Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα 400 προαπαιτούμενα
Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά σχεδόν 400 θα είναι τα... προαπαιτούμενα που θα επιχειρήσει να περάσει η κυβέρνηση εν μέσω καλοκαιριού από τη Βουλή, μέσω του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών.
Πρόκειται για ένα νέο πολυνομοσχέδιο το οποίο θα πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι και τις 8 Αυγούστου, ώστε η Ελλάδα να μην αντιμετωπίσει προβλήματα στη δεύτερη υποδόση του 1 δισ. ευρώ και μέχρι το βράδυ θα έχει εισαχθεί στην Βουλή.
Νωρίς το απόγευμα ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης συναντήθηκε με εκπροσώπους της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, που θα έχουν το ρόλο των εισηγητών στο πολυνομοσχέδιο, προκειμένου να συζητηθούν οι τελικές λεπτομέρειες. Σε αυτή συμμετείχαν, πλην του Υπουργού Οικονομικών, οι κ. Βεζυρόπουλος, Σκρέκας, Καραγκούνης από τη Νέα Δημοκρατία και οι κ. Κουτσούκος, Τριανταφύλλου και Ρήγας από το ΠΑΣΟΚ, ενώ παρόντες ήταν και οι κ. Πρωτόπαπας και Κουτρουμάνης.
Μεταξύ άλλων στο πολυνομοσχέδιο θα συμπεριλαμβάνοντα οι ακόλουθες παρεμβάσεις:
•Ενισχύεται η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με τη σύσταση 400 οργανικών θέσεων προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της και να λειτουργήσει ομαλά η Φορολογική Διοίκηση.
•Επιχορηγούνται φορείς κυρίως του κλάδου Υγείας (νοσοκομεία κ.ο.κ.) για να αντιμετωπίσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προκειμένου να επιταχυνθούν η αναδιάρθρωση και η εξυγίανσή τους.
•Καθορίζεται η διαδικασία οριοθέτησης του αιγιαλού.
•Εκσυγχρονίζεται το σύστημα δημοσίων συμβάσεων ενσωματώνοντας το σύγχρονο ευρωπαϊκό πλαίσιο απλοποιώντας και επιταχύνοντας τις διαδικασίες με όρους διαφάνειας.
•Μειώνονται τα διοικητικά βάρη σε 11 τομείς της οικονομίας με αποτέλεσμα την ελάφρυνση των πολιτών και την ενίσχυση των κλάδων.
•Εντάσσονται στο Ενιαίο Επικουρικό (ΕΤΕΑ) οι τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του ΤΕΑΠΑΣΑ και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιδρυμάτων Εμπορικού Ναυτικού (TEAΠΙΕΝ).
•Αναμορφώνονται οι διατάξεις για το πλαίσιο υποβολής και ελέγχου του «πόθεν έσχες». Στις διατάξεις προβλέπεται η συγκρότηση Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των υπόχρεων προσώπων (βουλευτών, υπουργών κ.ά.), η οποία αποτελείται πλέον από δύο αντιπροέδρους της Βουλής, δύο ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς και έναν υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, πρόσωπα δηλαδή εγνωσμένου κύρους και ανεξαρτησίας.
Διαβάστε επίσης:
Πάει πίσω το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα