Δένδιας: Η Ελλάδα αλλάζει με γρήγορο ρυθμό

"Η Ελλάδα αλλάζει με γρήγορο ρυθμό. Αυτό αντικατοπτρίζεται σε σημαντικούς στόχους που έχουν επιτευχθεί μέσα στα τελευταία δυο χρόνια", ανέφερε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Νίκος Δένδιας απηύθυνε σήμερα ομιλία στο Ελληνο-Κινεζικό συνέδριο για τη θαλάσσια συνεργασία.

Δένδιας: Η Ελλάδα αλλάζει με γρήγορο ρυθμό
2'

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι σημαντικοί στόχοι που επιτεύχθηκαν πρόσφατα στην οικονομία, το πρωτογενές πλεόνασμα, το θετικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, η μεγαλύτερη και γρηγορότερη δημοσιονομική εξυγίανση που έχει επιτύχει ποτέ ανεπτυγμένη χώρα, στέλνουν θετικά μηνύματα στους επενδυτές, ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει και πλέον το ελληνικό success story είναι το μόνο story.

Παράλληλα ο κ. Δένδιας τόνισε πως η βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος αντικατοπτρίζεται και στη ραγδαία βελτίωση της κατάταξης της χώρας μας στους διεθνείς δείκτες.

Ενδεικτικά ανέφερε πως βελτιώθηκε η κατάταξη της Ελλάδας κατά 28 θέσεις στη συνολική κατάταξη του doing business της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενώ αυξήθηκε κατά 110 θέσεις στο starting a new business και κατά 33 θέσεις στην προστασία των επενδυτών. Επίσης στο product market regulation, η Ελλάδα βελτίωσε την κατάταξή της κατά 5 θέσεις από το 2008 έως το 2013 επιτυγχάνοντας τη μεγαλύτερη βελτίωση που έχει ποτέ καταγραφεί.

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, η Κίνα ως μια ισχυρή, δυναμική και σταθερά ανερχόμενη υπερδύναμη αποτελεί ήδη και σίγουρα θα αποτελέσει ακόμη περισσότερο στα ερχόμενα χρόνια βασική πηγή επενδυτικών κεφαλαίων για την Ελλάδα. Οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα πηγαίνουν εξαιρετικά καλά. Η παρουσία της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, ένα deep-sea port με δυνατότητα εξυπηρέτησης σκαφών με βύθισμα άνω των 24 μέτρων, έχει βαθύτατη οικονομική λογική. Αυτό απεδείχθη ήδη.

Όπως είπε, μεγάλες πολυεθνικές, όπως η HUAWEI, η ZTE, η SONY και η HEWLETT PACKARD χρησιμοποιούν ήδη, ή έχουν συμφωνήσει να χρησιμοποιήσουν το λιμάνι του Πειραιά. Η παρουσία στο λιμάνι και η οικονομική λογική που την υπηρετεί, υπογραμμίζουν την ευκαιρία της επέκτασης στα Logistics, στο Θριάσιο, καθώς και στο ελληνικό σύστημα σιδηροδρόμων.

Υπενθύμισε δε, πως ο όμιλος FOSUN έχει πλέον επίσης σημαντική παρουσία στην Ελλάδα. Οι στενές οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών έχουν καλλιεργηθεί συστηματικά τα τελευταία χρόνια. Κατ΄ αρχήν με την επίσκεψη τον προηγούμενο Μάιο του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στην Κίνα, όπου συνοδευόταν από μεγάλη επιχειρηματική αποστολή. Στο πλαίσιο εκείνης της αποστολής υπεγράφη σειρά μνημονίων, καθώς επίσης και με επίσκεψη δεκάδων κινεζικών επιχειρηματικών αποστολών στην Ελλάδα από τότε μέχρι σήμερα, όπου το Υπουργείο Ανάπτυξης διοργάνωσε στοχευμένες επιχειρηματικές συναντήσεις.

Τέλος, υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά έχει σημειώσει με ευγνωμοσύνη την επαύξηση της κινεζικής οικονομικής παρουσίας στην Ελλάδα κατά τους καιρούς της μεγάλης κρίσης. Όταν άλλοι έβλεπαν μόνο τον κίνδυνο που δημιούργησε η βαθιά κρίση, η Κίνα με τη σοφία της μακράς ιστορίας της είχε τη διορατικότητα να δει την ευκαιρία, είπε.

Διαβάστε επίσης: Μ. Βαρβιτσιώτης: Με τον πρωθυπουργό υπηρετούμε ένα όραμα

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή