Βενιζέλος: Ο λαός δεν θέλει αυτοδυναμίες

Σίγουρος ότι δεν πρόκειται να προκύψουν αυτοδυναμίες εμφανίστηκε ο Βαγγέλης Βενιζέλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τον απολογισμό της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ.

Βενιζέλος: Ο λαός δεν θέλει αυτοδυναμίες
3'

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι στις πρόσφατες εκλογές ο λαός απάντησε υπέρ της κυβερνητικής σταθερότητας και τόνισε ότι υπάρχει η ανάγκη «να αγωνιστούμε ώστε να ολοκληρωθεί η έξοδος από την κρίση».

Οπως είπε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, στις επόμενες εθνικές εκλογές «δεν πρόκειται να προκύψει αυτοδυναμία» κι αυτό γιατί «ο λαός δεν θέλει αυτοδυναμία», αντίθετα θέλει συνεργασίες.

Υπενθύμισε πως τον Μάιο του 2012 το ΠΑΣΟΚ είχε προτείνει κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην οποία θα συνεργαζόταν με ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ. «Έχουμε μεταβεί σε συνεργατικό κοινοβουλευτισμό», ήταν το συμπέρασμα του κ. Βενιζέλου.

Σε σχέση με τις πρόσφατες αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης αναφορικά με τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας αναγνώρισε πως η ελληνική δικαιοσύνη αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα. Πρόσθεσε ότι πρέπει να αποδεχόμαστε τις αναγκαίες αλλαγές στο χώρο της δικαιοσύνης και ότι «έχουμε πλήρη συνείδηση του θεσμικού ρόλου των δικαστών». Συμπλήρωσε, δε, ότι υπάρχουν ζητήματα οργάνωσης της συνταγματικής δικαιοσύνης, μιλώντας, όπως τόνισε, και με την ιδιότητα του καθηγητή συνταγματικού δικαίου.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κόστος της Προεδρίας ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι κυμάνθηκε στα 18-19 εκατ. ευρώ, κάτι που ισοδυναμεί με το 30% του αρχικού προϋπολογισμού των 50 εκατ. ευρώ. Τόνισε πως τα λεφτά που περισσεύουν θα επιστρέψουν στο υπουργείο Οικονομικών.

Αναφερόμενος στα επιτεύγματα της Προεδρίας ο υπουργός των Εξωτερικών σημείωσε ότι συζητήθηκαν ζητήματα χρηματοδότησης των ευρωπαϊκων κομμάτων και ιδρυμάτων, καθώς και η ανάδειξη της αρχής της αλληλεγγύης. Μίλησε για τις πάγιες προτεραιότητες σε σχέση με την διεύρυνση της ΕΕ και έκανε ειδική αναφορά στην επαφή με χώρες του Αραβικού Κόσμου και της Αφρικής.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ παραχώρησε το καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Αλβανία, προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ σημείωσε πως το γεγονός αυτό δεν ταυτίζεται με έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Σε ό,τι αφορά στην Τουρκία είπε ότι η χώρα αυτή άπτεται με πολλές εστίες κρίσης. Αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι ο ρόλος της Τουρκίας είναι καθοριστικός, καθώς έχει την ευθύνη της κατοχής. Είπε πως στηρίζει τις προσπάθειες του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, καθώς και «κάθε διεθνή πρωτοβουλία που μπορεί να βοηθήσει». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «αναζητείται μια συμφωνία η οποία να είναι συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο και να εγκριθεί μέσω δημοψηφίσματος από τον κυπριακό λαό».

Είπε επίσης ότι η Ελλάδα τώρα είναι έτοιμη να προκηρύξει οικόπεδα στις θαλάσσιες ζώνες της, στο Ιόνιο και νότια της Κρητης. Ανέφερε πως είναι η πιο πρακτική κίνηση σε σχέση με την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, με γνώμονα τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή