Αβραμόπουλος στο Economist: Η Ελλάδα σημαντική στην οικοδόμηση της Ευρώπης
Ο υπουργός άνοιξε τις εργασίες της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου θέτοντας σοβαρούς προβληματισμούς όσον αφορά στην τακτική που ακολουθεί αυτή τη στιγμή η Δύση έναντι απειλών αποσταθεροποίησης, βίας και τρομοκρατίας, τις οποίες θα κληθεί να αντιμετωπίσει. «Η Δημοκρατία δεν εξάγεται, δεν εισάγεται και δεν πωλείται στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Ξεπροβάλλει σαν ανάγκη από τις κοινωνίες», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος μιλώντας για την ανάγκη οικοδόμησης ενός νέου πλαισίου διεθνούς ασφάλειας και σταθερότητας με κοινή αποδοχή.
Ο υπουργός επισήμανε πως αστάθμητοι παράγοντες αποσταθεροποίησης, όπως ο φονταμενταλισμός, χτυπά τα σύνορα της Ευρώπης, επομένως και της Ελλάδας, γι' αυτό και πρέπει να τονιστεί ο σταθεροποιητικός ρόλος της χώρας μας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Αβραμόπουλος χρησιμοποίησε μάλιστα παραδείγματα από προσωπικές εμπειρίες σε αποστολές κυβερνητικού χαρακτήρα στη Λιβύη και την Αίγυπτο, ενώ επισήμανε ότι «ακόμα και η γειτονική Τουρκία πρέπει να βοηθηθεί και να ενισχύσει τους δημοκρατικούς θεσμούς της ώστε να λειτουργήσει ως ανάχωμα διότι είναι μια ισλαμική χώρα».
Όσον αφορά στο ερώτημα που θα έλεγε τι μπορεί να συμβεί αν κύματα φονταμενταλισμού χτυπήσουν τη δική μας πόρτα, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, ο υπουργός απάντησε ότι γι' αυτό πρέπει οι ηγεσίες των χωρών να σταθμίσουν την κατάσταση και να φέρουν πιο κοντά τις κοινωνίες, εξουδετερώνοντας κινήματα που απειλούν τη διεθνή τάξη. Δεν έκρυψε μάλιστα την ανησυχία του για την εκτροπή της κατάστασης στο Ιράκ και στη Συρία.
«Αυτή είναι η ευθύνη της Δύσης που προηγείται σε εξέλιξη, δημοκρατικούς θεσμούς, αρχές και αξίες. Πρέπει να επικαιροποιηθεί το όραμα για τη νέα Ευρώπη ώστε να πάμε μπροστά», εξήγησε ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος καυτηρίασε τα δεδομένα που προέκυψαν μετά τις ευρωεκλογές. Εκτίμησε πως πρέπει να αντιμετωπιστεί ο εθνικισμός, η ρητορική του οποίου αν συνδυαστεί με κραυγές λαϊκισμού, μπορεί να οδηγήσει σε μια «αντιευρωπαϊκή Ευρώπη». «Αυτά επισημαίνουμε οι αποκαλούμενες μικρές χώρες και τα κέντρα που αποφασίζουν πρέπει να λαμβάνουν υπ' όψη τους τις επισημάνσεις μας διότι διαθέτουμε αίσθηση και γνώση της Ιστορίας. Στην εποχή μας, δεν υπάρχουν μικρές ή μεγάλες χώρες αλλά πολιτική με όραμα ή χωρίς», σχολίασε.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έδωσε το πλαίσιο των πέντε αξόνων πάνω στους οποίους μπορεί να οικοδομηθεί η περιφερειακή σταθερότητα. Συγκεκριμένα:
1. Η διεθνής σταθερότητα προαπαιτεί την παρουσία της Δύσης.
2. Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της στο διεθνές γίγνεσθαι. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να ενισχυθεί η Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας που θα συνδυαστεί με κινήσεις σε δύο επίπεδα. Αφ' ενός θα καθοριστεί ενεργητικού χαρακτήρα προστασία των συνόρων της Ε.Ε. ενώ αφ' ετέρου θα αναληφθούν πρωτοβουλίες, σε συνδυασμό με το ΝΑΤΟ, για ευρωπαϊκές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε κρίσιμες γεωστρατηγικές περιοχές.
3. Η ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης, στο πρότυπο των Ηνωμένων Πολιτειών.
4. Η αντιμετώπιση της απειλής που συνιστούν η τρομοκρατία και ο φονταμενταλισμός.
5. Η ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδος, ως παράγοντα ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και συνεργασίας με τρόπο που αποτελεί τη «γέφυρα» προς τον ρεαλισμό που επιζητούν οι κοινωνίες που ασπάζονται τις ευρωατλαντικές αρχές για την ανάπτυξη και την ευημερία. Γι' αυτό και ο υπουργός επισήμανε αρκετές φορές το σημαντικό ρόλο που έχει η χώρα μας στην προσπάθεια για την οικοδόμηση της Ευρώπης των λαών και όχι των λαϊκισμών.
Όσον αφορά στο εθνικό αμυντικό σύστημα, ο κ. Αβραμόπουλος επισήμανε πως το 2% του ΑΕΠ διατίθεται στους αμυντικούς εξοπλισμούς ώστε να υπάρχει ένα αδιαμφισβήτητο, αποτρεπτικό και ισχυρό αμυντικό σύστημα, το οποίο χαρακτηρίζεται ως ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης.
Αυτή είναι μια πολιτική επιλογή ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό αλλά και προς την Ε.Ε. μέρος της αμυντικής ασπίδας της οποίας αποτελούν αναμφίβολα οι Ένοπλες Δυνάμεις. Άλλωστε πολλοί από τους συνέδρους στη συνέχεια επικαλέστηκαν και τα εύσημα που έδωσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ κ. Άντερς Φογκ Ράσμουνσεν προς την ελληνική πλευρά για το νοικοκύρεμα στις αμυντικές δαπάνες.
Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κάλεσε την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας να αφουγκραστεί τη θέληση των δύο λαών για φιλία, συνεργασία, ανάπτυξη και κοινή συμπόρευση σε ένα περιβάλλον ασφάλειας και σταθερότητας. «Με αυτές τις συνθήκες η Ελλάδα θα αποτελέσει τη γέφυρα που θα φέρει την Τουρκία ακόμα πιο κοντά στην Ευρώπη», υπογράμμισε και εξήγησε ότι όσο η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, ένα πλήρες μέλος της Ε.Ε., τόσο εξασθενεί την ευρωπαϊκή προοπτική της και υπονομεύει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Διαβάστε επίσης