Οι έξι κρίσιμες ψηφοφορίες που "καίνε" την κυβέρνηση

Τα δυσκολα νομοσχέδια που επιτείνουν τα σενάρια του πολιτικου "ατυχήματος"


Τα δύσκολα για την κυβέρνηση είναι μπροστά. Εκτός από την επίσκεψη της τρόικα την ερχόμενη εβδομάδα από τη Βουλή πρέπει να περάσουν μια σειρά από νομοσχέδια που "καίνε".

Πρόκειται για θέματα που η κυβέρνηση αποφεύγει να ανοίξει εδώ και καιρό, γνωρίζοντας ότι θα προκαλέσει τριγμούς. Ωστόσο, η τρόικα δεν δέχεται άλλες παρατάσεις.

Το Μαξίμου όμως γνωρίζει ότι τα επίμαχα νομοσχέδια δεν θα περάσουν εύκολα από τη Βουλή. Την πρώτη "γεύση" μάλιστα την πήραν από την ψήφιση της τροπολογίας για τον ΕΝΦΙΑ. Χρειάστηκε να αλλάξουν βουλευτές της συγκυβέρνησης, υπό το φόβο διαρροών. Η ανησυχία μεγάλωσε γιατί δεν ήταν ψήφιση νόμου, αλλά τροπολογίας. Ο νόμος για τον ΕΝΦΙΑ είχε ψηφιστεί από το Δεκέμβριο του 2013!

Οι έξι ψηφοφορίες

Μέσα στους επόμενους δυο μήνες, η Βουλή θα πρέπει να ψηφίσει νομοσχέδια "φωτιά":

1. η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης που κανονικά θα έπρεπε να καταργηθεί και να μην υπάρχει το 2015.

2. το νομοσχεδιο για τα "κόκκινα" δάνεια. Πρώτα τα επιχειρηματικά και έπειτα αυτά των νοικοκυριών. Από εκει θα κριθεί και σε μεγάλο βαθμό η μείωση του χρέους και το αν οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια.

3. το νέο ασφαλιστικό. Όπως έχουμε γράψει ξανά στο Newsbomb, στα μέσα Οκτωβρίου η κυβέρνηση θα έχει στα χέρια της την εκθεση για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων. Εκει θα κριθεί η τύχη και των επικουρικών, αλλά και των κυρίων συντάξεων. Μέχρι στιγμής ο Υπουργός Εργασίας διαψεύδει νέες μειώσεις στις συντάξεις και αύξηση των ορίων ηλικίας.

4. εργασιακά και συνδικαλιστικός νόμος. Η κυβέρνηση πρέπει να ανοίξει "μέτωπο" με τα συνδικάτα λόγο πριν τις εκλογές. Ακόμα και αν αυτές γίνουν τους επόμενους μήνες δεν θα έχει κοπάσει η ρήξη. Επίσης, θα πρέπει να περάσει το αίτημα της τρόικα για απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Στον "αέρα" παραμένει και η φημολογία για περικοπή 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

5. Η πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων εκτός φαρμακείων.

6. Ο κρατικός προϋπολογισμός. Εκεί θα φανεί αν θα χρειαστούν νέα μετρα για το 2015, πως θα καλυφθεί δηλαδή το δημοσιονομικό κενό, αλλά και το τι θα γίνει με το χρηματοδοτικό. Αν, με άλλα λόγια, απαιτηθεί και τρίτο δάνειο.

Το σχέδιο "Β"

Μπροστά στο φόβο διαρροών, η κυβέρνηση εξετάζει σενάρια για να περάσει τις ψηφοφορίες όσο πιο αναίμακτα γίνεται. Η κυβερνητική κόπωση είναι εμφανής και ο φόβος του πολιτικού "ατυχήματος" είναι μεγαλύτερος από ποτέ.

Ενα από τα σενάρια που εξετάζονται αναφέρει ότι οι ψηφοφορίες από έξι να γίνουν τρεις!

  • Αφαλιστικό και εργασιακά μπουν σε μια ψηφοφορία, καθώς είναι αρμοδιότητας της ίδιου Υπουργείου, ενώ δεν είναι και άσχετα θέματα μεταξύ τους.
  • Τα "κόκκινα" δάνεια αποτελούν ένα κεφάλαιο από μόνα τους. Η διαχείρισή τους αφορά όλο το φάσμα της οικονομίας: επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
  • Ο προϋπολογισμός του 2015.

Ήδη, πάντως, βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν δείξει τις προθέσεις τους. Για το ασφαλιστικό τονίζουν οτι δεν θα ψηφίσουν διατάξεις που θα αλλάξουν τα πράγματα προς το χειρότερο, ενώ θυμίζουμε ότι 20 κυβερνώντες βουλευτές ζήτησαν ενιαία ρύθμιση συμψηφισμού για τους ενστόλους. Η αποκατάσταση των αποδοχών τους θα πρέπει να αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό.

Ο βασικός προβληματισμός για τους βουλευτές είναι ότι αυτά που έρχονται και θα κληθούν να ψηφίσουν, τα φέρει - στην καλύτερη περίπτωση - νέα δυσαρέσκεια στους πολίτες. Υπό τη σκιά πρόωρων εκλογών με φόντο την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ανησυχούν για το πολιτικό τους μέλλον και την επανεκλογή τους.

Κάποιοι άλλοι, βλέποντας ακόμα ..πιο μακρυά, πιστεύουν ότι ακόμα και αν βρεθεί το πρόσωπο που θα συγκεντρώσει του 180 βουλευτές και οι εκλογές γίνουν στην ώρα τους, αυτές οι αλλαγές δεν θα ξεχαστούν μέχρι και το τέλος της τετραετίας. Πρακτικά, σε αυτό το σενάριο η άτυπη προεκλογική περίοδος θα ξεκινήσει σχεδόν 12 μήνες μετά την ψήφιση των νομοσχεδίων. Πιστεύουν δηλαδή, ότι η κατάσταση είναι χαμένη από ..χέρι!

Διαβάστε επίσης:

Βερολίνο: Θα ακούσουμε τον Σαμαρά, αλλά για παραχωρήσεις ούτε κουβέντα

Σαμαράς σε Μέρκελ: Δέκα μονάδες μπροστά ο Τσίπρας…

Ο ένας στον Πάπα και ο άλλος στη Μέρκελ