Την απόσυρση του νομοσχεδίου για τη ΔΕΗ ζητούν όλοι οι φορείς

Την έντονη αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ εξέφρασαν, σχεδόν όλοι, οι εμπλεκόμενοι φορείς που κλήθηκαν στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ενώ οι περισσότεροι ζήτησαν την απόσυρσή του.

Την απόσυρση του νομοσχεδίου για τη ΔΕΗ ζητούν όλοι οι φορείς
3'

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Σταμάτης Ρέλιας, έκανε λόγο για ακρωτηριασμό της ΔΕΗ, με επιπτώσεις τεράστιες και επιζήμιες όχι μόνο για το κράτος αλλά και για τους καταναλωτές και ζήτησε την απόσυρσή του.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης, υποστήριξε ότι στην ουσία, με αυτό το νομοσχέδιο, το δημόσιο αποσύρεται από τον κρίσιμο τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και εγκαθίσταται πλέον μια ιδιότυπη ολιγαρχία.

«Η συμμετοχή στην απεργία είναι καθολική σε αυτό το τερατούργημα. Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να αποσύρει το νομοσχέδιο. Κανείς δεν σας υποχρεώνει να ξεπουλήσετε τη ΔΕΗ. Εμείς θα αντιπαλέψουμε το νομοσχέδιο ακόμα και μετά την ψήφισή του και δεν πρόκειται να αφήσουμε να εφαρμοστεί στην πράξη» επισήμανε ο Γιώργος Αδαμίδης, πρόεδρος του Σωματείου Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ΔΕΗ «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΡΑΕ Νικόλαος Βασιλάκος, υποστήριξε ότι η «μικρή ΔΕΗ» είναι αποκλειστικά πολιτειακή αρμοδιότητα και ότι ο ρυθμιστής δεν είχε σε αυτό το πλαίσιο, ούτε λόγο ούτε αρμοδιότητα.

«Ο ρόλος της ΡΑΕ στο πλαίσιο της απελευθερωμένης αγοράς είναι να εποπτεύει την ισότιμη συμμετοχή των παικτών και τυχόν καταχρηστικές συμπεριφορές και να καθορίζει τους κανόνες συμμετοχής τους» συμπλήρωσε ο κ. Βασιλάκος, επισημαίνοντας ότι τα επόμενα χρόνια θα χρειαστούν τεράστιες επενδύσεις για την αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων ενεργειακών μονάδων.

Πλήγμα για την εθνική οικονομία και ευθεία αμφισβήτηση της ηλεκτρικής παραγωγικής προοπτικής της χώρας, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ζητώντας την απόσυρσή του.

Για διευθετήσεις στη διαμόρφωση ολιγοπωλιακών πολιτικών με την κατάτμηση της ΔΕΗ, μίλησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών ΔΕΗ Γρηγόρης Μπαρμπαγιάννης, έκανε λόγο «για εξυπηρετήσεις της ντόπιας και ξένης κερδοσκοπίας».

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε ο εκπρόσωπος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Γιώργος Λώλος, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να φύγουν από τα χαρτοφυλάκια της μικρής ΔΕΗ, όλα τα ορυχεία.

Για ένα σημαντικό κοινωνικό αγαθό που κόβεται, μίλησε ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ Αντώνης Μακρής, και τάχθηκε υπέρ των αιτημάτων των εργαζομένων στη ΔΕΗ.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Πτυχιούχων Μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης της ΔΕΗ Κωνσταντίνος Βαρσάμης, ζήτησε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και μέσα από διάλογο να προχωρήσει η κυβέρνηση σε έναν συνολικό σχεδιασμό, με αναπτυξιακή προοπτική, της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα.

Τέλος, την κατηγορηματική τους αντίθεση στους σχεδιασμούς, της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση ενός σημαντικού κοινωνικού αγαθού, όπως είπαν, εξέφρασαν τόσο ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Οδυσσέας Ντριβαλάς, όσο και ο γραμματέας Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων της ΓΣΕΕ Δημήτρης Καραγεωργόπουλος οι οποίοι δήλωσαν τη στήριξή τους στα αιτήματα των εργαζομένων της ΔΕΗ.

Διαβάστε επίσης:

Aπροετοίμαστη η κυβέρνηση στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή