Αποκαλύψεις στη Βουλή για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Στην ανάγκη εντατικοποίησης και συστηματικοποίησης των προσπαθειών της ελληνικής πλευράς με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων συμφώνησε η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Αποκαλύψεις στη Βουλή για τις γερμανικές αποζημιώσεις
4'

«Βρισκόμαστε στο σημείο όπου το τίποτα αρχίζει να διαμορφώνεται σε κάτι» ήταν η χαρακτηριστική φράση του προέδρου της Επιτροπής της Βουλής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων Κώστα Τζαβάρα.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε ομόφωνα από τα μέλη της Επιτροπής, η διοργάνωση Διεθνούς Συμποσίου στη χώρα μας, με θέμα τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο με την συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, πολιτικών αλλά και διπλωματών, που είχαν ασχοληθεί με την ελληνική υπόθεση και την οποία θα αναλάβει να φέρει σε πέρας, αντιπροσωπεία βουλευτών της Επιτροπής.

Παράλληλα, μέσω των κοινοβουλευτικών ομάδων φιλίας θα γίνει προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης κοινοβουλίων ξένων χωρών, αλλά και των μελών του Ευρωκοινοβουλίου.

Σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις, οι βουλευτές, θα ενημερωθούν τόσο για τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης όσο και για τις ενέργειες που έχουν γίνει ή γίνονται από πλευράς υπουργείου Εξωτερικών, όπως τις εξήγησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο και την κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της Επιτροπής.

Εν τω μεταξύ, ο πρέσβης επί τιμή Ιωάννης Μπουρλογιάννης - Τσαγγαρίδης, που κλήθηκε στην επιτροπή λόγω της θητείας του επί 14 χρόνια στην πρεσβεία της Βόννης, έκανε λόγο για καθυστερήσεις και αδράνειες που παρατηρήθηκαν από ελληνικής πλευράς.

«Έγιναν πολλά λάθη από ελληνικής πλευράς, ουδέποτε όμως η ελληνική πλευρά είχε παραιτηθεί από τα θεμελιώδη δικαιώματά της» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαγγαρίδης.

Ιδιαίτερα στάθηκε ο πρώην πρέσβης της Ελλάδος στη Βόννη, την ημέρα που του δόθηκε εντολή να επιδώσει ρηματική διακοίνωση στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, με την οποία η ελληνική κυβέρνηση έθιγε το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

«Διαχωρίσαμε τις γερμανικές αποζημιώσεις από το κατοχικό δάνειο. Όταν πήγα να την παραδώσω ήταν η πόρτα κλειστή. Και αντί ρηματικής διακοίνωσης το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση Τύπου. Μου είπαν ότι ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, είχε κάνει δήλωση Τύπου. Ανακοίνωση εξέδωσε και το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών. Συνεπώς απαντάμε διά του Τύπου. Αντέδρασα χωρίς αποτέλεσμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσαγγαρίδης μίλησε ακόμα για πολύτιμο χρόνο που χάθηκε αλλά και για ενέργειες που έπρεπε να γίνουν νωρίτερα και δεν έγιναν ώστε η ελληνική πλευρά να είναι προετοιμασμένη με τεκμηριωμένες θέσεις.

«Όταν τον Νοέμβριο του 1995 έλαβα την εντολή να παραδώσω την ρηματική διακοίνωση για τις γερμανικές αποζημιώσεις, είχε περάσει μεγάλο διάστημα από το 1990, την εποχή της επανένωσης που έπρεπε να το είχαμε κάνει. Ήταν ήδη πολύ αργά. Πέντε χρόνια είναι πολλά. Δεν ξέρω γιατί αργήσαμε. Έπρεπε να ήμασταν έτοιμοι και πρώτοι να υποβάλουμε αξιώσεις» υποστήριξε ο κ. Τσαγγαρίδης.

Ο κ. Τσαγγαρίδης έδωσε έμφαση στην αξιοποίηση που έπρεπε να γίνει από ελληνικής πλευράς, της γερμανικής στάσης, όταν δεν αμφισβητούσε, όπως είπε, τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ελλάδα.

«Υπήρξε καθυστέρηση. Έπρεπε να ήμασταν έτοιμοι αμέσως. Με συγκεκριμένα ποσά και με την επίκληση της ρηματικής διακοίνωσης το 1967 της γερμανικής κυβέρνησης που έλεγε ότι ουδέποτε αμφισβήτησε τις υποχρεώσεις της. Σήμερα λένε δεν υφίσταται θέμα αποζημιώσεων αλλά υπάρχει μόνο ηθικό», σημείωσε.

Και πρόσθεσε: «Σήμερα το θέμα μπορεί να κερδηθεί μόνο διά της διπλωματικής οδού με λεπτούς χειρισμούς. Συμβουλή μου είναι να συσταθούν ολιγομελείς επιτροπές στο Ευρωκοινοβούλιο, 3-4 ατόμων. με συμμετοχή σε όλες του Μανώλη Γλέζου. Να επισκεφθούν πρωτεύουσες χωρών επί τόπου, να τους δώσουν ένα "μεμοράντο" ώστε όταν έρθει το θέμα προς γενική συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο να είναι ενήμεροι όλοι».

«Εναπόκειται στην δική μας διεκδικητικότητα, μαχητικότητα και αποφασιστικότητα να μπορέσουμε να ανακτήσουμε τα οφειλόμενα. Έχουμε πολύ ισχυρά νομικά επιχειρήματα. Το πιο ισχυρό από όλα είναι ότι οι αξιώσεις μας αυτές συνδέονται με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας απαράγραπτα, και άρα κατά το Διεθνές Δίκαιο επεκτείνονται και οι παραγραφές αστικών αξιώσεων» τόνισε από την πλευρά της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Τα πάντα εξαρτώνται από την πολιτική βούληση να διεκδικήσουμε αυτά που είναι απαιτητά, αλλιώς θα μένουμε στα συμπεράσματα» σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής.

«Στόχος μας πρέπει να είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. Όσο μένει σε κλειστά γραφεία υπουργών ή στο κοινοβούλιο είναι σε κατάσταση αναστολής το θέμα» υπογράμμισε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Κώστας Τζαβάρας.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή