Ηλεκτροσόκ στην κυβέρνηση προκαλεί η ΔΕΗ
Το πρώτο από τα δύο μεγάλα προαπαιτούμενα που έχει θέσει η τρόικα προκειμένου να δώσει την έγκριση της για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων, φέρνει την Πέμπτη η κυβέρνηση στη Βουλή.
Πρόκειται για το σπάσιμο της παραγωγικής ΔΕΗ σε κομμάτια και την πώληση ενός κομματιού σε ιδιώτες προκειμένου να αντληθούν κεφάλαια που θα αναζωογονήσουν τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο για τη "μικρή ΔΕΗ" αναμένεται να κατατεθεί στη Διαρκή Επιτροπή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, χωρίς ωστόσο να έχει ξεκαθαριστεί αν τελικά θα ψηφιστεί από το Α Θερινό τμήμα της Βουλής (ολοκληρώνει το έργο του στις 10/7) ή θα παραπεμφθεί στο Β' Θερινό.
Η αντιπαράθεση αναμένεται να είναι σφοδρή και ήδη οι πρώτες αντιδράσεις έχουν ξεκινήσει, τόσο σε επίπεδο αντιπολίτευσης, όσο και στο εσωτερικό της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με τον αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρι Κουκουλόπουλο να σημειώνει σε συνέντευξη του, πως το νερό ή η ενέργεια δεν είναι τζόγος». Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι γαλάζιοι βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίοι έχουν αρκετές ενστάσεις καθώς φοβούνται ότι θα χαθεί ένα μεγάλο μέρος των θέσεων εργασίας σε περίπτωση που μπει ιδιώτης στην επιχείρηση. Για το "φόβο των Ιουδαίων" πάντως, όλοι οι βουλευτές Κοζάνης της συγκυβέρνησης δεν ορίστηκαν στο Α' Θερινό τμήμα, ενώ αν χρειαστεί θα υπάρξουν αντικαταστάσεις πιθανών νέων διαφωνούντων.
Ήδη πάντως, το σωματείο εργαζομένων ΔΕΗ "Σπάρτακος", που εκπροσωπεί κυρίως τους εργαζόμενους στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της Δυτικής Μακεδονίας, εξήγγειλε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, χαρακτηρίζοντας τις κινητοποιήσεις ως "μητέρα των μαχών".
Η κυβερνητική κρίση που τείνει να πάρει μεγάλες διαστάσεις, θα γίνει μία προσπάθεια να κατασβεστεί σήμερα το απόγευμα, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να συναντηθούν ο Υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης και ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου με αντιπροσωπία του ΠΑΣΟΚ αποτελούμενη από τους κ. Μανιάτη, Κουκουλόπουλο και Πρωτόπαππα αλλά και τον επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Αρθούρο Ζερβό. Σύμφωνα με πληροφορίες, βούληση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει δίχως καμία καθυστέρηση το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της "μικρής ΔΕΗ", καθώς οι τροικανοί πιέζουν αφόρητα ώστε να εκπληρωθούν τα προαπαιτούμενα για τα συνολικά δύο δισ. ευρώ που έχει να λάβει η ελληνική οικονομία. Επιπλέον, σε περίπτωση που η ιδιωτικοποίηση κολλήσει, θα πρόκειται για μεγάλη επικοινωνιακή ήττα για το πρωθυπουργικό επιτελείο, το οποίο αυτές τις μέρες επενδύει πολλά στην προσέλκυση επενδυτών στη χώρα.
Τι προβλέπει το σχέδιο για τη "μικρή ΔΕΗ"
Σύμφωνα με το αρχικό πλάνο, η ΔΕΗ προβλέπονταν να σπάσει σε τρία κομμάτια. Τον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος θα διαχειρίζεται αποκλειστικά το δίκτυο διανομής ενέργειας, τη "μικρή ΔΕΗ" και το βασικό κομμάτι της σημερινής επιχείρησης που θα παραμείνει υπό τον κρατικό έλεγχο, το οποίο όμως χρειάζεται σημαντικά κεφάλαια προκειμένου να εσκυγχρονίσει τις δομές του. Στον αντίποδα, τα δύο πρώτα θα ιδιωτικοποιηθούν, με τη "μικρή ΔΕΗ" να αποτελεί το φιλέτο.
Πιο συγκεκριμένα, αναμένεται μετά το σπάσιμο να υπάρξει μία θυγατρική επιχείρηση ηλεκτρισμού, στην οποία θα παραχωρηθεί το 30% του παραγωγικού δυναμικού της σημερινής "μητρικής" ΔΕΗ και η οποία θα παραχωρηθεί σε ιδιώτες επενδυτές μέσω διεθνούς διαγωνισμού.
Η συνολική ισχύς της νέας εταιρίας θα φτάνει τα 2.500 Μεγαβάτ, εκ των οποίων τα 1.400 Μεγαβάτ θα προέρχονται από μονάδες που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια κυρίως από λιγνίτη και βρίσκονται κυρίως στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας. Πρόκειται ουσιαστικά για πέντε λιγνιτωρυχεία (Αμυνταίου, Κλειδίου, Κομνηνών, Λόφων Μελίτης και Βεύης), στα οποία απασχολούνται περισσότεροι από 3.000 εργαζόμενοι, ενώ σε ότι αφορά τις μονάδες παραγωγής στη "μικρή ΔΕΗ" θα παραχωρηθούν: Οι δύο μονάδες Αμυνταίου (600 MW), η μονάδα Μελίτη 1 (330 MW), η άδεια κατασκευής νέας μονάδας παραγωγής Μελίτη 2 (450 MW) και περίπου 903 MW από υδροηλεκτρικά του συγκροτήματος του Νέστου, τον υδροηλεκτρικό σταθμό Πουρνάρι 1 και 2 και τις υδροηλεκτρικές μονάδες Αγρας και Εδεσσαίος. Επιπλέον, τα 485 MW θα προέρχονται από τη μονάδα φυσικού αερίου της Κομοτηνής.
Σε ότι αφορά το πελατολόγιο, η νέα εταιρία θα λάβει προίκα κατ’ αναλογικότητα το 30% των σημερινών πελατών της ΔΕΗ, εκτός από εκείνους που βρίσκονται σε νησιά δίχως σύνδεση με το κεντρικό δίκτυο της επιχείρησης.
Διαβάστε επίσης:
Στη Βουλή η «μικρή ΔΕΗ» - Απειλούν με μπλακ άουτ οι συνδικαλιστές