Χαρδούβελης: Εγγύηση για τους πιστωτές!
«Το πλέον αξιοσημείωτο στοιχείο», δε - σύμφωνα με τον συντάκτη του άρθρου - «είναι ο διορισμός του Γκίκα Χαρδούβελη», σε αντικατάσταση του Ιωάννη Στουρνάρα, ο οποίος θα είναι σίγουρα ο επόμενος διοικητής της κεντρικής τράπεζας Ελλάδος.
«Παρότι ο ανασχηματισμός δεν αποτελούσε έκπληξη, η επιλογή του 58χρονου οικονομολόγου, αιφνιδίασε τους πάντες, καθώς το όνομά του δεν ήταν ανάμεσα στα φαβορί».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η επιλογή του Γκίκα Χαρδούβελη «αποτελεί ξεκάθαρα μια εγγύηση προς τους πιστωτές της Ελλάδας και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα κάλεσε την Ελλάδα «να μην χαλαρώσει».
Ο νέος υπουργός δεν ανήκει σε κανένα πολιτικό κόμμα, πράγμα που αποτελεί εγγύηση για την τρόικα, η οποία εκτιμά περισσότερο τους «ειδικούς» από τους πολιτικούς. Διαθέτει ωστόσο εμπειρία, αφού διηύθυνε τα οικονομικά επιτελεία των δύο πρωθυπουργών του Κώστα Σημίτη και του Λουκά Παπαδήμου.
Επίσης, ως οικονομικός επικεφαλής στην Eurobank, μια τράπεζα που διασώθηκε από τα κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, πριν από μόλις λίγες μέρες, «ζητούσε περισσότερες μεταρρυθμίσεις» σημειώνει η La Tribune.
Παράλληλα, όπως υπογραμμίζεται, οι σημαντικότερες προκλήσεις για τον κ. Χαρδούβελη είναι: η μεταρρύθμιση των συντάξεων, η αναδιάρθρωση του χρέους, η αναζήτηση της ανάπτυξης, η αποφυγή του αποπληθωρισμού, και βεβαίως το να κατορθώσει να πείσει την τρόικα για τις επιλογές του.
«Το θέμα της εξόδου από το σχέδιο διάσωσης, κινδυνεύει να είναι ένα δύσκολο έργο για τον υπουργό», σημειώνει ο συντάκτης. «Με δεδομένο ότι το δημόσιο χρέος παραμένει ανυπόφορο για τον προϋπολογισμό, ο νέος υπουργός θα πρέπει να βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους. Είναι ένα θέμα που ως νεροφίδα επανέρχεται συνεχώς μετά την τελευταία μείωση το 2012», τονίζει.
Σχετικά με την αναζήτηση της ανάπτυξης, ο συντάκτης εκτιμά ότι «στην πραγματικότητα η ελληνική οικονομία είναι στάσιμη και ο μοναδικός της μοχλός είναι ο τουρισμός. Κατά τ' άλλα η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα ανησυχητική (...), η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 30% συγκριτικά με το 2005, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 25,6% από το 2008 και η ανεργία παραμένει στο 26,8%» γράφει η La Tribune. Με αυτά τα δεδομένα, προσθέτει, οι δυνατότητες για κατανάλωση και επενδύσεις είναι μικρές και «έχουμε να κάνουμε μάλλον με μια σταθεροποίηση σε χαμηλό επίπεδο».
«Η σταθεροποίηση, όμως, απειλείται από τον αποπληθωρισμό», υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα που προσθέτει: «Εάν τελικά ενισχυθεί η λιτότητα, η ελληνική οικονομία θα πασχίσει αρκετά προκειμένου να πετύχει από το 2015 μια ανάπτυξη 2%, όπως υπόσχονται οι Βρυξέλλες».
Ο συντάκτης σημειώνει παράλληλα, ότι ο κ. Χαρδούβελης ήταν στο οικονομικό επιτελείο του Κώστα Σημίτη, την περίοδο της διαπραγμάτευσης για την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη, όταν έγινε το «μακιγιάζ» των ελληνικών δημόσιων λογαριασμών.
Η La Tribune κάνει, επίσης, αναφορά στις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το διορισμό του κ. Χαρδούβελη, κατηγορώντας τον Αντώνη Σαμαρά ότι «δεν έλαβε υπόψη του το μήνυμα των ευρωεκλογών».
Διαβάστε ακόμα: