Ψήφος… «φιλί ζωής» για Σαμαρά – Βενιζέλο
Παίζουν τα… ρέστα τους Σαμαράς και Βενιζέλος με την ψήφο εμπιστοσύνης– Απεγνωσμένες προσπάθειες των κυβερνητικών εταίρων να «κλείσουν» τον προϋπολογισμό κατ’ εντολή της τρόικας και να περάσουν τα προαπαιτούμενα των δανειστών
Σαμαράς και Βενιζέλος αποφάσισαν. Τη Δευτέρα ζητούν ψήφο εμπιστοσύνης και για τρείς ημέρες ξεκινά η συζήτηση στη Βουλή. Εάν την Τετάρτη το βράδυ πάρουν την εμπιστοσύνη της Βουλής, το «παιχνίδι» αλλάζει. Η κυβέρνηση ψηφίζει τον προϋπολογισμό του 2015 που επίμονα ζητά η τρόικα, ο Σαμαράς ανακοινώνει τις φοροελαφρύνσεις που έχει υποσχεθεί και οι οποίες αναμένεται να λειτουργήσουν «πυροσβεστικά» στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών ομάδων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και συνεπώς το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών απομακρύνεται μέχρι τουλάχιστον τον Φεβρουάριο του 2015.
Με τον τρόπο αυτό περνούν στο άψε-σβήσε και τα προαπαιτούμενα της τρόικας, ενώ οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος προετοιμάζουν το έδαφος για νέο δάνειο και νέα μέτρα.
Από την άλλη μεριά αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία το βράδυ της Τετάρτης τα πράγματα αλλάζουν άρδην. Οι εκλογές θα προκηρυχτούν άμεσα και η επικρατέστερη ημερομηνία διεξαγωγής τους είναι η Κυριακή 9 Νοεμβρίου του 2014.
Τα... θέλω του Βενιζέλου
Είναι γεγονός ότι η κίνηση αιφνιδιασμού στην οποία προχωρά η κυβέρνηση, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης, έχει τις... ευλογίες και του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος μπορεί στη δήλωσή του να έριξε τα πυρά προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, όμως από αυτή τη διαδικασία θέλει να βάλει και ένα τέλος στις «φωνές» που αρχίζουν να υψώνονται μέσα στο ΠΑΣΟΚ.
Φωνές αντίδρασης σε κυβερνητικές αποφάσεις, αλλά και πληροφορίες περί επικείμενων... διαρροών προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, από στελέχη του ΠΑΣΟΚ που εμφανίζονται να έχουν ήδη ανοίξει την πόρτα της εξόδου προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Παράλληλα, με αυτή τη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης θα λυθεί και το... μυστήριο που εδώ και καιρό πλανάται πάνω από το ΠΑΣΟΚ για το αν τελικά ο Γιώργος Παπανδρέου και οι λεγόμενοι παπανδρεϊκοί βουλευτές θα θέσουν θέμα ή θέματα προς διαπραγμάτευση, πριν λάβουν την όποια απόφασή τους για τη στήριξη της κυβέρνησης.
ΣΕ ΘΕΣΗ ΜΑΧΗΣ Ο ΣΥΡΙΖΑ
Το τριήμερο που θα ακολουθήσει από την Δευτέρα μέχρι την Τετάρτη θα είναι καυτό καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να βομβαρδίσει τον Αντώνη Σαμαρά για τα ζητήματα της ανθρωπιστικής κρίσης. Η πόλωση θα φτάσει στα άκρα. Οι ζυμώσεις που θα γίνουν εντός και εκτός Βουλής αναμένεται να καθορίσουν πολλά πράγματα.
ΨΗΦΟΣ ΣΤΑ ΤΥΦΛΑ
Άλλωστε οι βουλευτές της συγκυβέρνησης που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης γνωρίζουν πολύ καλά πως είναι πολύ σοβαρό το ενδεχόμενο να μην επανεκλεγούν. Επίσης γνωρίζουν ότι θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση η οποία δεν έχει καταθέσει προϋπολογισμό! Θα δώσουν δηλαδή «λευκή επιταγή» σε μια κυβέρνηση η οποία δεν έχει ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Ζυγίζοντας κανείς όλα τα παραπάνω καταλήγει στο συμπέρασμα ότι με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουν να παρατείνουν την θητεία τους για κάποιους μήνες ακόμα προκειμένου να μην μείνουν άνεργοι όπως έλεγε και μια γαλάζια βουλευτής πριν από μερικές ημέρες!
Τι προβλέπει το άρθρο 84 του Συντάγματος
1. H Kυβέρνηση οφείλει να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής. Mέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την ορκωμοσία του Πρωθυπουργού, η Kυβέρνηση υποχρεούται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Bουλής και μπορεί να τη ζητεί και οποτεδήποτε άλλοτε. H Bουλή, αν έχουν διακοπεί οι εργασίες της κατά το σχηματισμό της Kυβέρνησης, καλείται μέσα σε δεκαπέντε ημέρες να αποφανθεί για την πρόταση εμπιστοσύνης.
2. H Bουλή μπορεί με απόφασή της να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την Kυβέρνηση ή από μέλος της. Πρόταση δυσπιστίας μπορεί να υποβληθεί μόνο μετά την πάροδο εξαμήνου αφότου η Bουλή απέρριψε πρόταση δυσπιστίας.
H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπογραμμένη από το ένα έκτο τουλάχιστον των βουλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση.
3. Kατ' εξαίρεση μπορεί να υποβληθεί πρόταση δυσπιστίας και πριν από την πάροδο εξαμήνου, αν είναι υπογραμμένη από την πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
4. H συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η Kυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.
5. H ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για σαράντα οκτώ ώρες, αν το ζητήσει η Kυβέρνηση.
6. Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.
Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή, μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
7. Kατά την ψηφοφορία για τις πιο πάνω προτάσεις ψηφίζουν οι Yπουργοί και Yφυπουργοί που είναι μέλη της Bουλής.
Διαβάστε επίσης:
Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει ο Αντώνης Σαμαράς
Βενιζέλος: Οι δυνάμεις της μιζέριας δεν θα καθηλώσουν τον τόπο
ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση μέρα με τη μέρα καταρρέει
Η δήλωση της Βούλτεψη για ψήφο εμπιστοσύνης