Κυβέρνηση εν συγχύσει για το δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ!
Παρακολουθώντας τις τελευταίες μέρες, τις τελευταίες –κυριολεκτικά- ώρες τις αντιδράσεις και τοποθετήσεις υπουργών και στελεχών των δυο κομμάτων της συγκυβέρνησης επί του αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα ενάντια στο ξεπούλημα της «μικρής ΔΕΗ», διακρίνει σύγχυση, αμηχανία, άγνοια της στοιχειώδους πολιτικής αριθμητικής.
Με αποτέλεσμα στο τέλος να εμφανίζεται η κυβέρνηση αγόμενη και συρόμενη απ’ τα –αμείλικτα- γεγονότα και αμυνόμενη με σαθρά επιχειρήματα έναντι των επιχειρημάτων της αντιπολίτευσης.
Στην αρχή οι Σαμαράς και Βενιζέλος, εμφανέστατα αιφνιδιασμένοι απ’ την πρωτοβουλία Τσίπρα για δημοψήφισμα, με μια σειρά σοφιστειών διακήρυξαν πως ο ΣΥΡΙΖΑ αποκλείεται να συσπειρώσει τους 120 τουλάχιστον βουλευτές που απαιτεί ο Κανονισμός της Βουλής, ώστε να γίνει η συζήτηση επί του αιτήματος.
Μάλιστα κατέθεταν επιχειρήματα του τύπου «δεν θα πείσει τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ούτε τους ανεξάρτητους βουλευτές».
Επίσης προσπάθησαν να αποτρέψουν τα άλλα αντιπολιτευόμενα κόμματα με το επιχείρημα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απλά… προπονείται για να ακυρώσει την «Προεδρική πλειοψηφία» των 180 ψήφων. Σου λέει, μετά και από αυτό το επιχείρημα ποιο κόμμα θα συμφωνήσει με το αίτημα για δημοψήφισμα;
Διαψεύστηκαν όμως οικτρά, οι προσπάθειές τους κυριολεκτικά κονιορτοποιήθηκαν απ’ την αμείλικτη πολιτική αλλά και λαϊκή δυναμική.
Οι βουλευτές οι οποίοι συμφωνούν με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ξεπερνούν πλέον τους 120 και αυτό αποτελεί μια επιτυχία για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Βεβαίως δεν υπάρχει –πράγματι- ενιαίο σκεπτικό. Αλλά εύλογα η αντιπολίτευση απαιτεί να εφαρμοστεί ό,τι εφαρμόστηκε και το 2008, όταν επί Προέδρου της Βουλής Δημ. Σιούφα- σε παρόμοιο αίτημα αθροίστηκαν προτάσεις με διαφορετικό μεν σκεπτικό, αλλά με κοινό αίτημα.
Επιχείρησαν στη συνέχεια να ακυρώσουν αυτό το επιχείρημα. Και μάλιστα με τοποθετήσεις… διαπρεπών συνταγματολόγων, όπως του Βενιζέλου και του «άφαντου» κατά τα άλλα Λοβέρδου!
Ωστόσο το καίριο, αποφασιστικό πλήγμα σε αυτό το πλήρως απονομιμοποιημένο και σαθρό τους επιχείρημα δεν ήρθε από κάποιο συνταγματολόγο προσκείμενο στην αντιπολίτευση, αλλά απ’ τον ίδιο τον Πρόεδρο της Βουλής Β. Μεϊμαράκη, ο οποίος με σαφήνεια τόνισε πως οι προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και βέβαια μπορούν να αθροιστούν και η Βουλή πρέπει άμεσα να συζητήσει το μείζον αυτό θέμα εν ολομελεία.
Και μάλιστα ο Πρόεδρος της Βουλής δεν έκανε πίσω, ούτε όταν «νουθετήθηκε» απ’ το Μαξίμου, σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες πληροφορίες ενημερώθηκε και για την οργή του Σαμαρά!
Αυτή η διαφοροποίηση του Β. Μεϊμαράκη αποτελεί τη μεγαλύτερη επιτυχία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, μετά φυσικά απ’ την συγκέντρωση πάνω από 120 υπογραφών για το δημοψήφισμα και μάλιστα χωρίς να συνυπολογίζονται οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση χαμένη, απομονωμένη πολιτικά και κοινωνικά.
Και καταγέλαστη, με τα σαθρά «επιχειρήματα» που χρησιμοποιεί, όσο κι αν αυτά αναπαράγονται προθυμότατα απ’ τις συστημικές δημοσιογραφικές φωνές…
Διαβάστε επίσης: