Βενιζέλος: Υπάρχουν διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Αργεντινής
Άρθρο στην προσωπική του ιστοσελίδα ανήρτησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλος.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην νέα περιπέτεια της Αργεντινής σε σχέση με την περίπτωση της Ελλάδας.
Ο κ. Βενιζέλος τονίζει ότι η περίπτωση της Αργεντινής επαναφέρει στο προσκήνιο «ένα από τα μεγαλύτερα διεθνοπολιτικά προβλήματα που είναι η προκλητική και προσβλητική συρρίκνωση της κρατικής κυριαρχίας έναντι των αγορών» και θυμίζει δύο κρίσιμα ζητήματα που αποτελούν, όπως σημειώνει, τις «δύο μεγάλες διάφορες επί της αρχής μεταξύ Αργεντινής και Ελλάδας σε σχέση με το δημόσιο χρέος».
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, οι διαφορές αυτές, είναι ότι, πρώτον, όπως έδειξε η εμπειρία της Αργεντινής, οι «οι μονομερείς κινήσεις, καλώς ή κακώς, τιμωρούνται» και, δεύτερον, ότι αναδεικνύεται η «σημασία της συμμετοχής σε μια ισχυρή περιφερειακή ένωση, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδίως η Ευρωζώνη».
Στο άρθρο ο κ. Βενιζέλος αναφέρεται αναλυτικά στις διαφορές ανάμεσα στην περίπτωση της Αργεντινής Ελλάδας και στέκεται ιδιαίτερα στο μεγάλο κούρεμα του χρέους που επιτεύχθηκε το 2012 και την αναδιάρθρωσή του «που προσδιορίζουν και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους που πρέπει τώρα να επιβεβαιωθεί από τους θεσμικούς εταίρους με συμφωνημένες και σχεδόν προφανείς παραμετρικές αλλαγές» και «που συνεπάγονται στην ουσία περαιτέρω μείωση του χρέους χωρίς να ανοίγουν μέτωπα με τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών - μελών της ευρωζώνης ή, πολύ περισσότερο, τις αγορές».
Στηρίζουμε, λοιπόν, με όλη μας τη δύναμη το λαό της Αργεντινής και συμπάσχουμε. Όμως δεν εθελοτυφλούμε. Οφείλουμε να ομολογούμε την αλήθεια σε σχέση με την ελληνική περίπτωση» αναφέρει ο κ. Βενιζέλος τονίζοντας ότι η αναγνώριση των θετικών στοιχείων της ελληνικής περίπτωσης είναι αναγκαία για να εφαρμοστεί η εθνική προσπάθεια της επιβεβαίωσης της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, που είναι ο μοχλός για την οριστική έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο.
«Μια είναι συνεπώς η λύση. Αυτή που έχω τόσες φορές τονίσει. Η εθνική διαπραγμάτευση μέσα σε κλίμα ενότητας και συναίνεσης. Όλα τα άλλα οδηγούν είτε σε πλήρη υπαναχώρηση είτε σε καταστροφή χωρίς λόγο και μετά από τόσες θυσίες».
Διαβάστε επίσης:
«Ρύθμιση - σκάνδαλο» υπέρ... Υγείας των «βαρόνων» των Media