Ούτε λέξη από τον Χαρδούβελη για μείωση φορολογίας
Ενώ στο εσωτερικό της χώρας ο Πρωθυπουργός διαμηνύει ότι θα υπάρξουν φορολογικές ελαφρύνσεις, «έξω» οι υπουργοί λένε άλλα στους δανειστές
Καμία νύξη για το θέμα της φορολογίας δεν έκανε στο χθεσινό Eurogroup ο Γκίκας Χαρδούβελης, παρά τις διαρροές από την κυβέρνηση ότι θα τεθεί στην τρόικα το φθινόπωρο. Αντιθέτως, ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι δεν αλλάζει η πολιτική της Ελλάδας, αλλά επιταχύνεται.
O σοφός λαός λέει: «Άλλα λέει η θειά μου κι άλλα ακούν τα αυτιά μου…». Κάπως έτσι φαίνεται πως κινείται και η ελληνική κυβέρνηση, αφού στο εσωτερικό της χώρας ο Πρωθυπουργός όπου βρεθεί κι όπου σταθεί διαμηνύει ότι προχωράμε σε φορολογικές ελαφρύνσεις, ότι θα αποκατασταθούν οι αδικίες κι ότι θα σταματήσει η υψηλή φορολόγηση των ευπαθών ομάδων που δεν αντέχουν.
Όταν όμως οι έλληνες αξιωματούχοι βγαίνουν στο εξωτερικό φαίνεται ότι παθαίνουν… αφωνία. Άλλως δεν μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών είπε πάλι στους δανειστές όλα όσα θέλουν να ακούν.
Πηγές από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι είναι νωρίς για τέτοιες αναφορές για τους εξής λόγους:
Η τρόικα δεν έχει έρθει στην Αθήνα εδώ και σχεδόν τέσσερις μήνες, κάτι που θα γίνει στις αρχές Ιουλίου. Στόχος αυτής της επίσκεψης θα είναι ο πρώτος έλεγχος των μεταρρυθμίσεων και των εσόδων, ενώ η αξιολόγηση του προγράμματος θα γίνει το φθινόπωρο. Συνεπώς, λένε στο Υπουργείο, είναι νωρίς ακόμα για να ανοίξει ο «διάλογος» για τους φόρους.
Πότε όμως θα γίνει αυτό; Ελάχιστες εβδομάδες πριν δύσει το 2014.. Ο λόγος είναι απλός και προφανής: το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να έχει στα χέρια του τα πρώτα στοιχεία για τον φετινό προϋπολογισμό. Αν τα έσοδα είναι κοντά στον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, τότε θα μπορέσει να θέσει το θέμα στην τρόικα, «πατώντας» πάνω στο αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο που αναφέρει ότι αν το πρωτογενές αποτέλεσμα είναι πάνω από τον στόχο, τότε μπορεί να υπάρξει κάποια μείωση φορολογίας.
Τα πρώτα στοιχεία για την πορεία του προϋπολογισμού θα τα έχουν περί τα τέλη Οκτωβρίου, σχεδόν δηλαδή, όταν θα πρέπει να κατατεθεί ο προϋπολογισμός για το 2015. Ούτως ή άλλως, κρίσιμος μήνας για το κράτος είναι ο Σεπτέμβριος, αφού τότε θα έχουν τρέξει σχεδόν όλοι οι φόροι (φόρος εισοδήματος, φόρος ακίνητης περιουσίας κτλ), με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να έχει στα χέρια του μια πρώτη εικόνα για την πορεία των εσόδων.
Η κυβέρνηση σκέφτεται να προτείνει τη μείωση φόρων σε μια σειρά θεμάτων, όπως την έκτακτη ειδική εισφορά αλληλεγγύης (μείωση κατά 50%), μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα (αφού τα στοιχεία δείχνουν ότι όχι μόνο απέτυχε, αλλά βάζει μέσα και τον προϋπολογισμό κατά σχεδόν μισό δις!), ενώ σκέφτονται να μειώσουν το φορολογικό συντελεστή του 42% σε μισθωτούς και συνταξιούχους που έχουν εισόδημα άνω των 42.000 ευρώ (πόσοι είναι αυτοί άραγε;).
Διαβάστε επίσης:
Eurogroup: Τρεις οι προϋποθέσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
Ντάισελμπλουμ: Στα τέλη του έτους θα επανεξεταστούν οι κανόνες για τα δημοσιονομικά
Ανησυχία Ρεν για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα