Economist: Ο ανασχηματισμός του Σαμαρά δείχνει πρόωρες εκλογές
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι ο Αντώνης Σαμαράς έβαλε τους καλύτερους παίκτες του στα υπουργεία που συνεργάζονται στενά με την τρόικα, σημειώνοντας πως παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα αναδύεται από την ύφεση, ο πρωθυπουργός πρέπει ακόμα να τηρεί σχέσεις ισορροπίας με τους ξένους πιστωτές, εν όψει και των διαπραγματεύσεων για την ελάφρυνση του χρέους και του ενδεχόμενου η Αθήνα να χρειαστεί και τρίτο πακέτο στήριξης.
«Ο κ. Σαμαράς διάλεξε έναν τεχνοκράτη εκπαιδευμένο στις ΗΠΑ, τον Γκίκα Χαρδούβελη, για να διαδεχθεί τον Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών. Ο νέος υπουργός έχει πολλή δουλειά μπροστά του, αφού έχει μια μακριά λίστα με μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, αλλά συναντούν τις αντιδράσεις επαγγελματικών ομάδων, από τους φαρμακοποιούς, έως τους παραγωγούς γάλακτος» αναφέρει το δημοσίευμα.
Για τον Νίκο Δένδια, τονίζει ότι στο υπουργείο Ανάπτυξης αναλαμβάνει να μοιράσει την κοινοτική χρηματοδότηση και να διαχειριστεί τις ξένες επενδύσεις, δύο μέτωπα που είναι κρίσιμα στην επιστροφή της Ελλάδας σε ένα μονοπάτι διατηρήσιμης ανάπτυξης. Ο Economist, συμπληρώνει ότι στην προηγούμενη θέση του, αποδείχθηκε αποτελεσματικός.
Το συνολικό μήνυμα που πήρε το περιοδικό από τον ανασχηματισμό ήταν πως ο κ. Σαμαράς θέλει να υιοθετήσει μια σκληρότερη γραμμή έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, όπως φαίνεται από το διορισμό αρκετών μελών της κυβέρνησης από τη δεξιά πτέρυγα του κόμματός του, σημειώνει, ενδεχομένως στο πλαίσιο της προετοιμασίας του για πρόωρες εκλογές.
Το δημοσίευμα προσθέτει πρωθυπουργός μάλλον δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει αρκετές ψήφους από ανεξάρτητους βουλευτές για να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ συμπληρώνει πως τα δεξιά στελέχη θα δουλέψουν για να ανακτήσει η ΝΔ τις χαμένες ψήφους της.
«Κάποιοι παρατηρητές φοβούνται ότι οι μεταρρυθμίσεις μπορεί να χαλαρώσουν ή να αναστραφούν στα υπουργεία που δεν παρακολουθούνται στενά από την τρόικα. Ο Πολ Τόμσεν, επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, προειδοποίησε ότι "η κόπωση των μεταρρυθμίσεων και η αντίσταση από τα κεκτημένα συμφέροντα έναντι των βασικών μεταρρυθμίσεων αποτελούν βασικές προκλήσεις πολιτικής στο προσεχές διάστημα'”» είναι η κατάληξη του δημοσίευματος.