Βρούτσης: Εξόρμηση κατά της αδήλωτης εργασίας στους τουριστικούς προορισμούς
Εξόρμηση κατά της αδήλωτης εργασίας ξεκινά από αύριο έως και τα μέσα Οκτωβρίου το υπουργείο Εργασίας και στο «στόχαστρο» μπαίνουν οι τουριστικές περιοχές της χώρας. Ουσιαστικά πρόκειται για την επόμενη φάση υλοποίησης του προγράμματος Άρτεμις μέσα από το οποίο έως τις 30 Απριλίου είχαν καταλογιστεί πρόστιμα σε επιχειρήσεις άνω των 15,5 εκατ. ευρώ.
Για την οργάνωση της επιχείρησης ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης είχε ευρεία σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και διαμήνυσε ότι «από αύριο Παρασκευή θα είμαστε παντού, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας, σε κάθε μικρή και μεγάλη επιχείρηση».
Σε αυστηρό τόνο ο κ. Βρούτσης προειδοποίησε ότι δεν μπορεί πλέον να γίνει ανεκτή καμία παραβατική συμπεριφορά απο καμία επιχείρηση, από κανέναν εργοδότη, είτε αφορά σε ανασφάλιστη εργασία είτε σε απλήρωτα δεδουλευμένα ή παράνομες υπερωρίες.
Σκοπός του υπουργείου είναι «όλοι οι εργαζόμενοι να αισθάνονται την παρουσία και την ασφάλεια του υπουργείου Εργασίας δίπλα τους» δήλωσε ο υπουργός.
Για αυτό το λόγο, το Επιχειρησιακό Σχέδιο «ΑΡΤΕΜΙΣ», «ουσιαστικά η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια της πολιτείας για τη ριζική αντιμετώπιση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, έχει αποτελέσματα. Χειροπιαστά και μετρήσιμα αποτελέσματα» είπε ο κ. Βρούτσης.
Συγκεκριμένα, σε σαρωτικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν απο τα μέσα Σεπτεμβρίου 2013 έως 30 Απριλίου 2014 σε 12.792 επιχειρήσεις, εντοπίστηκαν 1.507 αδήλωτοι εργαζόμενοι για τους οποίους επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 15.641.821 ευρώ.
Ο υπουργός απέδωσε την επίτευξη του στόχου σε ένα ισορροπημένο μίγμα κινήτρων και αντικινήτρων σε τέσσερα βήματα:
Βήμα 1ο: Τα υψηλότερα πρόστιμα που έχουν ποτέ επιβληθεί για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, στο 18πλάσιο του κατώτατου μισθού (10.550 ευρώ), ενώ εξίσου αυστηρές κυρώσεις – που φτάνουν μέχρι και το οριστικό κλείσιμο επιχειρήσεων – ισχύουν για την απασχόληση παράνομα διαμενόντων αλλοδαπών. Ιδιαίτερα σημαντικό αυτές οι ποινές επιβάλλονται πλέον άμεσα και επιτόπια και με δέσμια αρμοδιότητα του ελεγκτή, αποφεύγοντας έτσι τις παρελκυστικές πρακτικές του παρελθόντος.
Βήμα 2ο: Κατάργηση γραφειοκρατικών διαδικασιών που επιβάρυναν υπέρμετρα τις επιχειρήσεις.
Βήμα 3ο: Περιορισμός μη μισθολογικού κόστους εργασίας, μειώνοντας σωρευτικά τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές κατά πέντε (5) ποσοστιαίες μονάδες. \
Βήμα 4ο: Ενδυνάμωση δυο ελεγκτικών σωμάτων του υπουργείου Εργασίας, δηλαδή της Επιθεώρησης Εργασίας και της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ.