Sie möchten Simitis für Präsidenten-Θέλουν Σημίτη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Sie möchten Simitis für Präsidenten - Το Βερολίνο θέλει τον Σημίτη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας -Οι τελευταίες κινήσεις του ανασχηματισμού και η «εκλογική αριθμητική» για την Προεδρία της Δημοκρατίας φουντώνουν τα σενάρια για ολική επαναφορά του πρώην πρωθυπουργού.

Sie möchten Simitis für Präsidenten-Θέλουν Σημίτη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας
4'

Οι τελευταίες επιλογές του ανασχηματισμού και η τοποθέτηση του Γκίκα Χαρδούβελη στο υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ξεκάθαρα πως πολλά πράγματα κινούνται γύρω από τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Η γενική αίσθηση που υπάρχει τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι πως όλα δείχνουν ότι ο... νονός του εκσυγχρονισμού στην Ελλάδα και της κατά πολλούς δημιουργικής λογιστικής είναι «σαν να μην έφυγε ποτέ».

Όπως πρώτοι αποκαλύψαμε από το NEWSBOMB – στο ρεπορτάζ με τίτλο «Το Διευθυντήριο του Ευρώ» - όλες οι επιλογές προσώπων στο οικονομικό επιτελείο κατά τη διάρκεια της κρίσης ήταν και είναι άνθρωποι του περιβάλλοντος Σημίτη (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ).

Οι κυβερνήσεις άλλαζαν αλλά η παρέα των καθηγητών που έβαλαν τη χώρα στο ευρώ και συνομιλούσαν με τις μεγάλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες που προκάλεσαν την κρίση χρέους παρέμεναν οι ίδιοι στις θέσεις κλειδιά. To ρεπορτάζ του NEWSBOMB με τίτλο «Υπουργείο Οικονομικών: Από τον Σημίτη στον... Σημίτη» είναι κατατοπιστικό.

Όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν καλά την ελληνική αγορά, «όποια πέτρα κι αν σηκώσεις θα τους βρεις από κάτω». Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός που με τους περισσότερους από αυτούς διατηρεί άριστες και φιλικές σχέσεις, είχε τη ευκαιρία να κάνει επιλεκτικές παρεμβάσεις στο δημόσιο βίο μέσω ομιλιών του και μέσω αρθρογραφίας του, πάντα σε συγκεκριμένες εφημερίδες.

Και επειδή εδώ που φτάσαμε καλό είναι να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, είναι γεγονός ότι ο κύριος Σημίτης κατά περίεργο τρόπο όσες φορές παρενέβη το έκανε μόνον μέσω ενός συγκεκριμένου συγκροτήματος τύπου, του ΔΟΛ.

Σχεδόν σε όλες τις παρεμβάσεις του άφηνε να εννοηθεί ότι η χώρα δεν πρέπει να διανοηθεί να παρεκκλίνει από τις εντολές του Βερολίνου. Μάλιστα σε ορισμένα άρθρα του δεν διστάζει να πάρει θέση και υπέρ συγκεκριμένων απόψεων τις οποίες έχει προτείνει και η Γερμανία, όπως για παράδειγμα να θεσμοθετηθεί ένας υπουργός Οικονομικών για όλη την ευρωζώνη.

Σε άρθρο του έγραφε χαρακτηριστικά: «Διαδεδομένη είναι επίσης η γνώμη ότι για να επιτευχθεί μια ενιαία και αποτελεσματική διακυβέρνηση είναι απαραίτητη η θεσμοθέτηση ενός υπουργείου οικονομικών της Ένωσης. Ο υπουργός θα επιλέγεται και θα λογοδοτεί στο κοινοβούλιο της Ευρωζώνης...».

Σε άλλο του άρθρο δεν διστάζει να μιλήσει ακόμα και για περιορισμό της εθνική κυριαρχίας: «Σημασία έχει να προσεγγιστούν τα προβλήματα με μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις, να αναζητηθούν λύσεις που παράγουν οφέλη για όλα τα κράτη μέλη και να αναγνωρισθούν τα όρια του περιορισμού της εθνικής κυριαρχίας που συνεπάγεται η δημιουργία μιας υπερεθνικής οντότητας...».

Είναι προφανές ότι ο πρώην πρωθυπουργός είναι ο κατάλληλος άνθρωπος σε μια τέτοια Ευρώπη που τον πρώτο λόγο θα έχει η Γερμανία. Επίσης είναι προφανές ότι το Βερολίνο θα επιθυμούσε έναν τέτοιο πολιτικό σε μια θέση κλειδί στην ελληνική πολιτική σκηνή. Εξίσου βέβαιο είναι πως και το ελληνικό οικονομικό-πολιτικό κατεστημένο θα επιθυμούσε στο τιμόνι έναν παλιό γνώριμο που μοίραζε την «πίτα» επί σειρά ετών σε συγκεκριμένες οικογένειες...

Η ολική επαναφορά του Κώστα Σημίτη γίνεται με προσεκτικά βήματα, προκειμένου να φανεί ως μια λύση ανάγκης για να μην περάσει η χώρα από τις... συμπληγάδες ενδεχόμενων πρόωρων εκλογών. Επαφές και συζητήσεις στο παρασκήνιο προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται πολλές, δεν γίνονται όμως μεγαλόφωνα για να μην «καεί» η υποψηφιότητά του.

Αξίζει να σημειώσουμε πως μέχρι σήμερα όσα ονόματα ακούστηκαν για την Προεδρία «κάηκαν» κατά την πολιτική ορολογία.

Το μείζον ερώτημα είναι «ποιος θα τον προτείνει και σε ποιο timing;», ποιος θα αναλάβει ένα τόσο βαρύ πολιτικό κόστος.

Διαβάστε επίσης:

Ο Σημίτης έβγαλε «άχρηστους» όλους τους Έλληνες

Κ. Σημίτης: Πιθανή η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη

«Δάκτυλο» Σημίτη βλέπουν οι Βενιζελικοί πίσω από το «Ποτάμι»

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή