Δική Παπαγεωργόπουλου: Αθώος δήλωσε ο Λεμούσιας, υπερασπίστηκε τον πρώην δήμαρχο
Την Παρασκευή, 40ή μέρα της ακροαματικής διαδικασίας, απολογήθηκε ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας, ο οποίος μαζί με τον Βασ. Παπαγεωργόπουλο και τον πρώην δημοτικό ταμία Παναγιώτη Σαξώνη, είχαν καταδικαστεί πρωτοδίκως για την υπόθεση σε ισόβια κάθειρξη.
Απολογούμενος, ο Μιχ. Λεμούσιας επανέλαβε - όπως στην πρωτοβάθμια δίκη - ότι είναι αθώος, αρνούμενος οποιαδήποτε σχέση «με τις άθλιες και ανίερες πράξεις» του Π. Σαξώνη, τον οποίο στοχοποίησε, χαρακτηρίζοντας ως «αδίστακτο» και «αμετανόητο κακοποιό».
«Ζω για να αποδειχθεί η αλήθεια. Είμαστε αθώα θύματα ενός αδίστακτου και αμετανόητου κακοποιού. Κίνητρό του είναι τα ελαφρυντικά και να πάρει την κοινή γνώμη με το μέρος του», τόνισε χαρακτηριστικά.
Παλεύοντας να συγκρατήσει τα δάκρυά του, έκανε λόγο για «δικαστική πλάνη», αναφερόμενος στην ετυμηγορία του πρωτόδικου δικαστηρίου. «Από πέρσι τον Φεβρουάριο ζω γι' αυτή τη στιγμή. Να αποδειχθεί ότι παραπλανήθηκαν οι δικαστές» είπε και σε άλλο σημείο συμπλήρωσε: «Είμαι άδικα στη φυλακή. Θέλω να πεθάνω με τιμή και αξιοπρέπεια. Κάθε μέρα μαχαιρώνομαι».
Επανερχόμενος στον άλλοτε διαχειριστή πληρωμών ταμείων διέψευσε τους ισχυρισμούς του περί συναντήσεών τους στο γραφείο του, τονίζοντας ότι «τον συνάντησα μία με δύο φορές τρία χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου (το 1999)», χωρίς, όπως διευκρίνισε, να γνωρίζει την ακριβή του ιδιότητα, την οποία πληροφορήθηκε το Φεβρουάριο του 2008, όταν αποκαλύφθηκε το έλλειμμα προς το ΤΥΔΚΥ. «Πάντα ήταν κρυμμένος» ανέφερε, ενώ ερωτηθείς για τους λόγους που ο πρώην ταμίας ενέπλεξε τον ίδιο και τον τέως δήμαρχο στο οικονομικό σκάνδαλο, ο κατηγορούμενος μίλησε για «διαστροφική εκδίκηση», επειδή απολύθηκε μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου. Χαρακτήρισε δε τον εαυτό του «εύκολο στόχο», συνδέοντας τον ισχυρισμό αυτό με τα αλλεπάλληλα σε βάρος του δημοσιεύματα εκείνης της εποχής για την γνωστή υπόθεση της δωρεάς οικοπέδου.
Σκιαγραφώντας την προσωπικότητά του, έκανε λόγο για «άνθρωπο της νομιμότητας», με «στρατιωτική πειθαρχία», που ζούσε λιτά, μακριά από πλούτη, διαψεύδοντας τους μάρτυρες που το προηγούμενο διάστημα κατέθεσαν ότι αυτός ήταν το «κουμάντο» στη διοίκηση του δήμου.
Παράλληλα, διατύπωσε το παράπονό του προς τους δύο πρώην αντιδημάρχους Οικονομικών, πρώην στρατηγούς της ΕΛ.ΑΣ., κ. Αθανάσαρο και Γερογιάννη, που ποτέ δεν του μίλησαν για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Π. Σαξώνη, ώστε να είναι υποψιασμένος, ενώ διαβεβαίωσε ότι εάν αντιλαμβανόταν κάτι ύποπτο, ο ίδιος θα τον έστελνε στη Δικαιοσύνη. «Πηγές πληροφόρησής μου ήταν οι διευθυντές και οι προϊστάμενοι. Κανένας άλλος. Δούλευα από το πρωί μέχρι το βράδυ. Ήμουν εγκλωβισμένος σ' έναν χώρο», πρόσθεσε.
O Μ. Λεμούσιας έκανε εκτενή αναφορά στον τέως δήμαρχο, τον οποίο χαρακτήρισε ως «πρότυπο» και «ίνδαλμα» από το 1966 που ήταν αθλητές, ο ίδιος της ποδηλασίας και ο δήμαρχος του στίβου. «Φιλοδοξούσα να γίνω σαν κι εκείνον. Περάσαμε μια ολόκληρη ζωή μαζί από το 1982», είπε, κάνοντας αναδρομή στις σχέσεις τους, από την εποχή που τον γνώρισε ως αθλητή έως την εποχή του υφυπουργείου Αθλητισμού και μετέπειτα στο δήμο. «Είχε όραμα να δώσει στην πόλη και την πατρίδα του και όχι να πάρει» σημείωσε.
Επέρριψε «εγκληματική αμέλεια» για την υπόθεση σε βάρος υπαλλήλων οικονομικών υπηρεσιών του δήμου, τους οποίους κατονόμασε, αποφεύγοντας πάντως να τους καταλογίσει γνώση για την υπεξαίρεση.
«Δεν μπορώ να πάρω άνθρωπο στο λαιμό μου να πω αν γνώριζε ή όχι. Βρίσκονται εδώ αθώοι άνθρωποι επειδή κάποιοι έδειξαν εγκληματική αμέλεια», είπε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση για το ημερήσιο δελτίο ταμείου που έπαιρνε καθημερινά στα χέρια του, το χαρακτήρισε «αδιάφορο έγγραφο», εξηγώντας ότι δεν είχε αρμοδιότητα για τα οικονομικά κι ότι αυτό που τον ενδιέφερε ήταν να υπάρχουν λεφτά στο ταμείο.
Τέλος, κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για τον κοινό λογαριασμό της δημοτικής παράταξης «Αναγέννηση», της οποίας ηγείτο ο Βασ. Παπαγεωργόπουλος, για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές από το «ταμείο» της εν λόγω παράταξης, τη φημολογούμενη ρήξη στις σχέσεις του με τον δήμαρχο, την υπόθεση της δωρεάς ακινήτου, για τα περιουσιακά του στοιχεία κ.ά.
Διαβάστε ακόμα:
Με καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης συνεχίστηκε η δίκη για τον Δήμο Θεσσαλονίκης