Ανασχηματισμός: Οι προκλήσεις του νέου Υπουργού Οικονομικών
Κρίσιμες διαβουλεύσεις με τους δανειστές και σημαντικές αποφάσεις για τη χώρα θα κληθεί να λάβει ο νέος «τσάρος» της Οικονομίας.
Eurogroups, χρέος, τρόικα, αλλά και την κατακραυγή των πολιτών για τα φορολογικά βάρη που έχουν πέσει πάνω του, θα είναι ανάμεσα στις υποχρεώσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο νέος «τσάρος».
Σε 10 μέρες από σήμερα θα πρέπει να μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στο Eurogroup της 19ης Ιουνίου, όπου και θα ξεκινήσει η συζήτηση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.
Λίγες ημέρες αργότερα, η τριμερής επιτροπή θα κάνει μια «αναγνωριστική» εμφάνιση στην Αθήνα για το νέο Υπουργό Οικονομικών, με τον οποίο θα συζητά από εδώ και στο εξής, αλλά θα δοθούν και οι νέες «γραμμές» στο νέο οικονομικό επιτελείο.
Την ίδια χρονική περίοδο, θα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή κρίσιμα νομοσχέδια που είναι αρμοδιότητας και του Υπουργείου Οικονομικών, όπως αυτό για τον αιγιαλό που έχει σηκώσει θύελλα αντιδράσεων.
Μαζί με τα υπόλοιπα νομοσχέδια και των άλλων Υπουργείων (πχ μικρή ΔΕΗ) που είναι προαπαιτούμενα, θα πρέπει να εγκριθούν στις δυο δόσεις των 2 δισ. της τρόικα (1 δισ. Ιούνιο και 1 δισ. τον Ιούλιο).
Φορολογικό... φθινόπωρο!
Εκτός από το θέμα του χρέους που θα «τρέχει» όλο το καλοκαίρι και θα συνεχιστεί μέχρι τουλάχιστον στο τέλος του έτους, το νέο οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να κλείσει τις «τρύπες» στα έσοδα και κυρίως στα φορολογικά, καθώς ήδη ο Στουρνάρας είχε προαναγγείλει ότι θα γίνει διαπραγμάτευση για σταδιακή μείωση της φορολογίας στην Ελλάδα, σηματοδοτώντας το τέλος των «μνημονίων», άσχετα με το αν θα συνεχιστούν πρακτικά, για πολλά χρόνια ακόμα.
Το μεγαλύτερο σκέλος των διαπραγματεύσεων θα γίνουν τον Οκτώβριο προς Νοέμβριο, όταν μαζί με τον προϋπολογισμό του 2015, θα κατατεθεί και το αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα μέχρι το 2017. Εκεί θα μάθουμε τα κενά, αν θα έρθουν και νέα μέτρα, τη μορφή τους και τις νέες απαιτήσεις των δανειστών. Στο αναθεωρημένο μνημόνιο θα πρέπει να αποτυπωθούν και οι νέες προβλέψεις με τα δεδομένα που θα φέρει η διευθέτηση του χρέους.
Τότε όμως θα μάθουμε και κάτι άλλο που αποτελεί ένα «κρυφό» αγκάθι: τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις βαίνουν συνεχώς εκτός στόχων (που μαζί με τα φορολογικά έσοδα) δημιουργούν συνεχώς τρύπες στον προϋπολογισμό.
Ο νέος Υπουργός Οικονομικών θα κληθεί να αντιμετωπίσει και κάτι άλλο που έχει σχέση με όλα τα προηγούμενα: στο τέλος του έτους θα γίνουν τα τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών από την ΕΚΤ.
Τότε θα εξεταστούν και τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών, που αποτελούν τη "βόμβα" στα θεμέλια των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Τότε λοιπόν, θα κριθεί και το αν οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν και νέα κεφάλαια.
Επόμενο στοίχημα για το νέο «τσάρο» θα είναι να καταφέρει να πιέσει τις τράπεζες να δώσουν ρευστότητα στην πραγματική οικονομία για να ανασάνει η αγορά.
Διαβάστε επίσης:
Ο ριζικός ανασχηματισμός και άλλα... παραμύθια