Το πολιτικό χρήμα και άλλα παραμύθια της Χαλιμάς

Υπόσχονται στην τρόικα εξονυχιστικούς ελέγχους στα «πόθεν έσχες» των βουλευτών την ώρα που η ιστοσελίδα της Βουλής τα αναρτά κάθε χρόνο μόνο για ένα μήνα.

Το πολιτικό χρήμα και άλλα παραμύθια της Χαλιμάς
3'

Τις τελευταίες ημέρες ξεκίνησε πάλι μια συζήτηση για το πολιτικό χρήμα, τη διαφάνεια, τα περιουσιακά στοιχεία των βουλευτών, τον έλεγχο των πόθεν έσχες βουλευτών και διάφορα άλλα ζητήματα προς τέρψιν της κοινής γνώμης.

Ακούστηκαν μάλιστα και διάφορες μεγαλοστομίες, ότι θα αλλάξει ο τρόπος που θα ελέγχονται οι υπουργοί και οι βουλευτές, ότι θα συσταθούν ειδικές επιτροπές που θα ελέγχουν εξονυχιστικά τα πόθεν έσχες του πολιτικού προσωπικού προκειμένου να διαπιστωθούν – αν υπάρχουν – θολές περιπτώσεις πλουτισμού κλπ κλπ.

Μάλιστα για την πορεία των μέτρων που λαμβάνονται στον τομέα των ελέγχων των δηλώσεων «πόθεν έσχες» τόσο των πολιτικών προσώπων, όσο και όλων όσων υποχρεούνται να τις υποβάλλουν ενημερώθηκαν τα μέλη της τρόικας, κατά τη συνάντησή τους με τον Εθνικό Συντονιστή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Ιωάννη Τέντε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τέντες ενημέρωσε τους εκπροσώπους των δανειστών ότι θα συγκροτηθεί μόνιμη πενταμελής επιτροπή στη Βουλή, που θα ελέγχει το πολιτικό χρήμα και τις δηλώσεις «πόθεν έσχες».

Η επιτροπή θα απαρτίζεται από δύο βουλευτές, δύο δικαστικούς -οι οποίοι θα απασχολούνται αποκλειστικά με το ζήτημα αυτό- και από έναν από τους υποδιοικητές της Τράπεζας της Ελλάδος.

Επιπλέον, ο κ. Τέντες ανέφερε ότι αναμένεται να παραδοθεί έως τον ερχόμενο Νοέμβριο ηλεκτρονική μονάδα που έχει τη δυνατότητα να προβαίνει σε σύγκριση των στοιχείων και των μεταβολών, που θα επέρχονται στις δηλώσεις «πόθεν έσχες».

Εάν κατά τη σύγκριση αυτή των στοιχείων παρατηρηθεί ξαφνική αύξηση περιουσιακών στοιχείων, τότε αυτόματα στο ονοματεπώνυμο του προσώπου θα εμφανίζεται κόκκινη σημαία (red flag) και αμέσως θα πραγματοποιείται έκτακτος έλεγχος.

Μέχρι εδώ όλα ωραία και καλά. Όμως όπως σε κάθε παραμύθι και αυτό έχει τον... δράκο του.

Και για να εξηγούμαστε, το ερώτημα είναι «ποιος τους πιστεύει;»

Ας ξεκινήσουν δηλαδή από τα απλά και ας αφήσουν τα μεγαλεπήβολα σχέδια. Ας τους πει κάποιος ότι ο λαός έχει ανάγκη από μικρές αλήθειες και όχι από μεγάλα ψέματα.

Διότι κάνοντας μια απλή αναζήτηση στη σελίδα της Βουλής των Ελλήνων, ο μέσος έλληνας πολίτης διαπιστώνει ότι ο σύνδεσμος με τα πόθεν έσχες των βουλευτών και των πολιτικών αρχηγός είναι ανενεργός.

SELIDA VOULIS

Αρχικά, η πρώτη σκέψη που έρχεται στο νου είναι πως κάποιο τεχνικό πρόβλημα υπάρχει που έβγαλε εκτός δικτύου τον συγκεκριμένο σύνδεσμο.

Ψάχνοντας όμως και κάνοντας τα απαραίτητα τηλέφωνα στο γραφείο Τύπου της Βουλής διαπιστώνουμε ότι δεν είναι αυτός ο λόγος.

Αλλά τι συμβαίνει;

Συμβαίνει ότι υπάρχει ειδικός νόμος που υποχρεώνει τη Βουλή να αναρτά τα πόθεν έσχες μόνο για ένα μήνα!!!

Μετά, τον υπόλοιπο χρόνο δεν χρειάζεται να ξέρει ο πολίτης τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Αυτό κι αν είναι... κοινοβουλευτική δημοκρατία!!!
Το άκρον άωτο της διαφάνειας.

Επίσης εκτός από το «γράμμα» του Νόμου, υπάρχει και το «πνεύμα» του Νόμου και αυτό είναι που μας γοητεύει και μας αφήνει άναυδους τις περισσότερες φορές. Το σκεπτικό δηλαδή του να δημοσιεύονται τα πόθεν έσχες μόνο για 30 μέρες! Καταπληκτικό κόλπο! Πατέντα με τα όλα της... ανεκτίμητης αξίας. Αυτός που το σκέφτηκε δικαιούται τουλάχιστον αίτηση για βραβείο Νόμπελ και αυτοί που το ψήφισαν (οι εκπρόσωποι του Έθνους) δικαιούνται τουλάχιστον ηθική και πολιτική επιβράβευση για τον αγώνα τους κατά της Διαφθοράς και της Διαπλοκής.

Υ.Γ. Προς Βουλή των Ελλήνων: Μιας και πάσχετε από «Σύνδρομο Οξείας Διαφάνειας» βάλτε τουλάχιστον στον συγκεκριμένο ανενεργό σύνδεσμο το νόμο με τον οποίο δεν υποχρεούστε να αναρτάτε τις δηλώσεις τις υπόλοιπες 334 μέρες του χρόνου! Έτσι για τους τύπους που λέμε...

Διαβάστε επίσης:

Ο «παραλογισμός» των διοδίων για δρόμους... φαντάσματα!

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή