Τσίπρας και Καμμένος συμφώνησαν για το δημοψήφισμα
Σύμφωνα με πληροφορίες η συνομιλία των δύο πολιτικών αρχηγών έγινε σε πολύ καλό κλίμα.
Ο κ. Τσίπρας έθεσε στον πρόεδρος των ΑΝΕΛ το θέμα του δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ» και σύμφωνα με πηγές ο κ. Καμμένος έδωσε τη συγκατάθεσή του για την πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Παράλληλα, ο Πάνος Καμμενος είπε στον κ.Τσίπρα οτι «η μικρή ΔΕΗ αποτελεί το πρωτο βήμα για την παραχώρηση των πηγών ενέργειας που πρέπει να σταματήσει τώρα».
Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο του 'Αρματος Πολιτών Γιάννη Δημαρά και με τον πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικου Κόμματος Νίκο Νικολόπουλο και συμφωνησαν για την τακτική που θα ακολουθηθεί σε σχέση με το θέμα της "μικρής ΔΕΗ|.
Ο κ. Καμμένος τόνισε, μεταξύ άλλων: «ο ορυκτός πλούτος της χώρας και οι πηγές ενέργειας αποτελούν περιουσία των Ελλήνων και δεν θα επιτρέψουμε να χαριστούν σε χρηματοδότες και δανειστές».
Ο απαιτούμενος αριθμός που αναζητά ο κ. Τσίπρας είναι το 120. Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 71 βουλευτές, οι ΑΝΕΛ, η ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ, κόμματα τα οποία, έστω και με διαφορετικό πλαίσιο διεκδικήσεων, θα μπορούσαν να συμφωνήσουν με την πρωτοβουλία της Κουμουνδούρου έχουν από 13 βουλευτές και το ΚΚΕ 12.
Βγαίνουν τα «κουκιά»
Ήδη το Κομμουνιστικό Κόμμα με χθεσινή του ανακοίνωση τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος. Με ον τρόπο αυτό, ο κ. Τσίπρας έχει στα χέρια του δύο «Ναι».
Το θέμα είναι τι θα κάνει ο Φώτης Κουβέλης ο οποίος εκφράζει ενστάσεις για το ξεπούλημα της «μικρής ΔΕΗ» και σύμφωνα με πληροφορίες θα συνταχθεί στο πλευρό του κ. Τσίπρα.
Ερωτηματικό ωστόσο αποτελεί το τι θα κάνουν κάποιοι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, όπως ο κ. Ψαριανός.
Στη συνέχεια της ημέρας ο κ. Τσίπρας θα επικοινωνήσει και με τον κ. Κουβέλη και στην Κουμουνδούρου εκφράζεται αισιοδοξία ότι θα έρθει και το τρίτο «Ναι» στην πρόταση δημοψηφίσματος.
Από την ομάδα των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, η οποία αριθμεί 17 μέλη και των Ανεξάρτητων με 6, «ναι» στο δημοψήφισμα αναμένεται να πουν όσοι βουλευτές με τον έναν ή τον άλλον τρόπο είναι κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ όπως οι Οδυσσέας Βουδούρης και Θεοδώρα Τζάκρη, ενώ «ναι» υπό προϋποθέσεις μπορούν να πουν και οι Θόδωρος Παραστρατίδης, Πάρης Μουτσινάς, Νίκος Νικολόπουλος και Μάρκος Μπόλαρης και ο Νικήτας Κακλαμάνης ο οποίος χθες στην ειδική επιτροπή της Βουλής δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.
Ζητούμενο είναι τι θα πράξουν ανεξάρτητοι βουλευτές όπως ο Βύρων Πολύδωρας, ο Γιώργος Νταβρής, ο Πέτρος Τατσόπουλος, ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο Νίκος Σταυρογιάννης, ο Βασίλης Καπερνάρος, η Μίκα Ιατρίδη, ο Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος, ο Γιάννης Κουράκος, ο Γιώργος Κασαπίδης, η Χρυσούλα Γιαταγάνα, ο Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και ο Στάθης Μπούκουρας.
Όπως γίνεται αντιληπτό, τα «κουκιά» βγαίνουν και ήδη στο Μαξίμου έχει σημάνει συναγερμός, με τους συνεργάτες Σαμαρά και Βενιζέλου να παίρνουν συνεχώς τηέφωνα τους ανεξάρτητους.
Η ψηφοφορία για τη «μικρή ΔΕΗ» αποτελεί αναμφισβήτητα πρόβα τζενεράλε για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πως αν χάσει τη μάχη της ΔΕΗ το κλίμα θα γυρίσει αυτόμάτως υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και όλα πλέον θα είναι ανοιχτά.
Ήδη πάντως έχουν αρχίσει να μυρίζουν εκλογές, έστω και αν ο Μάρτης είναι μακριά…
Στη συνέχεια της ημέρας ο κ. Τσίπρας θα επικοινωνήσει και με τον κ. Κουβέλη.
Διαβάστε επίσης:
Σε ποιες περιοχές θα γίνουν διακοπές ρεύματος