Πολιτική απομόνωση Λοβέρδου εισηγούνται στον Γιώργο

Θόρυβο προκαλούν στο εσωτερικό της κυβέρνησης οι αποκαλύψεις του

Θόρυβο προκαλούν στο εσωτερικό της κυβέρνησης οι αποκαλύψεις του “Newsbomb” για την έωλη πολιτική που ακολουθεί ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος. Στελέχη εισηγούνται στον πρωθυπουργό κ. Γ.Α. Παπανδρέου να πάρει αποστάσεις από τον κ. Λοβέρδο και τις επιλογές του.

Κορυφαίοι παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος σχολιάζουν ότι ο υπουργός Υγείας θεωρεί πως με την αντίληψη της μη πολιτικής εμπλοκής και επίλυσης του προβλήματος, θα ενισχύσει το «ηγετικό προφίλ» του με επικοινωνιακά τεχνάσματα. Οι ευθύνες του κ. Λοβέρδου και των φωστήρων του κρατικού μηχανισμού είναι βαρύτατες και θα πρέπει να αποδοθούν άμεσα από τον πρωθυπουργό κ. Γ.Α. Παπανδρέου.

Ο υπουργός φθάνει στο σημείο να επικαλείται τα προβλεπόμενα από το Μνημόνιο ενώ κλείνει τα μάτια στην απειλή να κλείσουν μερικές από τις τελευταίες μεγάλες ελληνικές βιομηχανίες και να οξύνουν ακόμα περισσότερο την κοινωνική πίεση από την ανεργία. Οι καρεκλοκένταυροι του Δημοσίου που κατεβάζουν τους διακόπτες με το παραμικρό αποδεικνύονται για ακόμα μια φορά ισχυρότεροι από τις υγιείς δυνάμεις της αγοράς και του ιδιωτικού τομέα.

Οι υποσχέσεις περί επικείμενης πληρωμής των προμηθευτών αποτελεί ένα ακόμα επεισόδιο σε μια υπόθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2005, όταν το Δημόσιο επέλεξε να πληρώσει τις φαρμακοβιομηχανίες με ομόλογα τα οποία λήγουν σταδιακώς εντός του τρέχοντος έτους, το 2012 και το 2013.

Οι συνθήκες υπό τις οποίες έγινε αυτός ο διακανονισμός τότε με τη σημερινή κατάσταση είναι προφανώς διαφορετικές με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας κι όσων φαίνονται απρόθυμοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, μεταφέροντάς της στην αγορά, τους επιχειρηματίες και την κοινωνία. Θεωρείται βέβαιο από τους παράγοντες της αγοράς ότι τα Ομόλογα θα υποστούν «κούρεμα». Ταυτοχρόνως, κατά την άποψη ειδικών επιστημόνων, αποτελούν χαρτιά υψηλού κινδύνου και εν τέλει δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές αξίες προϊόντων που χρησιμοποιήθηκαν για να καλυφθούν αυξημένες ανάγκες στο χώρο της Υγείας.

Πολιτική ευθύνη

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που καταγράφονται απώλειες για τις βιομηχανίες παραγωγής φαρμάκων, ενισχύεται η απειλή «κουρέματος» των ομολόγων λόγω της αναδιάρθρωσης και επιδεινώνεται το οικονομικό περιβάλλον στη χώρα.

Σ’ αυτό το δυσοίωνο σκηνικό, η κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος δεν αναλαμβάνουν την πολιτική ευθύνη να δώσουν λύση και να ικανοποιήσουν την ανάγκη της αγοράς να αναπνεύσει. Οι παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι από τη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία του υπουργείου, ο κ. Λοβέρδος ενημερώθηκε για τα προβλήματα του κλάδου. Αντί όμως να καθορίσει συγκεκριμένο πλαίσιο διαβουλεύσεων και χρονοδιάγραμμα επίλυσης του θέματος, έκανε ό,τι ήταν δυνατόν ώστε να καταστεί πλέον ασύμφορη η παραγωγική δραστηριότητα ιατροφαρμακευτικού υλικού στη χώρα μας.

Η κατάσταση αυτή οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε κλείσιμο ακόμα και τις πιο υγιείς φαρμακοβιομηχανίες, θα στείλει στην ανεργία τουλάχιστον 20 χιλιάδες εργαζομένους και φυσικά θα διώξει τις ξένες φαρμακοβιομηχανίες εκτός Ελλάδας στέλνοντας στο ταμείο ανεργίας και χιλιάδες ιατρικούς επισκέπτες που εργάζονται γι’ αυτές!

Παλιές δεσμεύσεις

Παράγοντες του κλάδου επισημαίνουν ότι οι «δεσμεύσεις» του υπουργείου είναι αλλεπάλληλες , αλλά η αξιοπιστία τους μηδενική, αφού παρά την σοβαρότητα που δείχνουν οι προμηθευτές και η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, επανειλημμένα έχουν πέσει στο κενό. Φθάνουν μάλιστα στο σημείο να επισημάνουν ότι οι φαρμακοβιομηχανίες αποτελούν εμμέσως τους δανειστές του Δημοσίου αφού λειτουργούν υπό πρωτοφανείς συνθήκες.

Τα επιχειρήματα είναι απλά και συγκεκριμένα:

  • Οι φαρμακοβιομηχανίες παράγουν προϊόντα άμεσης ανάγκης και κατανάλωσης με αυστηρούς όρους ασφαλείας και ποιότητας, τα οποία ωστόσο βρίσκονται στη διατίμηση και κινούνται αυστηρά σε περιθώριο κέρδους έως το 20%.
  • Το Δημόσιο προχωρεί στην πληρωμή των προμηθευτών ιατροφαρμακευτικού υλικού πέντε ή έξι χρόνια μετά την παράδοση και τη χρήση του, με αποτέλεσμα να σημειώνονται μεγάλες αλλαγές στα σύνολα κόστους των προϊόντων κατά την παραγωγή και κατά την πληρωμή.
  • Οι βιομηχανίες του κλάδου αναγκάζονται να παράγουν για να αυτοχρηματοδοτούνται, να καλύπτουν τις τρέχουσες ανάγκες τους και κυρίως να επενδύουν σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D) ώστε να σταθούν επάξια στις απαιτήσεις του διεθνούς ανταγωνισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, οι φωστήρες του ελληνικού Δημοσίου και οι πολιτικοί προϊστάμενοί τους, όπως ο σημερινός υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, αντιμετωπίζουν με αδιαφορία και επιπολαιότητα έναν από τους πιο μάχιμους κλάδους της εθνικής οικονομίας και βιομηχανίας. Σε πλήρη αντίφαση με την σύσταση του πρωθυπουργού κ. Γ.Α. Παπανδρέου – ο οποίος διατείνεται πως πρέπει να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και να δημιουργηθούν γραμμές παραγωγής για να ανοίξουν θέσεις εργασίας – ο υπουργός Υγείας φαίνεται να δέχεται πρακτικές και αντιλήψεις που θα στείλουν 20 χιλιάδες εργαζομένους υψηλού επιπέδου και εκπαίδευσης στο ταμείο ανεργίας!

Διαβάστε επίσης:

Ο Λοβέρδος γυρνά την Υγεία στη δεκαετία του ’70

Επικίνδυνη για τη δημόσια Υγεία η πολιτική Λοβέρδου στα φάρμακα

Ο ταλαντούχος κ. Λοβέρδος και η εξίσωση που τον «ξεγυμνώνει»