Τρόικα: Εν μέσω θέρους ειδοποίησαν ότι έρχονται...

Για δέκα μέρες θα «ξεσκονίσουν» τα πάντα και θα ρυθμίσουν τα νέα μέτρα που πρέπει να λάβει ο Γκίκας Χαρδούβελης – Μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να βρούμε 4 δισ. έσοδα.

Σε κόκκινο συναγερμό η κυβέρνηση και το νέο οικονομικό επιτελείο λόγω του ερχομού της τρόικας και του συνεχώς μειούμενου πλεονάσματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου το πρωτογενές πλεόνασμα συρρικνώθηκε από 1,5 δισ. στο τέλος Μαρτίου στο 1 δισ. για τον Απρίλιο και στα 711 εκατ. τον Μάιο. Στο οικονομικό επιτελείο ήδη τους έχουν ζώσει τα φίδια αφού μέχρι το τέλος του χρόνου πρέπει να παρουσιάσουμε στην τρόικα έσοδα 4 δισ.

Η κακή κατάσταση στα έσοδα έχει θορυβήσει ιδιαιτέρως τον νέο υπουργό αφού υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών και του ΔΝΤ να ζητήσουν τη λήψη νέων μέτρων προκειμένου να καλυφθεί το κενό. Ο προβληματισμός είναι ακόμα μεγαλύτερος αφού μέσα στο καλοκαίρι είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα έσοδα θα μειωθούν ακόμα περισσότερο λόγω διακοπών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επιχείρησε να κάμψει αυτές τις ανησυχίες, υποστηρίζοντας ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι 503 εκατ. ευρώ παραπάνω από την πρόβλεψη του μνημονίου για 208 εκατ. ευρώ στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου.

Επίσης, όπως προκύπτει από το «μπλοκ» με τις σημειώσεις για τα έσοδα του οικονομικού επιτελείου, το επόμενο διάστημα πρόκειται να εισπραχθούν 800 εκατ. ευρώ τα οποία θα προστεθούν στο πλεόνασμα.

Από αυτά τα 500 εκατ. ευρώ είναι κέρδη των Κεντρικών Τραπεζών του Ευρωσυστήματος (ANFAs & SMPs) από τα ελληνικά ομόλογα τα οποία θα δοθούν τους επόμενους μήνες, ενώ τα υπόλοιπα 300 εκατ. ευρώ είναι ποσά από μερίσματα και άλλα δικαιώματα που θα πιστωθεί ο κρατικός προϋπολογισμός.

Η πρώτη δόση των 243 εκατ. ευρώ από τα ANFAs & SMPs θα δοθεί τις επόμενες μέρες, ενώ μέχρι το τέλος Ιουνίου το υπουργείο Οικονομικών θα εισπράξει και τα 70 εκατ. ευρώ που αποτελεί μέρος από το μέρισμα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα στοιχεία του προϋπολογισμού το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 2 δισ. ευρώ ή στο 1,1% του ΑΕΠ, έναντι ελλείμματος 3,8 δισ. ευρώ ή 2,1% του ΑΕΠ το αντίστοιχο περυσινό πεντάμηνο.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 17,3 δισ. ευρώ, 140 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από πέρυσι λόγω των υψηλότερων επιστροφών φόρων που ανήλθαν σε 1,3 δισ. ευρώ, έναντι 483 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2013. Οι πρωτογενείς δαπάνες έφθασαν τα 16,6 δισ. ευρώ και ήταν χαμηλότερες κατά 460 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο.

Οι δαπάνες του Προγράμματος δημοσίων Επενδύσεων σημείωσαν αύξηση 36% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και έφθασαν τα 1,8 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα έφθασαν τα 2,3 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Δείτε τι προβλέπει το νέο μοντέλο τακτοποίησης χρεών

Χάρισαν συντάξεις 28 εκατ. ευρώ γιατί ... ξέχασαν να τις διακόψουν

Tο 25% των εργαζομένων δεν έχει ούτε αποδοχές ανειδίκευτου εργάτη

Αύξηση στις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές τον Απρίλιο