Αλαλούμ στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο
-Σφοδρή κόντρα Τσίπρα – Σταμάτη-Αιχμές από την αντιπολίτευση και εκατέρωθεν βολές
Εν μέσω σκληρής αντιπαράθεσης που σε ορισμένες περιπτώσεις πέρασε ακόμα και σε προσωπικές επιθέσεις ολοκληρώθηκε στη Βουλή η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο.
Πρόσκληση για συναίνεση απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης προς την αντιπολίτευση, και κυρίως προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα, επικαλέστηκε το παράδειγμα χωρών που, όπως είπε, κατάφεραν να βγουν από τα μνημόνια, λόγω της σύμπνοιας της πλειοψηφίας των κομμάτων και επεσήμανε ότι «αυτό θα στείλει ένα μήνυμα στους εταίρους μας».
Σε σύντομη παρέμβασή του μετά την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Χαρδούβελης τόνισε:
«Ελπίζω σε συναίνεση και ότι θα βρεθούν ορισμένα άρθρα του νομοσχεδίου, που θα ψηφίσετε, με την έννοια ότι δεν μπορούμε να διαφωνούμε σε όλα και για όλα. Αυτό θα στείλει ένα μήνυμα και στους Ευρωπαίους εταίρους μας».
Ο υπουργός τόνισε μάλιστα πως ένα μεγάλο λάθος που έκαναν οι Έλληνες και όλα τα κόμματα είναι ότι δεν βρέθηκε η συναίνεση για το πώς θα αντιμετωπιστεί η κρίση, σημειώνοντας πως ο λόγος που οι υπόλοιπες χώρες σε κρίση κατάφεραν να βγουν από τα δικά τους Μνημόνια ήταν ότι υπήρξε μια συναίνεση της μεγάλης πλειοψηφίας των κομμάτων σε αυτές.
Ο υπουργός επανέλαβε πως η οικονομία σταθεροποιείται, προσθέτοντας πως το ερώτημα, όμως, είναι αν θα μπορέσουμε να την σπρώξουμε μπροστά.
Κόντρα Τσίπρα – Σταμάτη
Αποφασισμένη να εξαντλήσει όλες τις πρόνοιες του Συντάγματος για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ακόμη και αν χρειαστεί να φτάσει έως και την προβλεπόμενη τρίτη ψηφοφορία, δήλωσε η κυβέρνηση το απόγευμα της Τετάρτης στη Βουλή.
Ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης, απαντώντας στη σφοδρή κριτική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, και στη δήλωσή του ότι ο βίος της κυβέρνησης φτάνει στο τέλος της είπε:
«Η κυβέρνηση επιθυμεί να ολοκληρώσει τη θητεία της μέσα στα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα όρια. Το μόνο που μπορεί να την εμποδίσει είναι η αδυναμία να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας. Εμείς θα κινηθούμε απολύτως θεσμικά, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και το συνταγματικό έθιμο. Με σεβασμό στους θεσμούς και στα πρόσωπα, που σήμερα εκπροσωπούν τους θεσμούς. Δεν είναι σεβασμός να ζητάμε πρόωρη ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Είναι προσβολή και στον θεσμό και στο πρόσωπο. Και η αξιωματική αντιπολίτευση αυτό έπρεπε να το προσέξει ιδιαίτερα. Εμείς θα εξαντλήσουμε και θα κινηθούμε μέσα στους ρυθμούς, που προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής. Και το θέμα της εκλογής θα κριθεί εδώ στο κοινοβούλιο. Εν ανάγκη και στην τρίτη ψηφοφορία. Μακάρι να σας πείσουμε να τελειώνουμε με την πρώτη».
Eίχε προηγηθεί η εκτίμηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ότι ο βίος της κυβέρνησης τελειώνει και έρχεται η κυβέρνηση της Αριστεράς με μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία με τη στήριξη των δημοκρατικών πολιτών και των κινημάτων, με τη στήριξη του κόσμου της εργασίας και της νέας γενιάς» και «όσο και αν η σημερινή κυβέρνηση ξηλώνει το πουλόβερ της δημοκρατίας και των μεταπολιτευτικών κατακτήσεων δεν θα συνεχίσει για πολύ. Το πλήρωμα του χρόνου για την κυβέρνηση πλησιάζει».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε τη σημερινή τελευταία ημέρα συζήτησης και ψήφισης του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, προκειμένου να εξαπολύσει εφ' όλης της ύλης κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, για προσβολή του Συντάγματος και του Κοινοβουλίου με τον τρόπο που νομοθετεί και με την απροθυμία του να προσέλθει στη Βουλή, ώστε να απαντήσει σε ερωτήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Ο Πρωθυπουργός θέλει συνομιλητή, ο οποίος θα έχει το ίδιο πρόσωπο μέσα και έξω από την αίθουσα αυτή» απάντησε ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης λέγοντας πως «ο Σαμαράς δέχεται βίαιες προσωπικές επιθέσεις». Σχολιάζοντας την απάντηση ο κ. Τσίπρας είπε «η δικαιολόγηση της απουσίας του πρωθυπουργού είναι άκρως περιφρονητική», για τον θεσμό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει καταπατήσει κάθε κοινοβουλευτική δεοντολογία, με το πρόωρο κλείσιμο της Βουλής και την ψήφιση κρίσιμων διατάξεων και νομοσχεδίων στα θερινά τμήμα, ότι διαπράττει «μεθόδευση που δείχνει όχι μόνο το φόβο απέναντι στο λαό, αλλά και μπροστά σε κάθε δημοκρατική διαδικασία, σε κάθε ίχνος ουσιαστικού διαλόγου».
Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο
Το νομοσχέδιο προβλέπει την απενεργοποίηση του ΑΦΜ εάν ο φορολογούμενος έχει παύσει να ασκεί οικονομική δραστηριότητα ή διαπράττει φοροδιαφυγή ή άλλο αδίκημα και την κατάργηση της εκκαθαριστικής δήλωσης στο τέλος του έτους για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που υπάγονται στον ΦΠΑ.
Παράλληλα, προβλέπει την ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με τη σύσταση 400 οργανικών θέσεων προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της και να λειτουργήσει ομαλά η Φορολογική Διοίκηση.
Επίσης, προβλέπει την ένταξη στο ΕΤΕΑ όλων των επικουρικών ταμείων – Ν.Π.Δ.Δ, συμπεριλαμβανομένου και του επικουρικού των ενστόλων, την κατάργηση σειράς φόρων υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν επικουρικά ταμεία, όπως επίσης και τον καθορισμό της διαδικασίας οριοθέτησης του αιγιαλού.
Όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, προβλέπεται επιχορήγηση φορέων του κλάδου υγείας (νοσηλευτικά ιδρύματα, νομικά πρόσωπα) και πρόνοιας (οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης – ΟΚΑ) αλλά και λοιπών φορέων της γενικής κυβέρνησης που δεν επιχορηγούνται σήμερα από τον κρατικό προϋπολογισμό, με σκοπό να λάβουν επιχορηγήσεις για την άμεση αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους σε ιδιώτες που δημιουργήθηκαν τα έτη 2012 και 2013.
Προβλέπει ακόμη τον εκσυγχρονισμό του συστήματος δημοσίων συμβάσεων ενσωματώνοντας το σύγχρονο ευρωπαϊκό πλαίσιο απλοποιώντας και επιταχύνοντας τις διαδικασίες με όρους διαφάνειας και τη μείωση των διοικητικών βαρών σε 11 τομείς της οικονομίας με αποτέλεσμα την ελάφρυνση των πολιτών και την ενίσχυση των κλάδων.
Στις διατάξεις προβλέπεται η συγκρότηση Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των υπόχρεων προσώπων (βουλευτών, υπουργών κ.ά.), η οποία αποτελείται πλέον από δύο αντιπροέδρους της Βουλής, δύο ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς και έναν υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, πρόσωπα δηλαδή εγνωσμένου κύρους και ανεξαρτησίας. Επίσης, θεσπίζεται η υποβολή δήλωσης οικονομικών συμφερόντων και η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων ώστε να καταστεί αποτελεσματικός ο έλεγχος. Διευρυμένη είναι και λίστα υπόχρεων του Πόθεν Έσχες.
Ακόμη το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών προβλέπει σημαντικές αλλαγές στο θέμα της ίδρυσης νέων φαρμακείων με αναρτήσεις των κενών θέσεων φαρμακείων για τους ενδιαφερόμενους.
Διαβάστε επίσης:
Εντολή Σαμαρά για διορθώσεις στα λάθη του ΕΝΦΙΑ