Το παρασκήνιο της κόντρας Σημίτη - Καστανίδη

Όταν ο Χάρης Καστανίδης ενημέρωνε τον συνονόματό του υπουργό Χάρη Παμπούκη για την πρόθεσή του να απαντήσει στον πρώην πρωθυπουργό...

Όταν ο Χάρης Καστανίδης ενημέρωνε τον συνονόματό του υπουργό Χάρη Παμπούκη για την πρόθεσή του να απαντήσει στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ο υπουργός Επικρατείας μάλλον έμενε αποσβολομένος με τις επιστολές που κρατούσε στα χέρια του ο Καστανίδης.

Ήταν την Πέμπτη το απόγευμα όταν συναντήθηκαν και την προηγούμενη ημέρα ο Σημίτης είχε αφήσει υπονοούμενα για τον Καστανίδη και τον τρόπο που διαχειρίζεται νευραλγικές υποθέσεις του υπουργείου του, τύπου Siemens.

Όσοι γνωρίζουν τον Χάρη Καστανίδη ξέρουν ότι δεν αφήνει να πέσει τίποτα κάτω. Η σχέση του με το εκσυχρονιστικό μπλοκ είναι ανοιχτές πληγές. Μπορεί να έγινε δυο φορές υπουργός στην κυβέρνηση Σημίτη, όμως ποτέ δεν ήρθε κοντά με το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού.

Αντίθετα, στις εσωκομματικές εκλογές του 2007, ήταν ο πρώτος που έσπευσε να στηρίξει τον Γιώργο Παπανδρέου, την στιγμή που όλοι θεωρούσαν πως ήταν θέμα λεπτών να φύγει από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Λειτούργησε ως αντίβαρο του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη και παράλληλα αιφνιδίασε το κομματικό εκλογικό σώμα όταν οι υπόλοιποι υπουργοί της «εκσυγχρονιστικής» περιόδου είτε περίμεναν να δουν που θα κάτσει η μπίλια, είτε είχαν ταχθεί υπέρ του Βενιζέλου.

Η ιστορία με τον Καστανίδης και τον Σημίτη, με επίκεντρο την Siemens δεν ξεκίνησε την Παρασκευή. Προ καιρού ο Χάρης Καστανίδης είχε αναφερθεί ξανά στο θέμα. Προφανώς ήταν προειδοποιητικές βολές.

Τότε είχε υπενθυμίσει την παραίτησή του από το Μεταφορών, χωρίς να κάνει λόγο για επιστολές που αφήνουν έκθετο τον πρώην πρωθυπουργό. «Ο Σημίτης πήγαινε γυρεύοντας», λένε πολιτικοί φίλοι του υπουργού από τη Θεσσαλονίκη. Μάλλον κάπως έτσι έχουν τα πράγματα.

Ο Παπανδρέου φαίνεται πια να μην έχει κανέναν ενδοιασμό: αν προκύψουν στοιχεία ο Σημίτης θα βγει στη σέντρα. Η στήριξη που του παρείχε στην εξεταστική επιτροπή τελειώνει. Αν ο πρώην πρωθυπουργός συνεχίσει τις δημόσιες παρεμβάσεις του που προκαλούν πρόβλημα στην κυβέρνηση, τότε οι απαντήσεις από πλευράς Μαξίμου θα έρχοναι η μία πάνω στην άλλη. Άλλωστε, όταν έγινε η τελευταία του παρέμβαση υπέρ της αναδιάρθρωσης, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που θυμήθηκαν την περίφημη αντίδραση Σημίτη όταν ήταν υπουργός Οικονομικών του Ανδρέα Παπανδρέου.

Τότε είχε ταχθεί, κόντρα στις επιθυμίες του τότε πρωθυπουγού και του σύμβουλού του Γιώργου Κασιμάτη, κατά της αναδιάρθρωσης με σθενος. Μάλιστα είχε καταφέρει να επιβληθεί και αντί αναδιάρθρωσης, που αν γινόταν τότε ίσως να μην αντιμετοπίζαμε τώρα την χρεοκοπία, είχαμε καταφύγει σε επιπλέον δανεισμό.

Τώρα, αντίθετα, βγήκε υπέρ. Μάλιστα τη στιγμή που πρότεινε αναδιάρθρωση, την ίδια στιγμή είπε πως δεν πρέπει να μιλάμε γι’ αυτή. Αυτά τα πισωγυρίσματα θεωρούνται ύποπτα στο πρωθυπουργικό γραφείο. Οι κινήσεις που είναι να γίνουν από πλευράς Μαξίμου θα γίνουν αργά και στοχευμένα γι’ αυτό δεν επιθυμούν προς το παρών να ερμηνευθούν αντιδράσεις τύπου Καστανίδη ως απάντηση της κυβέρνησης.

Όπως και να έχει ο Σημίτης πλέον αντιμετωπίζεται ώς βασικό πρόβλημα. Από την άλλη ο πρώην πρωθυπουργός έχει δείξει ότι δεν ξεχνά και πολύ περισσότερο δεν ανέχεται παιχνίδια με την υστεροφημία του. Και να σκεφτεί κανείς πως ήταν ο ίδιος άνθρωπος που παλιά διαμήνυε ότι δεν θα γίνει Μητσοτάκης της παράταξής του...

Πηγή:newscode.gr