Ανασχηματισμός Αποκατάστασης Αποτυχημένων - Τα 3 άλφα του Μαξίμου
Ακόμα ένα «δούναι και λαβείν» για τις υπουργικές καρέκλες με γνωστά πρόσωπα από το παρελθόν που δεν τα κατάφεραν και απλά αναζητούν μια «στέγη» - Σε ποιούς προσανατολίζεται ο Αντώνης Σαμαράς και γιατί αρκετοί προδικάζουν ανασχηματισμό αποτυχία;
Μπορεί ο κ. Σαμαράς να δήλωσε το βράδυ των εκλογών ότι έλαβε το μήνυμα της κάλπης, εντούτοις τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι ο Πρωθυπουργός οδεύει στην επανάληψη των δοκιμασμένων - και συχνά αποτυχημένων- «συνταγών» προκατόχων του κατά το παρελθόν, όσες φορές καθένας από αυτούς αναζητούσε μία πρωτοβουλία για να αναστρέψει το πολιτικό κλίμα και να δώσει το στίγμα μίας κυβερνητικής... επανεκκίνησης.
Στην προκειμένη περίπτωση, ο κ. Σαμαράς προσανατολίζεται σε μία αντίστοιχου βεληνεκούς κίνηση ανασχηματισμού της κυβέρνησής του, η οποία- σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες- θα έχει ισχυρές δόσεις... ΠΑΣΟΚ, αλλά και δικές του προσωπικές κομματικές επιλογές, οι οποίες απέτυχαν στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές.
Τις τελευταίες ώρες φουντώνουν οι φήμες και οι πληροφορίες που θέλουν τον Αντώνη Σαμαρά να αναθέτει κυβερνητικά πόστα σε αποτυχόντες υποψηφίους Δημάρχους και Περιφερειάρχες, όπως οι κ.κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος, Γιώργος Κουμουτσάκος, Σταύρος Καλαφάτης, Γιάννης Ιωαννίδης γεγονός που αποτελεί απόδειξη ότι θα πρόκειται για έναν ανασχηματισμό αποκατάστασης αποτυχημένων.
Εάν επιβεβαιωθούν τα σενάρια αυτό θα οφείλεται στην τεράστια γκρίνια που υπάρχει στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης για ανθρώπους που εκτέθηκαν για λογαριασμό του κόμματος και στην συνέχεια «πετάχτηκαν» στο περιθώριο για να στηριχθούν επιλογές όπως αυτές του Καμίνη και του Σγουρού .
Δεν υπάρχει άλλωστε καμία άλλη εξήγηση στο γιατί πρέπει να επιλεγούν πρόσωπα στα οποία ο κόσμος γύρισε την πλάτη στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Τέτοιες επιλογές αποτυπώνουν ανάγλυφα κάτι που πλέον όλος ο κόσμος γνωρίζει, ότι δηλαδή οι ανασχηματισμοί είναι ένα παιχνίδι «δούναι και λαβείν» που δεν ενδιαφέρει κανέναν, και σίγουρα δεν αποτελεί απόδειξη κανενός μηνύματος που υποτίθεται ότι έλαβε η κυβέρνηση.
Έντονη δυσαρέσκεια υπάρχει απο αρκετούς για το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς δέχεται εισηγήσεις να βάλει στην κυβέρνηση και ανθρώπους όπως για παράδειγμα ο Ανδρέας Ψυχάρης με ότι αυτό μπορεί να σηματοδοτεί πολιτικά σε μία περίοδο που συγκεκριμένοι εκδοτικοί όμιλοι και κανάλια στηρίζουν αναφανδόν όλες τις μνημονιακές επιλογές της κυβέρνησης.
Υπάρχει όμως κι άλλη μία παράμετρος που φαίνεται ότι ξεχνούν να συμπεριλάβουν οι εισηγήσεις που προτείνουν στον κ. Σαμαρά να συμπεριλάβει στον επερχόμενο ανασχηματισμό μία υψηλότερη ποσόστωση εκπροσώπησης των λεγόμενων "πασοκογενών" στελεχών.
Ένας από τους λόγους στους οποίους οφείλεται- σύμφωνα με έγκυρους αναλυτές- η απώλεια μέρους της εκλογικής δύναμης της ΝΔ, έχει να κάνει με τη δυσαρέσκεια της "γαλάζιας" εκλογικής βάσης για την συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.
Ιδιαίτερα μάλιστα μετά την ανοιχτή στήριξη της ΝΔ σε "πράσινους υποψηφίους" όπως οι κ.κ Καμίνης και Σγουρός, δίνει σε πολλούς ψηφοφόρους της ΝΔ την εικόνα ότι η σημερινή πολιτική κατάσταση συνεργεί σε αυτό που συχνά λέγεται: «Η ΝΔ είναι στην κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία!».
Η αίσθηση αυτή φουντώνει ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι το Μαξίμου σε συνεννόηση με το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να προωθούν σε κυβερνητικές θέσεις και πολιτικούς όπως για παράδειγμα ο Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος αναζητά εναγωνίως μια στέγη και έναν ρόλο στο πολιτικό σκηνικό μετά το έργο που προσέφερε στην τρόικα εφαρμόζοντας στο ακέραιο όλες τις μνημονιακές εντολές των δανειστών τόσο στο υπουργείο Εργασίας όσο και στο Υγείας.
Αν μάλιστα ο πρωθυπουργός προχωρήσει και στην ένταξη στελεχών από την διαλυμένη ΔΗΜ.ΑΡ. είναι πραγματικά μέγα ερώτημα το κατά πόσον ένας τέτοιου τύπου ανασχηματισμός θα δώσει στην κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου την επιζητούμενη «πολιτική αναβάπτιση» που αποζητά...
Ακόμα ένα ερώτημα που θέτουν αρκετοί είναι τι παράταση χρόνου θα δώσει ο επικείμενος ανασχηματισμός στην κυβέρνηση...
Διαβάστε επίσης:
ΠΑΣΟΚ-ΝΔ: Μια σχέση με άδοξο τέλος
«Μαδούν την μαργαρίτα» για τις εθνικές εκλογές;
Εκλογές 2014-Τσίπρας: «Μην τολμήσετε για Πρόεδρο Δημοκρατίας και Διοικητή ΤτΕ»
Αποτελέσματα εκλογών: Στα όρια πολιτικής κρίσης