Casus belli για το χώρο της Υγείας μια νέα υπουργοποίηση Λοβέρδου
Αυτό φαίνεται να σταθμίζει ο πρωθυπουργός τις τελευταίες ώρες, λαμβάνοντας υπόψη και τις εισηγήσεις από στελέχη της ΝΔ, που έχουν ανέβει στα «κάγκελα» με την παραφιλολογία, η οποία θέλει τον Ανδρέα Λοβέρδο να υπουργοποιείται.
Ο προβληματισμός του Αντώνη Σαμαρά είναι καθόλα βάσιμος, καθώς ακόμα και ο ίδιος γνωρίζει ότι μια τέτοια εξέλιξη μόνο ως λάθος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και casus belli για τον χώρο της υγείας.
Το ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος αποτελεί «κόκκινο πανί» είναι γνωστό από τη θητεία του στο υπουργείο Υγείας, στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Ήταν ο άνθρωπος που πρώτος έβαλε την υπογραφή του σε μνημονιακά μέτρα κατεδάφισης της δημόσιας υγείας και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του ελληνικού λαού. Ήταν ο υπουργός που έφερε τον καταγγελλόμενο ως «ανθρωποκτόνο» νόμο συνταγογράφησης δραστικής ουσίας και απογύμνωσε τους Έλληνες γιατρούς από μια βασική πτυχή του ιατρικού λειτουργήματος, αυτήν της επιλογής συγκεκριμένης θεραπείας για τους ασθενείς τους.
Ο κ. Λοβέρδος, αν και συνταγματολόγος, δεν δίστασε στη συγκεκριμένη περίπτωση να γράψει στα «παλαιότερα των υποδημάτων» του το ελληνικό Σύνταγμα προς όφελος των επιταγών της τρόικας και ξένων φαρμακοβιομηχανιών φθηνών γενόσημων, γεγονός πάνω στο οποίο πάτησε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση του μέτρου.
Τη στιγμή μάλιστα που συγκεκριμένη απόφαση εκκρεμεί, μία επαναφορά του κ. Λοβέρδου σε κυβερνητική θέση μόνο ως πρόκληση μπορεί να εκληφθεί από τον ιατρικό χώρο. Αν συνυπολογιστεί και το «μαύρισμα» της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές από φαρμακοποιούς, γιατρούς του πρώην ΕΟΠΥΥ, εργαζόμενους σε νοσοκομεία και άλλους εργαζόμενους στην Υγεία, τότε ο κ. Σαμαράς θα έχει να αντιμετωπίσει μια οριστική ρήξη σχέσεων με έναν παραδοσιακά «γαλάζιο» χώρο.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος φέρεται ως διεκδικητής του υπουργείου Ανάπτυξης, σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία θα κληθεί να ολοκληρώσει μνημονιακές υποχρεώσεις και να βάλει την υπογραφή του στην εξαφάνιση του κλάδου των φαρμακείων για παράδειγμα, με την περαιτέρω μείωση του ποσοστού κέρδους, τις αλυσίδες και τη διάθεση των ΜΥΣΥΦΑ και από σούπερ-μάρκετ.
Την Πέμπτη, μάλιστα, του έπλεξε το εγκώμιο ο «μνημονιακότερος των υπουργών», Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την παρουσίαση του απολογισμού του έργου των νοσοκομείων, γεγονός που μόνο ως κακός οιωνός μπορεί να εκληφθεί.
Είναι στο χέρι του Αντώνη Σαμαρά η απόφαση, αν θα κηρύξει έναν ακόμα πόλεμο, ώστε να εξασφαλίσει μικροκομματικά και σίγουρα βραχυπρόθεσμα οφέλη για την παραπαίουσα κυβέρνησή του.
Διαβάστε επίσης:
Οι ανασχηματισμοί δεν προαναγγέλλονται...
Α. Λοβέρδος: Δημοσίως διαψεύδει, υπογείως πιέζει για υπουργείο
Ξαφνική κρίση στον ανασχηματισμό-παρωδία! - Δεν τα βρίσκουν Σαμαρας - Βενιζέλος