«Παγώνει» η έφοδος πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση

Με τη σύγκληση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Νέας Δημοκρατίας, το απόγευμα της Τρίτης, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μαζί με την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος για δήμους, περιφέρειες και ευρωβουλή, θα επιχειρήσει να βάλει «πάγο» στα σενάρια που θέλουν πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ να κάνουν έφοδο στο νέο υπουργικό συμβούλιο, που θα προκύψει από τον επικείμενο ανασχηματισμό.


Με τις περιπτώσεις Λοβέρδου και Μόσιαλου, ως προς μία ενδεχόμενη συμμετοχή τους στο νέο κυβερνητικό σχήμα, να θεωρούνται από πολλούς προϊόν συναλλαγής σε σχέση με τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά, ο πρωθυπουργός το τελευταίο πράγμα που επιθυμεί αυτή τη στιγμή είναι να ανοίξει ένα εσωτερικό μέτωπο εσωστρέφειας στο κυβερνών κόμμα, καθώς μετά τον ανασχηματισμό τα δυσαρεστημένα «γαλάζια» στελέχη αναμένεται να είναι περισσότερα από τα ικανοποιημένα. Επιπλέον, ο κ. Σαμαράς δεν θα ήθελε να επιβαρυνθεί με νέες αμφιλεγόμενες επιλογές (όπως τα δύο προαναφερθέντα ονόματα) στο υπουργικό συμβούλιο, καθώς αυτή τη στιγμή βαρύνουν εσωκομματικά και οι άστοχες επιλογές στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Άλλες φωνές, μάλιστα, τονίζουν ότι δεν βγαίνουν τα μαθηματικά για να πάρει το ΠΑΣΟΚ επιπλέον υπουργεία, με δεδομένο κιόλας ότι ο Ι. Μανιάτης παραμένει στο πόστο του. Σε αντίθετη περίπτωση, η Νέα Δημοκρατία θα καλούνταν να στηρίξει μία κυβέρνηση... ΠΑΣΟΚ, σημειώνουν κυβερνητικοί παράγοντες, και τέτοια πρόθεση δεν υπάρχει.

Οι διεργασίες αυτές στο εσωτερικό της ΝΔ φέρονται να βάζουν και «φρένο» στις πιέσεις του Ανδρέα Λοβέρδου να αναλάβει το υπουργείο Ανάπτυξης. Τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που έχουν ανέβει στα «κάγκελα» μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υπενθυμίζουν ότι ο κ. Λοβέρδος πριν από περίπου δύο μήνες αποκαλούσε τον Κωστή Χατζηδάκη «ψεύτη» και τον καλούσε να παραιτηθεί, ενώ προσπαθούσε να στρώσει το δρόμο για μια δική του έλευση στο υπουργείο Ανάπτυξης. Μεταξύ των επιχειρημάτων του, ήταν και το «ξήλωμα» των δικών του νόμων σχετικά με τα φαρμακεία, καθώς προσπαθούσε να εμφανιστεί ως όψιμος υπερασπιστής του κλάδου. Ωστόσο, τη θητεία στο υπουργείο Υγείας θυμούνται και οι φαρμακοποιοί και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας. Χαρακτηριστική ήταν η αντιμετώπιση του Ανδρέα Λοβέρδου στο Γιάννη Δαγρέ, αντιπρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, όταν σε τηλεοπτική εκπομπή τον αποκάλεσε «προβοκάτορα», επειδή ο τελευταίος αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς του πρώην υπουργού Υγείας.

Έτσι, μία προσχώρηση Λοβέρδου στο νέο υπουργικό συμβούλιο, ούτε προοδευτικότερο πρόσημο προσδίδει στην κυβέρνηση, καθώς το όνομά του έχει συνδεθεί με αντιλαϊκές ανατροπές σε εργασιακά και υγεία, αλλά ανατρέπει και τις πολιτικές και αριθμητικές ισορροπίες της συγκυβέρνησης.

Ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται να λαμβάνει σοβαρά υπόψη του τις εσωκομματικές αντιδράσεις, καθώς και τις εισηγήσεις που λένε να μην επιτρέψει στους Βενιζέλο-Λοβέρδο να κάνουν τον ανασχηματισμό «τσιφλίκι» συναλλαγής για τα αξιώματα της κεντροαριστεράς.

Διαβάστε επίσης:

Μήνυμα... δεν ελήφθη!

Εφιαλτικά σενάρια με Μόσιαλο στο υπουργείο Υγείας;

Casus belli για το χώρο της Υγείας μια νέα υπουργοποίηση Λοβέρδου