Φ. Κουβέλης: Η κυβέρνηση δεν ακολουθεί σωστή πολιτική – Τι είπε για ΕΝΦΙΑ

Η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι αναποτελεσματική ώστε να οδηγήσει την Ελλάδα στην έξοδο από την κρίση.


Αυτό υποστήριξε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, στις δηλώσεις που έκανε στη ΔΕΘ. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν η κυβέρνηση δεν αλλάξει πολιτική, η ανάκαμψη της χώρας δεν θα είναι εφικτή.

Ο κ. Κουβέλης ανέλυσε τις θέσεις της ΔΗΜΑΡ, τονίζοντας πως πρόταση της παράταξης, είναι να γίνουν άμεσα εξυγιαντικές και δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που θα δημιουργήσουν προοπτικές νέας ανάπτυξης για την Ελλάδα. « Να προωθήσουμε ένα εθνικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης», επεσήμανε ο κ. Κουβέλης, τονίζοντας πως «Ο δρόμος αυτός αφορά και την ΕΕ, η οποία στο σύνολό της δοκιμάζεται από ανεργία και ύφεση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ολοένα και πληθαίνουν οι φωνές, για μια υπέρβαση της πολιτικής λιτότητας που ακολουθεί η χώρα στα χρόνια της κρίσης. Λύσεις όπως ευρωομόλογα, προσφορά χρήματος είναι πρόσφορες επιλογές για την Ελλάδα, είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Στη συνέχεια τόνισε πως η στάση αυτή θα είναι υπέρ της Ευρώπης. Το ασφυκτικό πλαίσιο που διαμορφώνεται από τη λιτότητα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο βοηθάει τη ύφεση και δεν την διώχνει. Θα πρέπει επίσης να τονιστεί πως η απαλλαγή από την τρόικα θα πρέπει γίνει απαίτηση από τα κόμματα της συγκυβέρνησης.

Ως στόχο έθεσε η κυβέρνηση να επιλέγει κοινωνικά αποτελέσματα και δίκαιες πολιτικές, ειδικά στο θέμα της φορολόγησης των πολιτών. Ακόμα μίλησε για αναδιάρθρωση του χρέους, αφού όπως χαρακτηριστικά είπε «Δε βοηθάει να ακούγονται συνέχεια θέσεις που το έχουν καταστήσει βιώσιμο». Μάλιστα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, το χρέος σήμερα είναι στο 180% του ΑΕΠ, ενώ πριν το κούρεμα ήταν στο 170%.

Η χώρα να ενεργοποιηθεί στην κατεύθυνση μιας τολμηρής αναδιάρθρωσης του χρέους. Πολιτική που θα αυξάνει το παραγόμενο προϊόν της οικονομίας. Να αλλάξουν στόχοι. Ο στόχος των πλεονασμάτων να πάει στο 2,5 % και της ανάπτυξης στο 3,5 %.

Αναφερόμενος ξανά στην τρόικα, τόνισε: «Η διαπραγμάτευση με την τρόικα είναι κρίσιμο ζήτημα. Να πούμε όχι στα επιβαρυντικά μέτρα. Στα ειδικά ζητήματα να αποφευχθούν ρυθμίσεις στα εργασιακά που θα επιτρέψουν ομαδικές απολύσεις και θα επιφέρουν το τελειωτικό χτύπημα στα εργασιακά».

Ζήτησε ριζικές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και ρυθμίσεις που θα ενσωματώνουν προοδευτική κλίμακα στη φορολόγηση για το σύνολο των ακινήτων. Είπε όχι στις παρεμβάσεις μικρής κλίμακας. Ενώ για την υπερφορολόγηση σημείωσε πως είναι θηλιά στο λαιμό των πολιτών.

Θα πρέπει να γίνει αναμόρφωση και ενοποίηση φορολογικού συστήματος για δίκαιη μεταχείριση των πολιτών, όπως επεσήμανε ο ίδιος.

Καταλήγοντας, τόνισε: «Είναι προκλητική η κωλυσιεργία στους ελέγχους φοροδιαφυγής και μαύρων εισοδημάτων. Θα πρέπει να βρει ένα τρόπο η κυβέρνηση να το αντιμετωπίσει».

Διαβάστε επίσης:

Α. Καραμανλή: Να πάει να γαμ... ο Χαρδούβελης