Συνάντηση Δένδια με το Δ.Σ. της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νίκος Δένδιας συναντήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη με το Διοικητικό Συμβούλιο της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας (ΑΖΚ Α.Ε.) στην αίθουσα συνεδριάσεων του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ». Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, κ. Γιώργος Ορφανός και ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (και μέλος του ΔΣ της ΑΖΚ ΑΕ) κ. Περικλής Μήτκας.
Κατά τη συνάντηση εργασίας παρουσιάστηκε η δραστηριότητα της ΑΖΚ ΑΕ και ειδικότερα το πρόγραμμα Thessaloniki Smart upInnovationHub με την ενδυνάμωση 28 νεοφυών επιχειρήσεων.
Ο πρόεδρος της ΑΖΚ κ. Δημήτρης Λακασάς ανέφερε ότι η στρατηγική του φορέα συνοψίζεται στο τετράπτυχο Ερευνώ-Παράγω-Εξάγω-Καινοτομώ και στηρίζεται στο μοντέλο του τριπλού έλικα, ως συντονιστή της ακαδημαϊκής, επιχειρηματικής και της ερευνητικής κοινότητας.
Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας αναφέρθηκε στη σημασία που έχει σήμερα η καινοτομία για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε μία βιώσιμη ανάπτυξη και κάλεσε όλους τους φορείς να συμβάλουν στην αύξηση του ποσοστού της συμμετοχής της στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της χώρας. «Δεν είναι δυνατόν σήμερα η συμμετοχή της καινοτομίας στο ΑΕΠ να αποτελεί μόνο το 0,47% του ΑΕΠ» επισήμανε ο κ. Δένδιας, ο οποίος πρόσθεσε ότι πρέπει να τεθεί ως στόχος από όλους τους συναρμόδιους φορείς η αύξηση του συγκεκριμένου ποσοστού τουλάχιστον στο 4% μέσα στα επόμενα 4 χρόνια.
Επισήμανε επίσης ότι οι δράσεις αξιοποίησης των καινοτόμων ιδεών και των νεοφυών επιχειρήσεων, μέσω και των χρηματοδοτικών εργαλείων, βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για το αμέσως προσεχές διάστημα.
Συμφωνήθηκε τέλος να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση στην Αθήνα, με τη συμμετοχή της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και του υπουργείου Παιδείας, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας αποτελεί κεφαλαιώδους σημασίας ζήτημα για τη χώρα η σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή και κατ’ επέκταση με την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.
Διαβάστε επίσης:
Απαραίτητη η δημιουργία Αναπτυξιακής τράπεζας για μικρομεσαίες επιχειρήσεις