματα
Τι καθορίζει η ψήφος μας
Η Ελλάδα εκλέγει 21 αντιπροσώπους στο ΕΚ που εμφανίζεται ενισχυμένο σε επίπεδο εξουσιών και αρμοδιοτήτων.
Η διαμόρφωση των συσχετισμών που θα καθορίσουν την περαιτέρω διαχείριση της ευρωπαϊκής κρίσης, η ακριβής αποτίμηση του ευρωφοβικού ρεύματος αλλά και ο τρόπος εκλογής του προέδρου της Κομισιόν συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον στις εκλογές για τη νέα Ευρωβουλή, η οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη με ζητήματα όπως η σταθεροποίηση των τραπεζών, η βελτίωση της διεθνούς θέσης ανταγωνιστικότητας και η τόνωση της απασχόλησης.
Παράλληλα, το νέο Κοινοβούλιο θα κληθεί να εγκρίνει ή να απορρίψει τη συμφωνία εμπορίου και επενδύσεων με τις ΗΠΑ.
Επίσης, ρόλος του είναι να συζητά και θεσπίζει νόμους μαζί με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ελέγχει εξονυχιστικά τις δραστηριότητες άλλων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικότερα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξασφαλίζοντας τη δημοκρατική τους λειτουργία, ενώ εγκρίνει και τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δείτε LIVE τα αποτελέσματα του ΥΠΕΣ
Δείτε πού ψηφίζετε
Μέσω της εφαρμογής του υπουργείου Εσωτερικών μπορούν οι ψηφοφόροι να βρουν το εκλογικό τους κέντρο για τις ευρωεκλογές του 2014 οι οποίες θα διεξαχθούν την Κυριακή 25 Μαΐου.
Ο εκλογέας με το όνομα του, το επώνυμο, το όνομα πατρός του και το έτος γέννησης του μπορεί μέσω του υπολογιστή του να δει που θα ψηφίσει για τις ευρωεκλογές 2014 αλλά και για τον Β' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Σε ποιο τηλέφωνο θα μάθετε το εκλογικό σας κέντρο
Εκτός από το διαδίκτυο οι εκλογείς μπορούν να δουν που ψηφίζουν και από το τηλέφωνο.
Ενεργή είναι η υπηρεσία «ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΩ» ώστε να ενημερώνονται οι ψηφοφόροι το που θα ψηφίσουν και έχει αναπτύξει το υπουργείο Εσωτερικών. Ειδική εφαρμογή αλλά και τηλεφωνικό κέντρο έχει ενεργοποιήσει το υπουργείο Εσωτερικών ώστε οι εκλογείς να μπορούν να δουν σε ποιο εκλογικό τμήμα του δήμου τους θα ψηφίσουν στις εκλογές.
Το τηλέφωνο για το «ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΩ», που μπορούν να καλούν οι ψηφοφόροι είναι το 2131361500.
Οι ώρες εξυπηρέτησης είναι από Δευτέρα έως Σάββατο τις ώρες από 09:0 έως και 19:00 ενώ την Κυριακή μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνούν από τις 07:00 έως τις 19:00.
Πώς θα ψηφίσετε αν έχετε χάσει την ταυτότητά σας
Στην περίπτωση αυτή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το διαβατήριό σας ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Τόσο απλό!
Η «κομμένη» ταυτότητα, πάλι, είναι και αυτή αποδεκτή. Στην περίπτωση δε που έχετε βγάλει νέα αστυνομική ταυτότητα, μπορείτε να ψηφίσετε κανονικά, εφόσον δεν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία. Εάν έχουν αλλάξει ωστόσο, θα πρέπει να προσκομίσετε τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα, ενώ οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να προσκομίσουν έγκυρο αποδεικτικό ταυτότητας ή διαβατήριο.
Το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοίνωσε ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, κατά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, τα γραφεία ταυτοτήτων των αστυνομικών υπηρεσιών όλης της χώρας, θα λειτουργήσουν, εκτός από το προκαθορισμένο ωράριο τους, την Κυριακή από τις 07:00 έως τις 19:00.
Πόση άδεια δικαιούστε για τις Ευρωεκλογές
Η άδεια για τις εκλογές 2014 εκλογική άδεια που δίδεται για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι και στον ιδιωτικό τομέα με αποδοχές εκτός από την εκλογική άδεια που δικαιούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι και καθορίζεται κάθε φορά που διεξάγονται εκλογές με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών.
Η άδεια αυτή δεν συμψηφίζεται με την κανονική ή άλλης μορφής άδεια. Η διάρκειά της είναι ανάλογη με τη χιλιομετρική απόσταση.
Α. Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας: α) Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100 - 200 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.
β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών.
γ) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια τριών (3) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.
δ) Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.
Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:
α) Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.
β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ΄ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.
γ) Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.
3. Για όσους εκ των μισθωτών, που μετακινούνται κατά τα ανωτέρω, η Κυριακή ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας είναι εργάσιμη ημέρα, και θεωρείται ως ημέρα ειδικής αδείας απουσίας με αποδοχές, πέραν αυτών που ορίζονται στην προηγούμενη παράγραφο της παρούσας.
4. Η κατά τα ανωτέρω χορηγούμενη άδεια δεν συμψηφίζεται με την ετήσια άδεια μετά αποδοχών.
Τι ισχύει για τους ετεροδημότες στις Ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου
Στις ευρωεκλογές (όχι για τις τοπικές εκλογές), οι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους σε κοινά εκλογικά τμήματα με τους λοιπούς εκλογείς, μόνο εφόσον είχαν παλαιότερα εγγραφεί σε ειδικούς καταλόγους ετεροδημοτών και δεν ζήτησαν να διαγραφούν, καθώς και όσοι υπέβαλαν σχετική αίτηση μέχρι 14 Μάρτη 2014 και περιελήφθησαν σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Διαφορετικά, ψηφίζουν στον τόπο της βασικής τους εγγραφής.
Αν έχουν περιληφθεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, για τους ετεροδημότες θα υπάρχει η ένδειξη Ε πριν από το όνομά τους και δε θα μπορούν να ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές στο δήμο, στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι γραμμένοι.
Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν ψηφίστε
Οι σταυροί προτίμησης
Στα ψηφοδέλτια των συνδυασμών για τις ευρωεκλογές μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις (4) σταυροί προτίμησης σημειώνοντας τον στο ψηφοδέλτιο δίπλα στο όνομα του καθενός υποψηφίου.
Σε περίπτωση όμως που τεθούν από εκλογέα περισσότεροι από τέσσερις σταυροί προτίμησης, το ψηφοδέλτιο αυτό δεν είναι άκυρο, αλλά προσμετράται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.
Το βράδυ της Κυριακής οι πρώτες εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων των Ευρωεκλογών
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα την πρώτη κατανομή των εδρών της Ευρωβουλής ανά πολιτική ομάδα, η οποία θα βασίζεται σε εκτιμήσεις και σε exit poll, αργά το βράδυ της Κυριακής
Συγκεκριμένα μία πρώτη εκτίμηση αναμένεται να γίνει στις 23:00.
Σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του ΕΚ, τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν τη 1:00 της Δευτέρας.
Οι εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων θα καθυστερήσουν διότι, όπως εξήγησε η υπηρεσία Τύπου του ΕΚ, οι κάλπες δεν κλείνουν την ίδια ώρα σε όλες τις χώρες, πχ. στην Ιταλία οι κάλπες κλείνουν την Κυριακή στις 23:00.
Έως τη Δευτέρα το βράδυ τα οριστικά αποτελέσματα
Σε ό,τι αφορά τη σταυροδοσία για τις ευρωεκλογές, ανακοινώθηκε ότι έχει γίνει προετοιμασία προκειμένου το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με τη Singular, να μπορέσουν να παραδώσουν στη ροή των αποτελεσμάτων, τη σταυροδοσία των υποψηφίων ευρωβουλευτών αλλά και οριστικά στοιχεία για τα ελληνικά κόμματα που εκλέγονται στο Ευρωκοινοβούλιο έως τη Δευτέρα το βράδυ.
Τα ευρωψηφοδέλτια και τους υποψηφίους όλων των βασικών κομμάτων
Ο Σαμαράς ανακοινώνει το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ
Ευρωεκλογές 2014: Αυτό είναι το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ
Ευρωεκλογές 2014: Το ευρωψηφοδέλτιο παρουσίασε η Χρυσή Αυγή
Ευρωεκλογές 2014: Αυτό είναι το ευρωψηφοδέλτιο του Ποταμιού
Ευρωεκλογές 2014: Αυτός είναι το ευρωψηφοδέλτιο της Ελιάς
Ευρωεκλογές 2014: Αυτό είναι το ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ
Ευρωεκλογές 2014: Ευρωψηφοδέλτιο νίκης – ανατροπής από τους ΑΝΕΛ
Ευρωεκλογές 2014: Στη δημοσιότητα το ευρωψηφοδέλτιο της ΔΗΜΑΡ
Ρεκόρ υποψηφίων για την Ελλάδα
Στη μάχη των ευρωεκλογών η χώρα μας «κατεβάζει» 1.299 υποψηφίους, την ίδια ώρα που καθαρά αριθμητικά τους περισσότερους υποψηφίους έχει η Γαλλία (3.753), αφήνοντας αρκετά πίσω της την Ισπανία (2.106).
Αξίζει, μάλιστα να σημειωθεί ότι στις ευρωεκλογές του 2014 - σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) - βάζουν συνολικά υποψηφιότητα για 751 έδρες, 16.351 επίδοξοι Ευρωβουλευτές, σε 948 λίστες από 28 κράτη-μέλη της ΕΕ.
Τα 42 κόμματα που διεκδικούν ψήφο στις Ευρωεκλογές 2014
1. Ένωση Κεντρώων – Βασίλης Λεβέντης,
2. ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. (Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή) με συντονιστική επιτροπή,
3. ΟΚΔΕ (Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας) με διοικούσα επιτροπή,
4. Α.Σ.Κ.Ε. – Αγωνιστικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας) με εκτελεστική επιτροπή,
5. Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας – Χρήστος Χρηστίδης,
6. Κοινωνία – Μιχάλης Ηλιάδης,
7. ΚΕΑΝ (Κίνημα Εθνικής Αντίστασης) – Ιπποκράτης Σαββούρας,
8. Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας – Αλή Τσαούς Μουσταφά,
9. ΛΑΟΣ – Γιώργος Καρατζαφέρης,
10. Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών – Γιώργος Τσαγκανέλιας,
11. ΚΚΕ – Δημήτρης Κουτσούμπας,
12. Το Ποτάμι – Σταύρος Θεοδωράκης,
13. Ανεξάρτητη Ανανεωτική Αριστερά, Ανανεωτική Δεξιά, Ανανεωτικό ΠΑΣΟΚ, Ανανεωτική Νέα Δημοκρατία, Όχι στον Πόλεμο, Κόμμα Επιχείρηση Χαρίζω Οικόπεδα, Χαρίζω Χρέη, Σώζω Ζωές, Σώζω τα Πλούτη των Ελλήνων, Πανεργατικό Εργατικό Κίνημα Ελλάδος (ΠΑ-Ε.Κ.Ε.)
14. Λαϊκός Σύνδεσμός -Χρυσή Αυγή – Νίκος Μιχαλολιάκος.
15. Γέφυρες Δημιουργία Ξανά – Θάνος Τζήμερος / Δράση – Θόδωρος Σκυλακάκης (συνασπισμός κομμάτων),
16. Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα (ΕΕΚ Τροτσκιστές), Σαμπετάι Μάτσας,
17. Λευκό, Κων. Ντάλιος,
18. Δημοσθένης Βεργής Έλληνες Οικολόγοι,
19. Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο (ΕΠΑΜ), Δημήτρης Καζάκης,
20. ΟΑΚΚΕ (Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ), 3μελής διοικούσα επιτροπή Η. Ζαφειρόπουλος, Δ. Γουρνάς και Ε. Κωνσταντοπούλου,
21. Ελευθερία, Μάριος Παπαϊωάννου,
22. Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συνεργασία, Φώτης Κουβέλης,
23. Εθνικό Μέτωπο, Εμμ. Κώνστας,
24. Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη: Ε. Βενιζέλος (ΠΑΣΟΚ), Ανδρ. Λοβέρδος (Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα), Εμμ. Επιτροπάκης (Δυναμική Ελλάδα), Ν. Μπίστης (Μεταρρυθμιστική Αριστερά), Ι. Ράπτης (Νέοι Μεταρρυθμιστές), Ι. Τούντας (Πολιτεία 2012) και Ν. Διακουλάκης (Πρωτοβουλία Β΄),
25. Πράσινοι- Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία, Ν. Χρυσόγελος, Μ. Πίνιου Καλλή,
26. ΜΛ ΚΚΕ (Μαρξιστικό – Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος), διοικούσε επιτροπή Αντ. Παπαδόπουλος και Π. Κουφοβασίλης,
27. Νέα Δημοκρατία, Αντ. Σαμαράς,
28. Κολλάτος – Ανεξάρτητο Πολιτικό Κίνημα – Οικολογικό Ελληνικό, Δ. Κολλάτος,
29. Ελπίδα Πολιτείας, Δημ. Αντωνίου,
30. Παναθηναϊκό Κίνημα, Θ. Μαραγκουδάκης,
31. Δραχμή, Θ. Κατσανέβας (συνασπισμός των κομμάτων Ελληνικό Κοινωνικό Κίνημα και Πατριωτικό Κοινωνικό Κίνημα),
32. Οικολόγοι Πράσινοι και Κόμμα Πειρατών (6μελής εκτελεστική γραμματεία),
33. Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία – Ουράνιο Τόξο, Σταύρος Αναστασιάδης,
34. Ένωση για την Πατρίδα και το Λαό, Β. Πολύδωρας και Χ. Ζώης (Νέα Μεταρρυθμιστική Ριζοσπαστική Ανασυγκρότηση), Ν. Νικολόπουλος (Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος), Π. Ψωμιάδης (Πατριωτικό Δίκτυο Αφύπνηση) – Συνασπισμός κομμάτων,
35. Σχέδιο Β΄ , Γραμματέας πολιτικής επιτροπής Αντ. Σταυρόπουλος,
36. Σοσιαλιστικό Κόμμα, Στ. Τζουμάκας,
37. Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες, Γ. Χατζημαρκάκης,
38. Συνασπισμός Ριζοσπαστική Αριστερά (ΣΥΡΙΖΑ), Αλ. Τσίπρας,
39. Κοινωνία Αξιών, Δ. Μπουραντάς,
40. Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας (ΑΚΚΕΛ), Ε. Τσιομπανίδης,
41. Πατριωτική ΄Ενωση – Ελληνική Λαϊκή Συσπείρωση (ΕΛ.ΛΑΣ), συνασπισμών των κομμάτων: Αν. Κότσιαλος (Κόμμα Εθνικής Σωτηρίας-ΚΕΣΩ), Οδ. Τηλιγάδας (Εθνικός Λαϊκός Σχηματισμός – ΕΛΑΣ), Κ. Γκέκας (Κίνημα Πολιτικής Αλήθειας – ΚΙΠΑΛ),
42. Ανεξάρτητοι Έλληνες, Ευρωπαϊκό Αντιμνημονιακό Μέτωπο, Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών, Πυρίκαυστος Ελλάδα, Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Πάνος Καμμένος, Ι. Δημαράς, Γ. Καλεάδης και Γ. Κόκκας.
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ NEWSBOMB
Διαβάστε επίσης:
Εκλογές 2014: Δικαιολογίες περί άγνοιας… τέλος
Μάθετε πρώτοι τα αποτελέσματα των εκλογών
Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις για τις ευρωεκλογές
Δείτε εδώ live τα αποτελέσματα από το ΥΠΕΣ
Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις για τις εκλογές 2014