Αγοραστός: «Η επιβίωση της κτηνοτροφίας δεν αφορά μόνο τους κτηνοτρόφους»
«Είναι αδιανόητο αντί η Πολιτεία να στηρίζει έμπρακτα, με κάθε πρόσφορο τρόπο, τους Έλληνες κτηνοτρόφους που παράγουν απαράμιλλης ποιότητας προϊόντα εργαζόμενοι υπό αντίξοες συνθήκες, να τους ταλαιπωρεί λόγω γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και προχειρότητας στην άσκηση πολιτικών στο επίπεδο της κεντρικής κυβέρνησης και των οργανισμών της», επισημαίνει ο κ. Κ. Αγοραστός.
«Η επιβίωση και η περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφίας δεν είναι θέμα που αφορά μόνο τους κτηνοτρόφους αλλά είναι όρος επιβίωσης της ίδιας της πατρίδας μας. Αν δεν στηρίξει αποφασιστικά και αποτελεσματικά τους Έλληνες κτηνοτρόφους, πώς άραγε η χώρα μας θα υποκαταστήσει τις αθρόες εισαγωγές ύψους 2 δις ευρώ ετησίως στα βασικότερα κτηνοτροφικά προϊόντα όπως αγελαδινό γάλα, βόειο και χοίρειο κρέας, στα οποία είναι ελλειμματική με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται το εμπορικό ισοζύγιο;»
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας εντοπίζει το πρόβλημα που ανέκυψε με την καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης στην απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ το 2012 να ορίσει τους διαθέσιμους βοσκότοπους στη χώρα μας. Όπως εξηγεί, «τη χρονιά εκείνη ο ΟΠΕΚΕΠΕ αφαίρεσε έναν τεράστιο αριθμό στρεμμάτων που αφορούσαν αλπικά λιβάδια, προστατευόμενες περιοχές και δασώδεις μη ξυλευόμενες εκτάσεις (καλυμμένες δηλαδή από πουρνάρια), οι οποίες ανέκαθεν χρησιμοποιούνται ως βοσκότοποι από τους κτηνοτρόφους.
Το πρόβλημα που ανέκυψε, αντιμετωπίστηκε τόσο σε εθνικό επίπεδο με το Νόμο 4254 όσο και ευρωπαϊκό από το 2015 και μετά, ωστόσο παραμένει η εκκρεμότητα για τα έτη 2013 και 2014. Συνεπώς, είναι επιβεβλημένο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος να αναλάβουν αμέσως πρωτοβουλία για την αναγνώριση της επιλεξιμότητας αλπικών, προστατευόμενων και δασικών εκτάσεων για την διετία 2013-4, όπως δηλαδή ισχύει για μετά το 2015».
Διαβάστε επίσης
Ο Νότης Μαριάς στο πλευρό του Μπέμπε Γκρίλο