Ευρωεκλογές 2009: Περασμένα μεγαλεία...
«Περασμένα μεγαλεία... » για το σημερινό πολιτικό σύστημα αποτελούν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών του 2009.
Τότε που οι ψηφοφόροι με την προτροπή του πολιτικού προσωπικού ψήφιζαν με «χαλαρή» διάθεση και εξέλεγαν ευρωβουλευτές τύπους σαν τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, μετέπειτα υπουργό Οικονομικών του Γιώργου Παπανδρέου και άνθρωπο που υπέγραψε την μνημονιακή καταδίκη της χώρας.
Οι Ευρωεκλογές 2009 διεξήχθησαν στην Ελλάδα την Κυριακή 7 Ιουνίου 2009. Πρώτο κόμμα βγήκε το ΠΑΣΟΚ με 36,7% και δεύτερη η Νέα Δημοκρατία με 32,3%. Το εκλογικό σύστημα ήταν η απλή αναλογική, με τη διαδικασία της λίστας και ελάχιστο ποσοστό 3% για την είσοδο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ οι έδρες της Ελλάδας μειώθηκαν κατά δύο (22 από 24), μείωση που ίσχυσε στα περισσότερα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στις εκλογές αυτές καταγράφηκε το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής σε εκλογική διαδικασία από τη μεταπολίτευση (47,4%). Επίσης στην εκλογική διαδικασία συμμετείχαν και Έλληνες κάτοικοι των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ψήφισαν 25.888 ψηφοφόροι από τους 36.413 που είχαν δηλώσει συμμετοχή στις κατά τόπους ελληνικές διπλωματικές και προξενικές αρχές).
Στις εκλογές συμμετείχαν 27 συνδυασμοί με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες. Το Α' τμήμα του Αρείου Πάγου προέβη στις 24 Μαΐου στην ανακήρυξη των συνδυασμών κομμάτων και συνασπισμών κομμάτων τα οποία είχαν τις νόμιμες προϋποθέσεις για να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές.
Από τα κόμματα και συνασπισμούς κομμάτων που είχαν καταθέσει σχετικές αιτήσεις, ο Άρειος Πάγος δεν επέτρεψε να συμμετέχουν στις ευρωεκλογές επτά κόμματα (Δημοκρατικοί, Το Κόμμα του Υπεύθυνου Πολίτη, Παναγροτικό Εργατικό Κίνημα Ελλάδος (ΠΑ.Ε.Κ.Ε.), Οικολόγοι Εναλλακτικοί, Κομματικός Ξεσηκωμός Συνταξιούχων Ελλάδας, Πολιτικό Ελληνοευρωπαϊκό Φιλοζωικό Κίνημα και Οικολόγοι Ζωόφιλοι Ελλάδας), ενώ σε έναν συνασπισμό κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ) δεν επέτρεψε να συμμετάσχουν επτά κόμματα - συνιστώσες του (ΔΗΚΚΙ - Κεντρική Επιτροπή, Κίνηση Ενεργών Πολιτών, Κίνηση για την Ενότητα Δράσης της Αριστεράς, Κόκκινο, Ξεκίνημα, Οικοσοσιαλιστές Ελλάδας και Ομάδα ΡΟΖΑ). Επίσης δεν έκρινε νόμιμη τη συμμετοχή σε συνδυασμούς και ορισμένων υποψηφίων ευρωβουλευτών κυρίως για τυπικούς λόγους (ελλιπή στοιχεία στην υποβολή των αιτήσεων).
Ο χάρτης σε αυτές τις εκλογές ήταν όπως μπορείτε να δείτε πράσινος και μπλε αφού ουδέποτε ο ελληνικός λαός δεν ψήφισε στις εκλογές με πολιτικά κριτήρια και τούτο γιατί το πολιτικό σύστημα ποτέ δεν μπήκε στη διαδικασία να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για τα πραγματικά προβλήματα της ΟΝΕ (Οικονομική Και Νομισματική Ενοποίηση) ούτε βεβαίως για τις διαθέσεις των ισχυρών της Ευρώπης που από τότε προωθούσαν μια Ένωση πολλών ταχυτήτων όπου στην ουσία δεν υπήρχε καμία ισότητα και καμία αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών.
Οι βουλευτές που εξελέγησαν ήταν οι ακόλουθοι:
ΠΑΣΟΚ
1. Γιώργος Παπακωνσταντίνου
2. Συλβάνα Ράπτη
3. Σταύρος Λαμπρινίδης
4. Χρυσούλα Σαατσόγλου
5. Γιώργος Σταυρακάκης
6. Μαριλένα Κόππα
7. Άννυ Ποδηματά
8. Κρίτων Αρσένης
Νέα Δημοκρατία
1. Μαριέττα Γιαννάκου
2. Ρόδη Κράτσα
3. Γιώργος Παπαστάμκος
4. Κωνσταντίνος Πουπάκης
5. Θεόδωρος Σκυλακάκης (προσχώρησε στην ΔΗ.ΣΥ. το 2010 και στην Δράση το 2012)
6. Γιώργος Κουμουτσάκος
7. Γιώργος Παπανικολάου
8. Γιάννης Τσουκαλάς
ΚΚΕ
1. Θανάσης Παφίλης
2. Γιώργος Τούσσας
ΛΑΟΣ
1. Νίκη Τζαβέλλα
2. Θάνος Πλεύρης
ΣΥΡΙΖΑ
Νίκος Χουντής
Οικολόγοι Πράσινοι
Μιχάλης Τρεμόπουλος
Βέβαια κατά τη διάρκεια των ετών τα πράγματα άλλαξαν καθώς ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έγινε υπουργός Οικονομικών και αντικαταστάθηκε από τον Σπύρο Δανέλλη, ο Κρίτων Αρσένης αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ, ο Χρυσόγελος παραιτήθηκε από τους Οικολόγους, ο Χαράλαμπος Αγγουράκης αντικατέστησε τον Θανάση Παφίλη, ο Δρούτσας αντικατέστησε τον Σταύρο Λαμπρινίδη και ο Νίκος Σαλαβράκος αντικατέστησε τον Θανάση Πλεύρη με αποτέλεσμα η σύνθεση των ελλήνων ευρωβουλευτών να μεταβληθεί.
Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις αυτός ο χάρτης δεν θα θυμίζει σε τίποτα τον χάρτη που θα αντικρύσουμε το ξημέρωμα της Δευτέρας και αυτός ο νέος χάρτης, θα αποτελέσει ενδεχομένως και το πολιτικό διαβατήριο για πολλές και ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις τόσο στο εσωτερικό των κομμάτων όσο και και ευρύτερα στο πολιτικό status των τελευταίων ετών.
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ NEWSBOMB
Διαβάστε επίσης:
Εκλογές 2014: Δικαιολογίες περί άγνοιας… τέλος
Μάθετε πρώτοι τα αποτελέσματα των εκλογών
Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις για τις ευρωεκλογές
Δείτε εδώ live τα αποτελέσματα από το ΥΠΕΣ
Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις για τις εκλογές 2014