Ο μαγικός αριθμός... 25!
Νέους πονοκεφάλους προκαλεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο η αλλαγή σκυτάλης στην Προεδρία της Δημοκρατίας.
Μπορεί να είναι ακόμα πολύ νωρίς καθώς ο Κ. Παπούλιας αφήνει τον προεδρικό θώκο τον Μάρτιο του 2015, ωστόσο η προεδρολογία έχει ξεκινήσει τόσο σε επίπεδο ονομάτων όσο και σε επίπεδο κομμάτων που θα συνεναίσουν.
Το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι η συγκέντρωση 180 σταυρών στη Βουλή και ο τρόπος που θα εξασφαλιστεί αυτός ο αριθμός μέχρι το αργότερο τις αρχές του νέου χρόνου, προκειμένου να μη στηθούν εθνικές κάλπες.
Όπως έχει διαμορφωθεί το Κοινοβούλιο η Ν.Δ έχει 125 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 71 έδρες, το ΠΑΣΟΚ 27 έδρες, οι ΑΝΕΛ 14 έδρες, η Χ.Α 16 έδρες, η ΔΗΜΑΡ 14 έδρες, το ΚΚΕ 12 έδρες και οι ανεξάρτητοι κατέχουν 21 έδρες.
Σύμφωνα με τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς που ισχύουν σήμερα, η κυβερνητική πλειοψηφία διαθέτει 155, 152 βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τους Α. Λοβέρδο και Χρ. Αηδόνη που ουσιαστικά στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά και τον πρώτο επιλαχόντα του νέου δημάρχου Λαμίας και ανεξάρτητου βουλευτή Ν. Σταυρογιάννη, Δ. Μπριάνη.
Ο μαγικός αριθμός που αναζητά επομένως η κυβέρνηση είναι το... 25!
Ψάχνουν για... πρόθυμους
Είναι δεδομένο πως η δεξαμενή από την οποία η ΝΔ ευελπιστεί να αντλήσει ψήφους δεν περιλαμβάνει τους 71 του ΣΥΡΙΖΑ, τους 16 της Χρυσής Αυγής και τους 12 του ΚΚΕ. Επομένως τα στελέχη του Μαξίμου λοξοκοιτούν προς τους 14 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ , τους επίσης 14 των ΑΝ.ΕΛ. αλλά και τους 21 ανεξάρτητους βουλευτές.
Το έργο φυσικά δεν είναι εύκολο καθώς τόσο η ΔΗΜΑΡ όσο και οι ΑΝΕΛ βρίσκονται σε ένα κρίσιμο “σταυροδρόμι” και οι αποφάσεις τους από εδώ και περά θα κρίνουν και το πολιτικό τους μέλλον.
Ο Π. Καμμένος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε καμία περίπτωση, αν και δεν είναι βέβαιο τι θα κάνουν οι “αντάρτες” του κόμματός τους που ανεξαρτητοποιήθηκαν, όπως ο Β. Καπερνάρος.
Η ΔΗΜΑΡ από την πλευρά της δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να γίνουν εκλογές σύντομα, γιατί ξέρει καλά πως θα βρεθεί εκτός Βουλής. Επομένως, αν η ΔΗΜΑΡ συναινέσει στο πρόσωπο που θα προτείνει ο Σαμαράς, τότε ο “μαγικός” αριθμός 25 γίνεται αμέσως αμέσως 11, αφού οι θετικές ψήφοι φτάνουν τις 169.
Από τους 21 ανεξάρτητους κάποιοι φαίνεται εξ ορισμού να εξαιρούνται και δεν θα γίνει καν προσέγγιση, αφού... γέρνουν προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για τους Οδ. Βουδούρη, Π. Μουτσινά, Θ. Παραστατίδη και Θεοδώρα Τζάκρη, ενώ και ο Π. Τατσόπουλος πρόσφατα δήλωσε ότι παρά την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν έρθει η ώρα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, θα συνταχθεί με τη γραμμή του κόμματος που εξελέγη βουλευτής.
Όσον αφορά τους υπόλοιπους, θεωρητικά θα μπορούσε να γίνει συζήτηση με τον Μ. Μπόλαρη και τον Μ. Ανδρουλάκη, τον προερχόμενο από τη ΝΔ Γ. Κασαπίδη, αλλά και με την ομάδα των πρώην βουλευτών των ΑΝΕΛ, δηλαδή τους Γ. Νταβρή, Χρυσούλα Γιαταγάνα, τον Κ. Γιοβανόπουλο και τον Β. Καπερνάρο.
Μάλιστα ο κ. Νταβρής έχει δηλώσει πως «σε μια πανστρατιά εθνικής ενότητας δεν θα ήταν αρνητικός». Ερωτηματικό αποτελούν τα μέλη της ομάδας Πολύδωρα με τους κ. Νικολόπουλο και Κουράκο, ο Νικήτας Κακλαμάνης αλλά και οι δύο πρώην χρυσαυγίτες Χρ. Αλεξόπουλος και Στ. Μπούκουρας. Οι τρεις που μένουν είναι οι Α. Λοβέρδος, Χρ. Αηδόνης και ο Ν. Σταυρογιάννης.
Διαβάστε επίσης:
Πλήρες αδιέξοδο στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
Αναζητώντας «πρόθυμους» για την αποφυγή πρόωρων εκλογών
Οι δανειστές θέλουν Σαμαρά – Βενιζέλο «για το καλό των Ελλήνων»