Κικίλιας: Συλλάβαμε τον υπ' αριθμόν ένα πιο επικίνδυνο τρομοκράτη
Στην εκδήλωση, που διοργάνωσε το Fletcher School of Law and Diplomacy του Πανεπιστημίου Tufts στη Βοστώνη σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής μίλησε χθες, Πέμπτη (30/10/2014) ο Βασίλης Κικίλιας.
Ως κεντρικός ομιλητής ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ανέπτυξε το θέμα: «Η αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων ασφάλειας» και ειδικότερα πώς η Ελλάδα αντιμετωπίζει τις σύγχρονες εκφάνσεις, τις νέες αναδυόμενες απειλές στον 21ο αιώνα.
Ο κ. Κικίλιας, ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την τιμητική πρόσκληση να παραστεί ως κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση, ενώ κατά την έναρξη της ομιλίας του αναφέρθηκε στο πώς βίωσε η ελληνική αποστολή, με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
«Ήταν Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2001, όταν η ιστορική σχολή διεθνών σχέσεων Fletcher School του Πανεπιστημίου Tufts εγκαινίασε την έδρα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών "Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής". Μετά τη λαμπρή τελετή με πλήθος αποφοίτων και κόσμου, η ελληνική αποστολή, μεταξύ των οποίων και ο απόφοιτος του Tufts και τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μετέπειτα πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ετοιμάστηκε γρήγορα για το ταξίδι της επιστροφής το μεσημέρι της επομένης ημέρας. Όμως, από τις 08.45 ώρα ΗΠΑ την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2001 οι εικόνες που εξέπεμπαν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης πάγωναν την υφήλιο. Τρομοκράτες χτύπησαν τους Δίδυμους Πύργους και το Πεντάγωνο. Η ελληνική αποστολή εγκλωβίστηκε για μέρες στην αμερικανική ήπειρο, καθώς είχαν καθηλωθεί στο έδαφος όλα τα αεροπλάνα», είπε χαρακτηριστικά.
«Τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου άλλαξαν τον κόσμο και επιβεβαίωναν την αλληλεξάρτηση των χωρών του σύγχρονου κόσμου και την ανάγκη για την καλύτερη κατανόησή τους. Αυτόν τον σκοπό, την ενίσχυση της ελληνοαμερικανικής και της ευρωαμερικανικής συνεργασίας σε ακαδημαϊκό επίπεδο και τη μελέτη της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής της, έθεσε ως στόχο η έδρα "Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής"», πρόσθεσε.
«Τα σύγχρονα ζητήματα Ασφάλειας που η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει είναι απόρροια όσων σας ανέφερα προηγουμένως. Και βρίσκονται στον πυρήνα αυτού που ονομάζουμε "Ανθρώπινη Ασφάλεια"», συνέχισε, υπογραμμίζοντας πως «οι περισσότεροι Ευρωπαίοι μπορούν να ασκούν τις καθημερινές τους δραστηριότητες με σχετική ασφάλεια. Συγχρόνως, η ασφάλεια των κοινωνιών μας δέχεται όλο και πιο σοβαρές απειλές όσον αφορά τόσο την κλίμακα όσο και τον βαθμό εξειδίκευσής τους. Πολλές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα στον τομέα της ασφάλειας έχουν διασυνοριακό και διατομεακό χαρακτήρα».
«Κανένα κράτος μέλος δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μόνο του αυτές τις απειλές οι οποίες ανησυχούν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας. Και εδώ εδράζεται η αξία της συνεργασίας των Θεσμικών Οργάνων. Τέσσερις στους πέντε Ευρωπαίους επιθυμούν να γίνουν περισσότερα σε επίπεδο EE για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Για αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταρτίσει την "Στρατηγική της Εσωτερικής Ασφάλειας στην Πράξη", προκειμένου να κωδικοποιήσει πολιτικές για την ασφάλεια στη βάση κοινών αξιών και κυρίως, συγκεκριμένων λύσεων», σχολίασε ακόμη.
Ο κ. Κικίλιας, επίσης, δήλωσε πως «οι πολιτικές μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας πρέπει να είναι ανάλογες προς την κλίμακα των προκλήσεων και να εστιάζονται στην πρόληψη ενδεχόμενων επιθέσεων στο μέλλον. Στις περιπτώσεις που η αποτελεσματική επιβολή της νομοθεσίας στην EE διευκολύνεται μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών, οφείλουμε επίσης να προστατεύσουμε τον ιδιωτικό βίο των πολιτών και το θεμελιώδες δικαίωμά τους στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Στόχος είναι η επίτευξη της Εσωτερικής Ασφάλειας με παγκόσμια προοπτική».
«Η απειλή της τρομοκρατίας παραμένει σημαντική και εξελίσσεται διαρκώς», είπε, μεταξύ άλλων, προσθέτοντας ότι «οι τρομοκρατικές οργανώσεις προσαρμόζονται και υιοθετούν νέες μεθόδους, όπως έδειξαν τα σχέδια επιθέσεων εναντίον αρκετών κρατών μελών που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα. Οι απειλές προέρχονται πλέον από οργανωμένους τρομοκράτες και από τους επονομαζόμενους «μοναχικούς λύκους» (lone wolves), οι οποίοι ενδέχεται να έχουν αναπτύξει τα ριζοσπαστικά πιστεύω τους υπό την επίδραση της προπαγάνδας εξτρεμιστών και βρίσκουν υλικό κατάρτισης στο Διαδίκτυο».
«Έχω αναλάβει την τιμητική θέση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, την ευθύνη της Δημοσίας Τάξης, εδώ και 4 μήνες. Μέσα σε 4 μήνες, μέσα από συντονισμένες κινήσεις, συστηματική συνεργασία και κυρίως μέσα από σχέδιο, έχουμε καταφέρει να συλλάβουμε τον Νο1 επικίνδυνο τρομοκράτη (σ.σ: Νίκος Μαζιώτης) και να αποσοβήσουμε μια πολύ σοβαρή τρομοκρατική επίθεση. Και δεν σταματάμε εδώ. Η αντιμετώπιση του φαινομένου της τρομοκρατίας δε θέλει καμία επανάπαυση», τόνισε ο υπουργός Δημοσίας Τάξης.
«Η χώρα μας κατά την τελευταία δεκαετία είναι αποδέκτης έντονων παράνομων μεταναστευτικών ροών (εντοπισμοί και συλλήψεις που υπερβαίνουν το ένα εκατ. άτομα), φαινόμενο ιστορικά πρωτοφανές παγκοσμίως, που ξεπερνά τις δυνατότητες διαχείρισης του από τις υφιστάμενες εθνικές δομές και υπηρεσίες παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται και τις συνεχείς βελτιώσεις που εισάγονται», συνέχισε.
«Επειδή η εντατικοποίηση της παράνομης μετανάστευσης συμπίπτει με μια από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις που γνώρισε ποτέ η χώρα, η Ελλάδα αντιμετωπίζει, από τη μια πλευρά την παράνομη μετανάστευση με σοβαρότητα, αποφασιστικότητα και σχεδιασμό ενώ, από την άλλη, δίνει έμφαση στην ενίσχυση των πλεονεκτημάτων που μπορούν να προκύψουν από την αναπτυξιακή δυναμική της νόμιμης μετανάστευσης», είπε ακόμη.
«Οι γεωπολιτικές ταραχές που περιέγραψα στην αρχή του λόγου μου και ο νέος νομαδισμός που δημιουργούν, ενδεχομένως να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα. Το κοκτέιλ γίνεται πιο εκρηκτικό όταν μπαίνουν μέσα πολλές και ισχυρές δόσεις ενός τυφλού θρησκευτικού φονταμενταλισμού, με μίσος προς καθετί αλλόθρησκο. Είναι σαφές πως πρέπει να ενισχύσουμε την ασφάλεια των συνόρων μας. Των συνόρων της Ευρώπης», σχολίασε ο κ. Κικίλιας.
«Στον αγώνα της χώρας μας για την αντιμετώπιση των σύγχρονων απειλών ασφάλειας σημαντικότατο σύμμαχο αποτελούν οι Η.Π.Α. που μετά τα γεγονότα της 9/11 έχουν αναπτύξει γνώση και εργαλεία που μπορούμε να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό. Είμαστε αισιόδοξοι. Σε κάθε περίπτωση έχουν γίνει σημαντικά βήματα από την Ελλάδα. Και προφανώς μπορούν να γίνουν ακόμη περισσότερα. Για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, της παράνομης μετανάστευσης, των σύγχρονων προβλημάτων ασφαλείας στον 21ο αιώνα. Για να κάνουμε ακόμη περισσότερα βήματα, πρέπει να τα κάνουμε μαζί», κατέληξε.