«Όλη η Ευρώπη βλέπει τον Τσίπρα πρωθυπουργό»

Την πεποίθησή του ότι «η πλειοψηφία των Ευρωπαίων ηγετών, είτε το λέει φανερά είτε το σκέφτεται, έχει συμβιβαστεί με την ιδέα ότι ο Αλέξης ο Τσίπρας θα είναι ο αυριανός πρωθυπουργός», εξέφρασε ο Πάνος Σκουρλέτης, εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση στην κυβέρνηση για τη «διαρροή» της ΕΚΤ -Τι είπε για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και την εκλογή ΠτΔ.
12'

«Η κυβέρνηση θέλει να εμπλέξει και τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι στις πολιτικές της σκοπιμότητες» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο Πάνος Σκουρλέτης, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. «Το σχόλιο κύκλων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη συνάντηση Τσίπρα-Ντράγκι αυτό καθαυτό είναι ουδέτερο και δεν έρχεται να διαψεύσει τον κ. Τσίπρα. Αυτά όλα, δηλαδή, που με ένα χοντροκομμένο τρόπο εκ μέρους της κυβέρνησης επιχείρησαν από χθες να του βάλουν στο στόμα η ΝΔ και τα στελέχη της. Μάλιστα, αργά το βράδυ αισθάνθηκε ο ίδιος ο κ. Ντράγκι, το περιβάλλον του, να κάνει μια δεύτερη διαρροή, λέγοντας αυτολεξεί ότι είναι πολιτικά ουδέτερες και όχι αρνητικές οι δηλώσεις απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά αυτή είναι υψηλή πολιτική, άλλου είδους ευαισθησίες τις οποίες δεν διαθέτει η κυβέρνηση».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την άποψη ότι «η πλειοψηφία των Ευρωπαίων ηγετών, είτε το λέει φανερά είτε το σκέφτεται, έχει συμβιβαστεί με την ιδέα ότι ο Αλέξης ο Τσίπρας θα είναι ο αυριανός πρωθυπουργός.. Η κ. Μέρκελ θα αρνηθεί ή οποιοσδήποτε άλλος στον ελληνικό λαό να αποφασίζει μόνος του ποιος θα είναι πρωθυπουργός; Αυτό και αν το σκέφτεται, να μην διανοηθεί ποτέ να το πεί. Όχι μόνο εκείνη αλλά και οποιοσδήποτε άλλος. Η Ευρώπη έχει δημοκρατικές παραδόσεις. Αυτές δεν πρέπει να αποτελούν μια παλιά ανάμνηση αλλά το ζητούμενο είναι πως θα ξανακτίσουμε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος και πώς θα διευρυνθεί η δημοκρατία. Εκτίμησή μας είναι ότι η Ευρώπη μέσα από την απάντηση που θα δώσει στο ελληνικό πρόβλημα, ουσιαστικά θα προδιαγράψει το μέλλον της. Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα στην Ελλάδα και όλων εκείνων των δυνάμεων που πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρξει στροφή στην Ευρώπη συμπίπτει με ένα διάλογο που γίνεται για την ανάγκη να αφήσουμε πίσω τις ακραίες αντικοινωνικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές της λιτότητας, που κατά κύριο λόγο εκφράζει η κ. Μέρκελ, και ασπάζεται ο κ. Σαμαράς και τις ακολουθεί».

Ερωτηθείς για το πρόγραμμα που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ, ο κ. Σκουρλέτης υπογραμμίζει: «Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη αποτελεί από μόνη της μια τομή στα πολιτικά πράγματα. Για πρώτη φορά αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης πέρα από την πρακτική των προηγούμενων δεκαετιών, όταν πράγματι υπήρχαν θολές εξαγγελίες, παρουσίασε ένα τεκμηριωμένο, κοστολογημένο, αναλυτικό, εφαρμόσιμο πρόγραμμα. Εμείς, με αρκετή σύνεση δεν μοιράσαμε υποσχέσεις, αλλά αναλάβαμε ευθύνες, δώσαμε ένα διαφορετικό δείγμα γραφής.. Η λέξη «παροχές» είναι έξω από το δικό μας λεξιλόγιο. Για μας υπάρχουν προτάσεις, στάση ευθύνης, αξιολόγηση προτεραιοτήτων, κοινωνική ευαισθησία και δεσμεύσεις. Πάνω εκεί χτίζουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό και προχωράμε».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την πεποίθηση ότι θα προκηρυχθούν εκλογές με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Αν κανείς κοιτάξει τις τοποθετήσεις των διαφόρων πολιτικών κομμάτων, των ανεξάρτητων βουλευτών, εύκολα μπορεί να συμπεράνει ότι δεν υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός -και σωστά λέω εγώ- ώστε να προκύψει Πρόεδρος Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι προέχει το να υπάρξει πραγματική αντιστοίχιση των συσχετισμών που υπάρχουν στην κοινωνία με τη σύνθεση της σημερινής Βουλής».

Η συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

-Κύριε Σκουρλέτη, η συνέντευξη του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη έχει ανάψει φωτιές. Η κυβέρνηση σας κατηγόρησε για ανέξοδη παροχολογία. Η κ. Βούλτεψη είπε χαρακτηριστικά «μόνο νεκρούς δεν ανάστησε ο κ. Τσίπρας». Πώς το σχολιάζετε;

-Νομίζω ότι η διήμερη παρουσία του Αλέξη του Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη αποτελεί από μόνη της μια τομή στα πολιτικά πράγματα. Για πρώτη φορά αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης πέρα από την πρακτική των προηγούμενων δεκαετιών, όταν πράγματι υπήρχαν θολές εξαγγελίες, παρουσίασε ένα τεκμηριωμένο, κοστολογημένο, αναλυτικό, εφαρμόσιμο πρόγραμμα. Αυτό είναι που ενόχλησε την κυβέρνηση και ίσως γι' αυτό προσπάθησε, χωρίς να τα καταφέρει, να βάλει τα γνωστά εμπόδια μέσω της ΝΕΡΙΤ την πρώτη ημέρα της παρουσίας του Αλέξη του Τσίπρα. Η λέξη «παροχές» είναι έξω από το δικό μας λεξιλόγιο. Για μας υπάρχουν προτάσεις, στάση ευθύνης, αξιολόγηση προτεραιοτήτων, κοινωνική ευαισθησία και δεσμεύσεις. Πάνω εκεί χτίζουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό και προχωράμε.

-Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε μια δέσμη 18 μέτρων και προτάσεων, κοστολογημένων για ό, τι αφορά την καθημερινότητα του πολίτη. Αυτή είναι η προεκλογική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ;

-Θέλω να σας θυμίσω ότι πριν ανέβουμε στη Θεσσαλονίκη και παρακολουθήσετε αυτό που είδατε τι διήμερο και τη συνέντευξη και την ομιλία προς τους παραγωγικούς φορείς, υπήρχαν αλλεπάλληλες συσκέψεις εργασίας και ανταλλαγής απόψεων με επιμελητήρια, επαγγελματικούς φορείς. Ουσιαστικά, προϋπήρξε μια άτυπη διαβούλευση πάνω στα καυτά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και των διάφορων κοινωνικών ομάδων. Άρα, το πρόγραμμα που παρουσιάσαμε δεν έρχεται να τάξει γενικά και αόριστα, αλλά να καταθέσει εναλλακτικές προτάσεις που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένες ανάγκες: στην ανάγκη του αυτοαπασχολούμενου να μπει κάτω από ένα καθεστώς ρυθμίσεων έτσι ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει την επιχείρησή του, στην ανάγκη του άνεργου να μπορέσει να απαντήσει στα καθημερινά, βιοτικά προβλήματα και γι' αυτό παρουσιάσαμε μια πολύ συγκεκριμένη δέσμη γι' αυτούς που βρίσκονται στο περιθώριο και σε σχέση με τη δωρεάν παροχή ρεύματος -βεβαίως, κάτω από προϋποθέσεις και με την ύπαρξη κοινωνικών κριτηρίων-, σε μια σειρά συμπολίτες μας παρουσιάσαμε ένα πρόγραμμα λαϊκής στέγης, μιλήσαμε για την ανάγκη να δημιουργηθούν και όχι μόνο για την ανάγκη, αλλά τεκμηριωμένα και για το πού θα βρεθούν οι πόροι 300.000 θέσεων εργασίας. Αλήθεια, η κυβέρνηση, η οποία τόσο εύκολα κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν μας είπε αυτές τις 770.000 θέσεις εργασίας που εξήγγειλε την προηγούμενη εβδομάδα πώς θα τις χρηματοδοτήσει; Προς το παρόν το μόνο που κάνει είναι να αυξάνει τις θέσεις που χάνονται. Να αυξάνει τους δείκτες της ανεργίας. Άρα, εμείς με αρκετή σύνεση δεν μοιράσαμε υποσχέσεις, αναλάβαμε ευθύνες, δώσαμε ένα διαφορετικό δείγμα γραφής.

-Υπήρξε ένα σχόλιο από κύκλους προσκείμενους στον κ. Ντράγκι, για τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας αναφορικά με τη συνάντησή με τον πρόεδρο της ΕΚΤ τον περασμένο Ιούνιο. Πώς το σχολιάζετε εσείς;

-Είδα αυτό το σχόλιο και είδα ότι και το ΑΠΕ το έβγαλε πρώτο μέσω ενός τηλεγραφήματος. Βεβαίως, το σχόλιο αυτό καθαυτό είναι ουδέτερο και δεν έρχεται να διαψεύσει τον κ. Τσίπρα. Ίσα-ίσα έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που είπε στη συνέντευξη Τύπου, ότι με τον κ. Ντράγκι συναντηθήκαμε, του είπα πολλά, περισσότερα από όσα σας λέω εγώ, ούτε συμφώνησε ούτε διαφώνησε, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν ήταν εκείνος που έστω και υπαινικτικά αναφέρθηκε σε ζητήματα Bank Run ή εξόδου της χώρας από το ευρώ. Αυτά όλα, δηλαδή, που με ένα χοντροκομμένο τρόπο εκ μέρους της κυβέρνησης επιχείρησαν από χθες να του βάλουν στο στόμα η ΝΔ και τα στελέχη της. Και, προσέξτε, αργά το βράδυ αισθάνθηκε ο ίδιος ο κ. Ντράγκι, το περιβάλλον του, να κάνει μια δεύτερη διαρροή, λέγοντας αυτολεξεί ότι είναι πολιτικά ουδέτερες και όχι αρνητικές οι δηλώσεις απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά αυτή είναι υψηλή πολιτική, άλλου είδους ευαισθησίες τις οποίες δεν διαθέτει η κυβέρνηση. Θέλουν να εμπλέξουν και τον κ. Ντράγκι πολιτικές τους σκοπιμότητες.

-Κύριε Σκουρλέτη, ο κ. Τσίπρας είχε επαφές στο Κόμο με σημαντικά στελέχη της ΕΕ και της ΕΚΤ. Το κλίμα που αποκομίσατε ως ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η Ευρώπη βλέπει το ενδεχόμενο της ανόδου και υπό ποιο πρίσμα βλέπει την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία;

-Νομίζω ότι η πλειοψηφία των Ευρωπαίων ηγετών, είτε το λέει φανερά είτε το σκέφτεται, έχει συμβιβαστεί με την ιδέα ότι ο Αλέξης ο Τσίπρας θα είναι ο αυριανός πρωθυπουργός. Το θέμα έχει να κάνει με τα μεγαλύτερα, τα συνολικότερα προβλήματα του ευρωπαϊκού μέλλοντος, της ευρωπαϊκής στρατηγικής απέναντι στην κρίση. Διότι η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα στην Ελλάδα και όλων εκείνων των δυνάμεων που πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρξει στροφή στην Ευρώπη συμπίπτει με ένα διάλογο που γίνεται για την ανάγκη να αφήσουμε πίσω τις ακραίες αντικοινωνικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές της λιτότητας, που κατά κύριο λόγο εκφράζει η κ. Μέρκελ, και ασπάζεται ο κ. Σαμαράς και τις ακολουθεί.

-Για το θέμα της διαδικασίας επίλυσης του χρέους, που είναι τεράστιο και που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη της χώρας, έχετε κάποιες εκτιμήσεις; Θα υπάρξει διαπραγμάτευση για το χρέος μέχρι τα Χριστούγεννα;

-Ο κ. Σαμαράς είπε στη ΔΕΘ ότι έχει παραγγείλει ένα πιστοποιητικό βιωσιμότητας για το χρέος και εξήγγειλε ότι το περιμένει τον προσεχή Νοέμβριο. Διαψεύστηκαν όμως οι φήμες ότι θα γίνει διάσκεψη για το ελληνικό χρέος τον Νοέμβριο. Όταν ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θεωρούν ότι είναι βιώσιμο το χρέος τότε τι πάνε να διαπραγματευθούν; Ουσιαστικά δίνουν το καλύτερο επιχείρημα στο δανειστή να πει: Αφού δεν υπάρχει ζήτημα βιωσιμότητας του χρέους ας αφήσουμε τα πράγματα να κινούνται έτσι όπως είναι τώρα. Έχει σημασία λοιπόν το ποιος κάνει τη διαπραγμάτευση, αν την πιστεύει και αν έχει το σθένος να συγκρουστεί με τους δανειστές και να προασπίσει τα συμφέροντα της χώρας.
Αυτό που παρουσιάσαμε εμείς ως πρόγραμμα είναι ανεξάρτητο από την έκβαση της υπόθεσης διαπραγμάτευσης. Αν η διαπραγμάτευση, όπως εμείς πιστεύουμε, είναι θετική για τη χώρα μας, τότε απελευθερώνονται νέες δυνατότητες. Και τότε θα έχουμε και εμείς την ευκαιρία να παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα το οποίο πραγματικά θα βοηθάει την οικονομία και την κοινωνία να ανοίξουν τα φτερά τους.

-Βλέπετε η Ευρώπη να βοηθά;

-Εκτίμησή μας είναι ότι η Ευρώπη μέσα από την απάντηση που θα δώσει στο ελληνικό πρόβλημα, ουσιαστικά θα προδιαγράψει το μέλλον της. Υπενθυμίζω τη μόλις χθες δήλωση του κ. Μοσκοβισί, που περίπου λέει αυτό που σας λέω και εγώ: Ότι αν μέσα στην επόμενη πενταετία δεν υιοθετηθεί μια πολιτική ανάπτυξης, αν δεν εγκαταλειφθεί αυτός ο δογματικός, νεοφιλελεύθερος μονόδρομος, αν δεν εγκαταλείψουμε την αυστηρή δημοσιονομική πολιτική που υπάρχει και που είδατε ότι και ο κ. Ντράγκι με όσα περιθώρια έχει από πλευράς ΕΚΤ προσπαθεί να αλλάξει κάπως τα πράγματα, τότε η Ευρώπη μπορεί να μην υπάρχει. Άρα το δίλημμα είναι όχι μόνο στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά προς όλες τις δυνάμεις που θέλουν να αναφέρονται σε μια ενωμένη Ευρώπη να πούνε πως την φαντάζονται και αν οι πολιτικές που υποστηρίζουν μπορεί να εξασφαλίσουν μια τέτοια προοπτική.

-Το θέμα της αντιμετώπισης του χρέους μέχρι τα Χριστούγεννα ίσως καθορίσει και την πορεία των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα. Αν θα γίνουν ή όχι εκλογές με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε πάντως πολύ σίγουρος για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Που εδράζεται αυτή η σιγουριά;

-Αν κανείς κοιτάξει τις τοποθετήσεις των διαφόρων πολιτικών κομμάτων, των ανεξάρτητων βουλευτών, εύκολα μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι δεν υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός -και σωστά λέω εγώ- ώστε να προκύψει Πρόεδρος δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι προέχει το να υπάρξει πραγματική αντιστοίχιση των συσχετισμών που υπάρχουν στην κοινωνία με τη σύνθεση της σημερινής Βουλής.

-Άρα μας λέτε κύριε Σκουρλέτη ότι η Ευρώπη συμμορφώνεται, αποδέχεται την ιδέα ότι στην Ελλάδα θα υπάρξει ένας αριστερός πρωθυπουργός, που θα ακούει στο όνομα Αλέξης Τσίπρας. Δεν βλέπετε το ενδεχόμενο μιας ρήξης; Η κ Μέρκελ πως βλέπετε να αντιμετωπίζει τη ριζοσπαστική για τα ευρωπαϊκά δεδομένα πολιτική του κ. Τσίπρα;

-Η Ευρώπη πρέπει να κάνει μια γερή στροφή στην πολιτική της, ιδιαίτερα στα θέματα της οικονομίας. Η κ. Μέρκελ θα αρνηθεί ή οποιοσδήποτε άλλος στον ελληνικό λαό να αποφασίζει μόνος του ποιος θα είναι πρωθυπουργός; Αυτό και αν το σκέφτεται, να μην διανοηθεί ποτέ να το πει. Όχι μόνο εκείνη αλλά και οποιοσδήποτε άλλος. Η Ευρώπη έχει δημοκρατικές παραδόσεις. Αυτές δεν πρέπει να αποτελούν μια παλιά ανάμνηση αλλά το ζητούμενο είναι πως θα ξανακτίσουμε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος και πώς θα διευρυνθεί η δημοκρατία.

Διαβάστε ακόμα:

Oλοκληρώθηκε η συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου