Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: Εφικτή η αυτοδυναμία
Ο στόχος της αυτοδυναμίας θεωρείται εφικτός στην εισήγηση και επισημαίνεται ότι «η ίδια η ζωή απόδειξε πόσο ιστορικά σημαντικό είναι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών» καθώς:
- Δημιούργησε στο πολιτικό σύστημα το φόβο ότι η ανατροπή είναι πιθανή.
- Διέψευσε σε διεθνές επίπεδο τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης πως έχει την απαραίτητη κοινωνική υποστήριξη.
- Δημιούργησε την ελπίδα στην κοινωνία πως με τη δική της θέληση η αλλαγή είναι δυνατή.
- Ανέδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ ως τον κυρίαρχο πόλο συσπείρωσης των κοινωνικών στρωμάτων που ασφυκτιούν, αγανακτούν, επιζητούν ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής και ελπίζουν.
Η εισήγηση επαναλαμβάνει το αίτημα για «εκλογές το συντομότερο δυνατό», που «θα αναδείξουν κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και των κοινωνικών και πολιτικών συμμάχων του».
Πρόσκληση για συνεργασία
Η εισήγηση απευθύνει συγκεκριμένο κάλεσμα προς πολιτικές δυνάμεις και κινήσεις «να παραμερίσουμε τις υπαρκτές διαφορές μας, σε όλες και σε κάθε μια ξεχωριστά, στις πολιτικές δυνάμεις της αριστεράς, της οικολογίας, στους αριστερούς σοσιαλιστές, στις λαϊκές δυνάμεις που αποδεσμεύονται από τα κόμματα της συγκυβέρνησης».
Ειδικότερα:
«Απευθυνόμαστε στο ΚΚΕ, όχι παραγνωρίζοντας τις πολλές και σημαντικές μας διαφορές, αλλά αξιολογώντας ως πιο σημαντική την ιστορική ευθύνη της αριστεράς να εκφράσει την πλειοψηφία του λαού που πλήττεται βάναυσα από τη μνημονιακή πολιτική.
» Απευθυνόμαστε στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, γιατί θεωρούμε ότι η συμπόρευσή μας στα κινήματα στους μικρούς και μεγάλους αγώνες που αναπτύχθηκαν όλα τα τελευταία χρόνια και η κοινή μας βούληση να ανατρέψουμε τα μνημόνια, είναι σημαντικότερη από τις διαφορές που έχουμε, κυρίως στο θέμα της ΕΕ.
» Απευθυνόμαστε στο χώρο της Οικολογίας που έχει ταχθεί σαφώς στο αντιμνημονιακό στρατόπεδο και, επιπλέον, αναδεικνύουν ιδιαίτερα μία εξαιρετικά σημαντική και για μας οπτική, αυτή της περιβαλλοντικής καταστροφής.
» Απευθυνόμαστε, στις πολιτικές κινήσεις και στους ανθρώπους που συναντηθήκαμε προεκλογικά στην στήριξη της υποψηφιότητας του σ. Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν, καθώς και στους ανθρώπους και τα στελέχη που έχουν έρθει σε ανοιχτή ρήξη με το ΠΑΣΟΚ του Μνημονίου και της δεξιάς συγκυβέρνησης, που δεν χωρούν σε κεντροαριστερά σενάρια που έχουν ως μόνο στόχο να ανακόψουν τη δυναμική μίας πραγματικής, ριζοσπαστικής αριστερής αλλαγής.
» Παρά τις διαφορές μας, είμαστε ανοιχτοί να βρεθούμε σε κοινούς αγώνες για να σταματήσει η καταστροφή.»
Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθεί στενά τις διεργασίες που συντελούνται στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς κατανοώντας ότι αυτός ο πολιτικός χώρος βρίσκεται σε κινητικότητα.
Στη βάση των πολιτικών σχεδίων, αναφέρει η εισήγηση, «είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε με εκείνους που αντιλαμβάνονται πλέον ότι η λύση για τη χώρα δεν μπορεί να έρθει με τα κεντρώα σενάρια, στον αστερισμό της ΝΔ, ούτε φυσικά με την αναβάπτιση του παλαιού, φθαρμένου και διεφθαρμένου στελεχικού δυναμικού του πάλαι ποτέ δικομματισμού, αλλά σε εκείνους που έρχονται σε ρήξη με τα μνημόνια, που αναζητούν πολιτική διέξοδο για τη χώρα σε αριστερή, αντιμνημονιακή, δημοκρατική, προοδευτική κατεύθυνση».
Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνει ότι «δεν έχουμε προσδοκίες για προσέλευση στο αντιμνημονιακό μπλοκ, στην αντιμνημονιακή ριζοσπαστική δημοκρατική συσπείρωση, από τον οργανωμένο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, και συγκεκριμένα από το ΠΑΣΟΚ, αφού έχει ενταχθεί εδώ και πολλά χρόνια στο νεοφιλελεύθερο (και μνημονιακό ως εκ τούτου) μπλοκ και αποτελεί τμήμα του αντιπάλου πολιτικού σχεδίου».
Ωστόσο, απευθύνεται «στις δυνάμεις και τα πρόσωπα που απεγκλωβίζονται από τις μνημονιακές πολιτικές και τους καλούμε να συναντηθούμε στους κοινωνικούς αγώνες και τις πολιτικές διεργασίες της Αριστεράς».
Περιφερειακές συνδιασκέψεις
Στις περιφερειακές συνδιασκέψεις θα τεθεί προς κοινωνική διαβούλευση το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και το ειδικό περιφερειακό πρόγραμμα ανασυγκρότησης στα πλαίσια του συνολικού σχεδίου οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής ανασυγκρότησης της χώρας, αναδεικνύοντας τις βασικές ανάγκες και πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής.
Για παράδειγμα, αναφέρει η εισήγηση, «στη Θεσσαλία μπορούμε να επικεντρώσουμε στην αγροτική οικονομία, στην Κρήτη στην αγροτική οικονομία και τον τουρισμό, στη Δυτική Μακεδονία στον ενεργειακό και υδάτινο άξονα κλπ».
Στις συνδιασκέψεις θα προσκληθούν να συμβάλλουν με τις απόψεις τους εκπρόσωποι των θεσμικών φορέων, των κινημάτων, πολιτικές δυνάμεις, κοινωνικοί και πολιτικοί παράγοντες.
Ειδικός στόχος σε αυτή την προσπάθεια έχει η ανάπτυξη του ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια, η εγγραφή νέων μελών, η ίδρυση νέων οργανώσεων, το άνοιγμα νέων γραφείων και στεκιών και η καταγραφή του δικτύου υποστηρικτών.
«Χρειάζεται να καλέσουμε όλο το κόσμο που πήρε μέρος ενεργά στις 3 μάχες που δώσαμε, τον κόσμο που μπήκε υποψήφιος και τον κόσμο που μας στήριξε να ενταχθεί ενεργά στον ΣΥΡΙΖΑ».
Για το σκοπό αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει ανά νομό και ανά δήμο ένα νέο πλάνο λαϊκών συνελεύσεων και μικρών συγκεντρώσεων με θέματα κυρίως τα προβλήματα της συγκυρίας και τις βασικές δεσμεύσεις που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας από την ΔΕΘ, ξεκινώντας έτσι τη διαβούλευση της προγραμματικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η πρόταση για την συγκρότηση «λιστών στήριξης» του ΣΥΡΙΖΑ, στις οποίες μπορούν να εγγραφούν όσοι επιθυμούν να δουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην διακυβέρνηση της χώρας.
Η συμμετοχή και η εγγραφή στο κατάλογο τους δεν δημιουργεί δικαιώματα ή υποχρεώσεις πολιτικού ή πρακτικού χαρακτήρα. Δεν αποφασίζουν για εσωτερικά ζητήματα και συμμετέχουν μόνο σε δράσεις με βάση τον προγραμματισμό της οργάνωσής τους.
Εκλογική προετοιμασία
Ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζεται για τις εκλογές και στο πλαίσιο αυτό, η εισήγηση προτείνει:
- Συγκροτούμε Επικοινωνιακό Επιτελείο με συμμετοχή από το Γραφείο Τύπου, το Οργανωτικό Γραφείο, το Τμήμα Επικοινωνίας, τη Μόνιμη Επιτροπή Προγράμματος και τον πολιτικό σχεδιασμό.
- Ενεργοποιούμε στο μέγιστο βαθμό τις Οργανώσεις Μελών με συγκροτημένο εξωστρεφές πλαίσιο δράσης και φροντίζουμε από τώρα να λύσουν πρακτικά ζητήματα με πρώτο αυτό των εκλογικών αντιπροσώπων.
- Να ετοιμαστούμε για την συγκρότηση των ψηφοδελτίων μας φροντίζοντας να εκφράζουν την κοινωνική και πολιτική αντίσταση απέναντι στην μνημονιακή βαρβαρότητα, αλλά και την πλατιά συμμαχία για την εφαρμογή και την μεγαλύτερη δυνατή στήριξη του προγράμματός μας.
Στήριξη στην Κύπρο, ανησυχία για τα Βαλκάνια
Για πρώτη φορά, μετά από πολύ καιρό η εισήγηση κάνει εκτενή αναφορά στις γεωπολιτικές εξελίξεις και εκφράζεται η ανησυχία για την κατάσταση στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο.
Όπως αναφέρεται, η Ελλάδα περιβάλλεται από ένα ολοένα αυξανόμενο εθνικισμό στα Βαλκάνια και προσθέτει ότι στην Αλβανία και στην ΠΓΔΜ, αλλά και στην Βουλγαρία ο αλυτρωτισμός αποτελεί, δυστυχώς, μέρος μιας κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας, που βρίσκει έδαφος και σε κύκλους των επίσημων κρατών.
Η χώρα μας, σημειώνει η εισήγηση, δεν αποτελεί εξαίρεση αφού ο νέο-ναζισμός και τα ακροδεξιά παραληρήματα δεν περιορίζονται στις ήδη υπάρχουσες κοινωνικές, πολιτικές ναζιστικές και ακροδεξιές οργανώσεις.
Η Πολιτική Γραμματεία τονίζει ότι «δυστυχώς από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και το στενό του περιβάλλον διακρίνει κανείς με καθαρότητα πλέον, την επιστροφή σε στερεότυπα και πολιτικές που ταυτίζονται με τις πιο μαύρες μέρες της δημοκρατίας στο τόπο μας».
Αναφέρει ακόμη ότι ο κίνδυνος εξάπλωσης των μεσαιωνικών δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους, δεν είναι ένα φυσικό φαινόμενο αλλά είναι αποτέλεσμα των ευρω-ατλαντιστών και της σημερινής τούρκικης εξωτερικής πολιτικής που επένδυσε σε ένα ακραίο και απάνθρωπο μόρφωμα που τώρα γυρίζει μπούμερανγκ στους δημιουργούς του, στοιβάζοντας ανείπωτες φρικαλεότητες στο πέρασμα του.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εμμένει στην «απόλυτη τήρηση του διεθνούς δικαίου και στο σεβασμό της διεθνούς συνθήκης της θάλασσας», ενώ υπογραμμίζει ότι «με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο συμπαρατασσόμαστε στον αγώνα του κυπριακού λαού, ιδιαίτερα τούτες τις μέρες που δοκιμάζεται από την Τούρκικη προκλητικότητα με απαράδεκτες ενέργειες που αμφισβητούν τα κυριαρχικά του δικαιώματα στην απόλυτα καθορισμένη ΑΟΖ της Δημοκρατίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ πυρπολεί κάθε προσπάθεια ουσιαστικού διάλογου στην κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ και των Γενικών του Συνελεύσεων».
Διαβάστε επίσης: