Ποιοι οδήγησαν τον Έλληνα πρέσβη σε παραίτηση!
Οι τεταμένες σχέσεις του Παναγιώτη Ζωγράφου με το γραφείο του πρωθυπουργού - «Εγώ δεν είμαι κλητήρας» φέρεται να είπε στον Βενιζέλο ο Έλληνας πρέσβης στο Βερολίνο και δεύτερος ξάδερφος του Σαμαρά
Η παραίτηση του έλληνα πρέσβη στο Βερολίνο μία μόλις ημέρα μετά τη συνάντηση Σαμαρά – Μέρκελ πέρασε στα ψιλά των εφημερίδων και των μέσων ενημέρωσης.
Αν και το Μαξίμου θέλει να «επιβάλλει» σιωπητήριο σε αυτό το θέμα, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Πρόκειται για μία εξόχως σοβαρή εξέλιξη το timing της οποίας αναμένεται να προκαλέσει "πονοκέφαλο" και στην Καγκελαρία. Είναι προφανές ότι σημειολογικά είναι πολύ κακή η εικόνα που παρουσιάζουν τόσο η ελληνική αποστολή, όσο και η ελληνική κυβέρνηση την ώρα που μεταβαίνουν στο Βερολίνο να δουν την Μέρκελ.
Η είδηση για την παραίτηση του Έλληνα πρέσβη στο Βερολίνο Παναγιώτη Ζωγράφου, ο οποίος είναι και δεύτερος ξάδερφος του Αντώνη Σαμαρά άρχισε να κυκλοφορεί σε ελληνικές ιστοσελίδες από την Τετάρτη το απόγευμα στις 5 μμ.
Τα διάφορα «παπαγαλάκια» έσπευσαν να γράψουν ότι ο πρέσβης παραιτήθηκε τάχα για τις δηλώσεις που είχε κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στο πρόσφατο ταξίδι του στην Γερμανία!
Ο κ. Παπούλιας είχε επικρίνει το γεγονός ότι το υπό κατασκευή κτήριο της ελληνικής πρεσβείας που θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το 2012 δεν έχει ακόμη τελειώσει.
Για κακή τύχη των «πληρωμένων κονδυλοφόρων» ο κ. Ζωγράφος διέψευσε κατηγορηματικά τα παραπάνω σενάρια μιλώντας στη Deutsche Welle και λέγοντας πως «εάν πράγματι είχε δυσαρεστηθεί με αυτά που είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τότε θα είχε παραιτηθεί αμέσως μετά τις δηλώσεις του και όχι τώρα». Κατέστησε σαφές ότι «Οι λόγοι της παραίτησης του αναφέρονται στην επιστολή που έχει στείλει στο ΥΠΕΞ και μόνο εκεί».
Το παρασκήνιο της παραίτησης
Σύμφωνα με πληροφορίες που «κυκλοφορούν» στο διπλωματικό σώμα, ο κ. Ζωγράφος θορυβήθηκε από το γεγονός ότι δεν συμπεριελήφθη από τους συμβούλους του πρωθυπουργού στην αποστολή που βρέθηκε μαζί με τον Σαμαρά στο γεύμα με την Μέρκελ και ότι η επικοινωνία που είχε το τελευταίο διάστημα με το γραφείο του πρωθυπουργού δεν ήταν η ενδεδειγμένη για ένα τόσο κρίσιμο πόστο. Μάλιστα έμαθε εντελώς τυχαία για την ημερομηνία και την ώρα της επίσκεψης από έναν κατώτερο υπάλληλο της εθιμοτυπίας του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Όμως όπως λένε διπλωματικές πηγές, πριν από τον αποκλεισμό του από την συνάντηση Σαμαρά – Μέρκελ, είχε προηγηθεί έντονο παρασκήνιο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Παναγιώτης Ζωγράφος εισέπραξε στο Βερολίνο τη δυσαρέσκεια του πρωθυπουργικού γραφείου, επειδή όπως του καταλογίσθηκε δεν είχε προσφέρει ικανοποιητική εικόνα των γερμανικών διαθέσεων σε ότι αφορούσε τη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ. Μάλιστα γίνεται λόγος για «φραστικό επεισόδιο» του Χρύσανθου Λαζαρίδη με τον κ. Ζωγράφο στο ξενοδοχείο HILTON.
Το προηγούμενο διάστημα ο κ. Ζωγράφος είχε μεταφέρει στο πρωθυπουργικό γραφείο πληροφορίες ότι το κλίμα στο Βερολίνο δεν είναι αρκούντος θετικό για την ελληνική κυβέρνηση. Ο κ. Ζωγράφος είχε προτείνει αναβολή του ταξιδιού, όμως το Μαξίμου έκρινε για δικούς του λόγους ότι η επίσκεψη θα έπρεπε να γίνει τώρα.
Η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει ήταν το γεγονός ότι οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού δεν τον ενημέρωσαν για την επίσκεψη και βεβαίως δεν τον κάλεσαν. Ο πρέσβης θεώρησε πως κάτι τέτοιο μειώνει το κύρος του στο εσωτερικό της Γερμανίας και για λόγους ευθιξίας υπέβαλε την παραίτησή του.
Μάλιστα δεν κατάφερε να τον μεταπείσει ούτε ο Ευάγγελος Βενιζέλος που ανέλαβε τον ρόλο του… πυροσβέστη. Όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες από διπλωματικούς κύκλιους στην συνομιλία του με τον υπουργό Εξωτερικών, ο δεύτερος ξάδελφος του πρωθυπουργού φέρεται να είπε: «Εγώ κύριε υπουργέ είμαι πρέσβης, δεν είμαι κλητήρας».
Ποιος είναι ο Παναγιώτης Ζωγράφος
Ο 60χρονος Παναγιώτης Ζωγράφος είναι 38 χρόνια στο διπλωματικό σώμα. Υπήρξε Πολιτικός Διευθυντής στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ διετέλεσε τέσσερις φορές πρέσβης. Στο Βερολίνο βρίσκεται από τον Απρίλιο του 2013 και η θητεία του έληγε την άνοιξη του 2015, αλλά πήρε παράταση ως τον Αύγουστο του 2015 οπότε και θα αφυπηρετούσε. Τα πράγματα ήρθαν όμως αλλιώς. Όσοι τον γνωρίζουν κάνουν λόγο για έναν εξαίρετο και εμπειρότατο διπλωμάτη που δεν παίρνει εν θερμώ αποφάσεις. Άλλωστε, αντιλαμβάνεται πλήρως τον αντίκτυπο που θα προκαλούσε η παραίτηση ενός Έλληνα πρέσβη στο Βερολίνο τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμάνια σε καιρούς κρίσιμους όπως σήμερα. Όλα αυτά σίγουρα τα συνυπολόγισε πριν πάρει την απόφαση του.
Ο κ. Ζωγράφος γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα, είναι απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών (Abitur) και διαθέτει Πτυχίο Νομικού Τμήματος Νομικής Σχολής Αθηνών.
Η διπλωματική του καριέρα ξεκίνησε το 1977, οπότε διετέλεσε ακόλουθος Πρεσβείας στην Κεντρικής Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα. Το 1979 προήχθη στο βαθμό Γραμματέα Πρεσβείας Γ΄ στην Πρεσβεία της Ελλάδος στη Βιέννη (Αυστρία).
Ακολούθησαν τα εξής:
1981 Κεντρική Υπηρεσία Υπουργείου Εξωτερικών, Αθήνα
1983 Αναπλ. Επικεφαλής Αρχής, Πρεσβεία της Ελλάδος στη Βηρυτό (Λίβανος), προήχθη στο βαθμό Γραμματέα Πρεσβείας Β΄
1985 Προήχθη στο βαθμό Γραμματέα Πρεσβείας Α΄, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Αννόβερο (Γερμανία)
1988 Προήχθη στο βαθμό του Συμβούλου Πρεσβείας Β΄, Αναπλ. Επικεφαλής Αρχής, Πρεσβεία της Ελλάδος στο Καράκας (Βενεζουέλα)
1989/1990 Επιτετραμμένος της Ελλάδος στο Καράκας
1990 Αναπλ. Επικεφαλής Αρχής, Πρεσβεία της Ελλάδος στη Μαδρίτη (Ισπανία)
1991 Προήχθη στο βαθμό Συμβούλου Πρεσβείας Α΄
1994 Κεντρική Υπηρεσία Υπουργείου Εξωτερικών, Αθήνα
1997 Προήχθη στο βαθμό του Πληρεξούσιου Υπουργού Β΄ τάξεως
08/1998-11/2001 Πρέσβυς της Ελλάδος στο Ερεβάν, Αρμενία
11/2001-05/2005 Πρέσβυς της Ελλάδος στο Τελ-Αβίβ, Ισραήλ
2003 Προήχθη στο βαθμό του Πληρεξουσίου Υπουργού Α΄ τάξεως
07/2005-07/2007 Υπουργείο Εξωτερικών, Αθήνα, Δ/ντής Δ2 Δ/νσεως NATΟ-ΔΕΕ
2007-2011 Πρέσβυς της Ελλάδος στη Βιέννη, Αυστρία, Μόνιμος Αντιπρόσωπος σε Διεθνείς Οργανώσεις με έδρα τη Βιέννη
01/2012 Γενικός Διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων, Υπουργείο Εξωτερικών, Αθήνα
09/2012 Προήχθη στο βαθμό του Πρέσβεως (full ambassador)
04/2013 Πρέσβυς της Ελλάδος στο Βερολίνο
Ο κ. Ζωγράφος μιλά τη Γερμανική, την Αγγλική, τη Γαλλική και την Ισπανική.
Διαβάστε επίσης:
Ποιος και γιατί θέλει να φύγει το ΔΝΤ από την Ελλάδα;