Π. Σκουρλέτης: Η κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να κρύψει τον πανικό της, υποστήριξε πως η ΔΕΗ πρέπει να παραμείνει στο Δημόσιο.
Αναλυτικά, η συνέντευξη του κ. Σκουρλέτη:
-Η κυβέρνηση είναι με τα χαρτιά επιστράτευσης στο χέρι και εικάζω ότι αυτό θα γίνει μετά την έκδοση απόφασης από την Ευελπίδων.. Ποια θα είναι η αντίδρασή σας;
Μπορεί αυτού του τύπου η αυταρχική επιλογή να δίνει την αίσθηση μιας δύναμης γιατί περί αυτού πρόκειται και την έχουμε ξαναδεί. Τα τελευταία χρόνια την έχουμε δει πάρα πολλές φορές απέναντι σε κινητοποιήσεις εργαζομένων, αλλά δεν μπορούν να κρύψουν τον τρόμο, τον πανικό και την αμηχανία που όλες αυτές τις μέρες διακατέχει τις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου και της κυβέρνησης στο σύνολό της.
Μια αμηχανία η οποία αμέσως μετά συνοδεύεται από ακατανόητες επιθέσεις απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Ότι θυμούνται, χαίρονται. Ειλικρινά άκουγα και πριν φοβερούς συνειρμούς και λεκτικές ακροβασίες οι οποίες δεν είχαν καμιά απολύτως σχέση με το βασικό ζήτημα που λέγεται ιδιωτικοποίηση της Μικρής ΔΕΗ. Δεν έχουν απαντήσει σε κανένα από τα ερωτήματα που έχουν τεθεί και είναι πολύ συγκεκριμένα. Γιατί το ελληνικό κράτος και η κοινωνία πρέπει να απολέσει ένα βασικό αναπτυξιακό εργαλείο; Τι είδους ανταγωνισμός και απελευθέρωση είναι αυτή που θέλουν να εγκαθιδρύσουν με εγγυημένες τις τιμές των τιμολογίων και εγγυημένους πελάτες και εγγυημένα κέρδη για τους υποψήφιους επενδυτές;
Πρόκειται για μια πολύ συγκεκριμένη επιλογή που ευνοεί συγκεκριμένα συμφέροντα. Αγνοούν τη διεθνή εμπειρία. Όπου έχει γίνει αυτό δεν έχουν υπάρξει χαμηλότερες τιμές. Και όταν αυτή τη στιγμή με τις επιλογές τους δημιουργούν αντικειμενικά πολύ σοβαρές συγκρούσεις και απέναντι στο εύλογο ερώτημα γιατί δεν αποδέχεστε η ίδια η κοινωνία να αποφασίσει για το τι χαρακτήρα θα πρέπει να έχει η επιχείρηση ηλεκτρισμού και αν θα παραμείνει ή όχι δημόσια, της το αρνούνται. Γιατί αρνούνται στον ίδιο το λαό να αποφασίσει ποιο είναι το συμφέρον του όταν υποτίθεται ότι όλα όσα προτείνουν γίνονται στο όνομα του κοινωνικού συμφέροντος;
-Εδώ και 17 χρόνια έχει αποφασιστεί ότι η απελευθέρωση της ενέργειας είναι ευρωπαϊκή πολιτική. Εξαιρέθηκε η Ελλάδα για μια δεκαετία, αλλά η εξαίρεση έχει λήξει. Από την άλλη εσείς αντιδράτε σε κάθε ιδιωτικοποίηση. Το κράτος δεν είναι και ο καλύτερος διαχειριστής, ακόμα και της ΔΕΗ. Αναφέρομαι στο μακρύ κατάλογο οφειλετών, ακόμα και κόμματα χρωστάνε... Τι προτείνετε; Δεν πρέπει να γίνει μια διαχείριση αυτού του οργανισμού κατά τρόπο που να συμφέρει τον ελληνικό λαό;
Μετά από 12 χρόνια απελευθέρωσης της συγκεκριμένης αγοράς ενέργειας, βλέπετε ταυτόχρονα ότι υπάρχουν μια σειρά κινήσεις σε ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων και η Γερμανία και η Αυστρία για επαναφορά από τους ιδιώτες υπό κοινωνικό και τοπικό έλεγχο, ενός μικτού συστήματος και γίνονται και δημοψηφίσματα...
-Εσείς λέτε να το έχει το δημόσιο, όχι να είναι μικτό το σύστημα.
Βεβαίως γιατί έχουμε μια συγκεκριμένη εμπειρία για την Ελλάδα και έχει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά η χώρα. Πράγματι, η ΔΕΗ αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, η οποία χτίστηκε με το αίμα των ελλήνων φορολογουμένων και δεν μπορούμε να το χαρίσουμε αυτό και να το αντικαταστήσουμε από τι; Από κάτι που θα το βρούμε τελικώς μπροστά μας.
Άρα, πρέπει να μελετήσουμε αυτή την 12ετή εμπειρία και την ελληνική και την ευρωπαϊκή. Και όχι να προσεγγίζουμε το ζήτημα με έναν ακραίο δογματισμό ο οποίος εξυπηρετεί κάποια συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα. Το αν τελικά η ΔΕΗ το προηγούμενο διάστημα έκανε καλά τη δουλειά της απέναντι σε διάφορους οφειλέτες να το δούμε γιατί γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι οι διοικήσεις και της ΔΕΗ και άλλων ΔΕΚΟ ήταν ουσιαστικά το μακρύ χέρι των πολιτικών δυνάμεων του δικομματισμού. Δεν τις αφήσαμε ποτέ να παίξουν το ρόλο τους.
-Αυτό γιατί να αλλάξει τώρα;
Δεν πρέπει κάποια στιγμή να αλλάξει; Και θα αλλάξει διατηρώντας το δημόσιο χαρακτήρα και βέβαια με μια άλλη κυβέρνηση η οποία θα έχει μια άλλη σχέση με το δημόσιο, θα προκρίνει ένα διαφορετικό τρόπο οργάνωσής του και δεν θα το αντιλαμβάνεται σαν το μακρύ χέρι της εκάστοτε κυβέρνησης. Αυτό δηλαδή που έκαναν όλα τα προηγούμενα χρόνια που άρμεξαν κυριολεκτικά κάθε δημόσια επιχείρηση.
-Υπάρχει κάποια εξέλιξη με τις υπογραφές; Βρίσκεστε σε συζήτηση και με το ΚΚΕ αλλά βάζει κάποια προαπαιτούμενα και μιλάει για ένα γενικότερο πλαίσιο.
Υπάρχουν όλες οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για να επιτευχθεί ο στόχος των 120 βουλευτών. Από εκεί και πέρα, απαιτείται να υπάρχει και η κατάλληλη πολιτική ωρίμανση σε κάθε πολιτικό χώρο για να το δούμε να γίνεται πραγματικότητα. Πολύ σωστά επισημαίνετε ότι το ΚΚΕ διευρύνει το εύρος ενός δημοψηφίσματος Έχουμε ένα πολύ συγκεκριμένο νομοσχέδιο και δεν πρέπει να αφήσουμε την ευκαιρία και πρέπει να οδηγηθούμε σε ένα δημοψήφισμα. Άρα, δεν είναι θέμα μόνο δικό μας και του ΚΚΕ. Είναι ζήτημα συζήτησης και διαβούλευσης και των άλλων πολιτικών δυνάμεων που διατίθενται να υποστηρίξουν αυτήν την πρωτοβουλία.
-Από τη ΔΗΜΑΡ έχετε καταρχήν μια θετική αντίδραση;
Νομίζω πως ναι. Όλα τα άλλα που άκουσα από την κ. Βούλτεψη που λέει ότι παραδίδουν τα κλειδιά τους, είναι υποτιμητικά και για τα κόμματα και για αυτούς μας ακούν και για τον ελληνικό λαό. Προφανώς, η κ. Βούλτεψη λειτουργεί με βάση τις εμπειρίες του κ. Σαμαρά ο οποίος πράγματι έχει πάρει τα κλειδιά από τον κ. Βενιζέλο και τα έχει στο πρώτο γραφείο δεξιά στο συρτάρι. Έχει τα κλειδιά του ΠΑΣΟΚ .
-Πείτε ότι συμπληρώνετε τις 120 υπογραφές και κάποιοι το συνδέουν με το ότι επιχειρείτε την ακύρωση της πλειοψηφίας στη βουλή σε σχέση με την Προεδρία της Δημοκρατίας, αλλά τι περιμένετε;
Η επόμενη κίνηση είναι η προσπάθεια να μαζευτούν επιπλέον πολύ περισσότεροι βουλευτές στον ψηφισμένο πλέον νόμο , αν και το θέμα είναι να μην ψηφιστεί. Το δημοψήφισμα είναι για ψηφισμένους νόμους. Εάν προκριθεί το θέμα του δημοψηφίσματος προφανώς μπαίνει σε αμφισβήτηση, αλλά θέλει περισσότερους βουλευτές. Οι 120 βουλευτές είναι για να γίνει συζήτηση για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
-Οπότε λέτε ότι θα επιχειρήσετε μεγαλύτερη πλειοψηφία. Πόσο εφικτό είναι αυτό;
Ας αναλάβει την ευθύνη η κυβέρνηση απέναντι στην ελληνική κοινωνία και να πει κοιτάξτε να δείτε εγώ θέλω να εξυπηρετήσω τον φίλο μου τάδε επιχειρηματία, να του δώσω προίκα και μερικές χιλιάδες πελάτες και ότι δεν σας αναγνωρίζω το δικαίωμα να αποφασίζετε για αυτό το πολύ κρίσιμο θέμα.
-Αμφισβητείτε ότι πράγματι η κυβέρνηση θέλει να ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΗ και να κάνει επένδυση;
Γνωρίζετε ότι με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο υπήρχε η δυνατότητα επενδύσεων. Από πού γίνεται είναι ότι υπάρχει μια αντικατάσταση στον ιδιοκτήτη. Εκεί που είναι το δημόσιο θα μπει ένας ιδιώτης. Αυτή είναι η επιδίωξη και γύρω από το ζήτημα του τιμήματος υπάρχουν πολλές πλευρές. Γιατί μιλάμε για λιγνιτωρυχεία, υπέδαφος, δίκτυα. Βλέπω από την κυβέρνηση μια προσπάθεια να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα επειδή αντιλαμβάνεται ότι τελειώνουν οι ημέρες της. Θέλει πριν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα. Και γι' αυτό βλέπετε την προσέγγιση που κάνει και στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι τέτοια ώστε ουσιαστικά υιοθετεί αυτό που καταγγέλλει. Αντιλαμβάνεται την ψήφιση του Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα βουλή, ασχέτως αν αυτή δεν ανταποκρίνεται στους πραγματικούς συσχετισμούς, ως μια ψήφο εμπιστοσύνης προς τον κ. Σαμαρά για να συνεχίσει το καταστροφικό έργο.
-Πάντως όλοι μιλάνε για πρόβα τζενεράλε για αυτούς τους 120...
Δεν έχουμε κρύψει την πρόθεσή μας γύρω από το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν νομιμοποιείται η παρούσα βουλή να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας. Αυτό πρέπει να το κάνει μια νέα βουλή που θα προκύψει μέσα από εθνικές εκλογές, αλλά είναι τελείως διαφορετικό να λέμε ότι το συγκεκριμένο θέμα υποτάσσεται σε αυτή την ανάγκη. Βεβαίως, θεωρώ ότι αυτό και πολλά άλλα, ουσιαστικά μέσα από τις πολιτικές και κοινωνικές συγκρούσεις επωάζονται οι όροι για τη διαμόρφωση για κάτι πολύ περισσότερο από τη συγκέντρωση της αποτρεπτικής ψήφου των 121 βουλευτών. Επωάζονται οι όροι για τη δημιουργία ενός πλειοψηφικού μπλοκ πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που πρέπει τάχιστα να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.
-Πώς βλέπετε αυτή τη συνομιλία με το ΚΚΕ; Είναι απολύτως θετική. Και με τον κ. Κουβέλη η επικοινωνία γίνεται για πρώτη φορά από τότε που είχαν αποχωρήσει οι πρώην σύντροφοί μας.
Μιλάμε για το ΚΚΕ περισσότερο γιατί ήταν πολύ αρνητικό και επιθετικό. Δεν αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ μόνον. Αυτή η προσπάθεια μπορεί να ευοδωθεί και να έχουμε μια αίσια κατάληξη, αλλά θα το δούμε από τις αρχές της άλλης βδομάδας. Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι τον κομμάτων που ενδιαφέρονται για αυτήν την υπόθεση θα επικοινωνήσουν τη Δευτέρα και θα συντονίσουν τα βήματά τους.
Διαβάστε ακόμα:
Στα κελιά τους επιστρέφουν Μιχαλολιάκος, Λαγός και Παππάς (pics&vid)