Παπανδρέου για μηχανισμό στήριξης
Οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο, αποκαθιστούμε την αξιοπιστία μας, μπορούμε να διαπραγματευόμαστε ισότιμα, πείθονται οι εταίροι μας από τα έργα μας και όχι από τα λόγια μας, τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε σημαντική νίκη τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης και σταθερότητας στην Ευρωζώνη.
«Πρόκειται για μια σημαντική ψηφίδα στη δημιουργία μιας ισχυρής οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επανέλαβε την έντονη αντίθεσή του στο ενδεχόμενο αφαίρεσης του δικαιώματος ψήφου κρατών-μελών, χαρακτηρίζοντάς τη απαράδεκτη. Αντίθετα, τόνισε και πάλι πως υπάρχουν ήδη κυρώσεις στη Συνθήκη της Λισσαβόνας, οι οποίες μπορούν να ενισχυθούν.
«Δώσαμε μάχη για να στηρίξουμε τη θέση της χώρας μας γιατί η γενική αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου θα σήμαινε ότι δε θα είχαμε πχ, το δικαίωμα να έχουμε λόγο και ψήφο για θέματα ασφάλειας ή θέματα που αφορούν στην Κοινή Αγροτική Πολιτική και τους αγρότες, τις θάλασσες και τα νησιά μας, ή την περιφερειακή ανάπτυξη» σημείωσε.
Κληθείς να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και το κλίμα που τροφοδοτείται από την άνοδο των spreads, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η άνοδος των spreads δείχνει πόσο ευάλωτη είναι η χώρα σε οποιαδήποτε φημολογία, ενώ κατέστησε την αντιπολίτευση συνυπεύθυνη στη δημιουργία κλίματος αποσταθεροποίησης.
«Είμαι αποφασισμένος να προχωρήσει η χώρα με συνέπεια, με σταθερότητα σε αλλαγές που θα είναι ευεργετικές για το λαό και τον τόπο χώρα» είπε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας τη θέση του για ψήφο ευθύνης.
Σήμερα επικυρώθηκαν από τους 27 ηγέτες των χωρών που συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες, ο μόνιμος μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων που θα διασφαλίζει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης και η περιορισμένη αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβόνας ως το 2013.
Οι 27 ηγέτες καλούν τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ, να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τα κράτη-μέλη, σχετικά με την «περιορισμένη αλλαγή της συνθήκης», η οποία είναι απαραίτητη για τη δημιουργία του μόνιμου μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων, χωρίς να θίγεται το Άρθρο 125, που προβλέπει ότι τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης δεν αναλαμβάνουν την κάλυψη των χρεών καμίας χώρας μέλους του ευρώ - bail out clause.
Επίσης καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει, σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εργασίες για τις τεχνικές πτυχές που θα διέπουν τον μελλοντικό μηχανισμό κρίσεων. Στο σχέδιο συμπερασμάτων αναφέρεται ότι στο μελλοντικό μηχανισμό θα υπάρχει η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και πως οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια, βάσει των οποίων θα μπορεί μία χώρα να καταφύγει στο μηχανισμό, θα είναι πολύ αυστηρές.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι θα επανέλθει σε αυτό το ζήτημα το Δεκέμβριο «με την προοπτική να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά το μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων και την περιορισμένη τροποποίηση της Συνθήκης, έτσι ώστε η κάθε αλλαγή να έχει επικυρωθεί το αργότερο, έως τα μέσα του 2013».
Τέλος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη, καλείται να εξετάσει το ζήτημα του δικαιώματος ψήφου στη λήψη αποφάσεων για θέματα οικονομικής και νομισματικής ένωσης, «μόνο σε περίπτωση που απειλείται η σταθερότητα της ευρωζώνης στο σύνολό της».