Κυβέρνηση «πρόθυμη για όλα»
Έτοιμη να πει «ναι» σε όλες τις απαιτήσεις της τρόικας είναι η κυβέρνηση, προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών και να παραμείνει η χώρα σε… τροχιά εξόδου από το μνημόνιο.
Αυτή φυσικά είναι δική τους εκτίμηση καθώς οι δανειστές δεν δείχνουν να συμμερίζονται τις απόψεις της ελληνικής πλευράς περί εξόδου από την επιτήρηση. Η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ εξάλλου το είχε ξεκαθαρίσει στον κ. Χαρδούβελη: «Προχωρήστε στις μεταρρυθμίσεις και αφήστε στην άκρη τα περί εξόδου από το μνημόνιο».
Την ώρα που τα μηνύματα από Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον έλεγαν ότι οι δανειστές δεν πρόκειται να επιστρέψουν στην Αθήνα αν η ελληνική πλευρά δεν αναλάβει πρωτοβουλίες, το ένα μετά το άλλο τα στελέχη της κυβέρνησης σπεύδουν να σβήσουν τις «κόκκινες γραμμές» σε ασφαλιστικό και εργασιακά θέλοντας να δείξουν πως η κυβέρνηση παραμένει πιστή στα συμφωνηθέντα.
Το έργο είναι γνωστό εδώ και πέντε χρόνια. Οι δανειστές απαιτούν, η ελληνική κυβέρνηση θέτει «κόκκινες» γραμμές, μετά βγαίνουν οι «αντάρτες» και λένε πως δεν θα ψηφίσουν και μέχρι τη… Βουλή οι «κόκκινες» γραμμές έχουν γίνει και διακεκομμένες και… ροζ!
Τα διαδοχικά τελεσίγραφα του επιτρόπου Οικονομίας της Ε.Ε. Σάϊμον Ο'Κόνορ που ζητεί εμπράγματες εγγυήσεις και αντίστοιχες κινήσεις προκειμένου να ξεκινήσουν οι συζητήσεις την ερχόμενη εβδομάδα με στόχο την εκταμίευση της προτελευταίας δόσης του 2014 ύψους 7,1 δις ευρώ, έχουν ανησυχήσει την κυβέρνηση που πλέον τα… μαζεύει για εργασιακά και ασφαλιστικό και ετοιμάζεται να στρώσει κόκκινο χαλί στους επικεφαλής της τρόικας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα ζητάει:
1. Σαφές σχέδιο για το Νέο Μισθολόγιο στο Δημόσιο (με αυξομειώσεις μισθών) το οποίο θα έχει και την στήριξη του ΠΑΣΟΚ και παράλληλα 5.500 απολύσεις ως τα Χριστούγεννα.
2. Πρόταση της κυβέρνησης για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, νέο... συνδικαλιστικό νόμο και θεσμοθέτηση του λοκάουτ (ανταπεργία των εργοδοτών).
3. Ολoκληρωμένη πρόταση του υπουργείου Οικονομικών για τη μεταρρύθμιση του καθεστώτος του ΦΠΑ με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
4. Πρόταση της κυβέρνησης για νέο Ασφαλιστικό με βάση τις αναλογιστικές μελέτες που ολοκληρώνονται.
Όλα τα παραπάνω (με εξαίρεση ένα μέρος από τα Εργασιακά) υπάρχουν ως συμφωνημένες δεσμεύσεις στο αναθεωρημένο μνημόνιο που οριστικοποιήθηκε τον Μάιο.
Η κυβέρνηση ευελπιστεί σε αυτή τη φάση να καταφέρει να πείσει τους δανειστές να παραπεμφθούν μετά το πρώτο τρίμηνο οι νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις και να "παγώσουν" για το ίδιο διάστημα οι μειώσεις στις επικουρικές, σπεύδοντας ταυτόχρονα με έκτακτη χρηματοδότηση να καλύψει τις τρέχουσες παροχές στο ενιαίο επικουρικό ταμείο (ΕΤΕΑ).
«Μουδιασμένη» η κυβέρνηση από τη στάση των δανειστών
Την απαίτηση της τρόικας για την «παρουσίαση ενός πλήρους πακέτου προτάσεων πολιτικής» ως προϋπόθεση επιστροφής στην Αθήνα επιβεβαίωσε την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις. Όταν πιέστηκε από τους δημοσιογράφους ο κ. Ράις είπε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα επιστροφής της τριμερούς.
Την ίδια ώρα κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν με υπερένταση τι δεν υπάρχει εμπλοκή με την τρόικα. Το ύφος τους ωστόσο πρόδιδε πως τα πράγματά δεν πάνε καλά.
Το «παγωμένο» αυτό κλίμα στις τάξεις των δανειστών μετέφερε στον Πρωθυπουργό το απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης μια ημέρα μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο.
Παρά τα… καλά νέα που μετέδιδαν κυβερνητικοί κύκλοι για το ραντεβού του Βερολίνου, οι οποίοι μάλιστα έκαναν λόγο για συμφωνία περαιτέρω στήριξης της Ελλάδας, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας έσπευσε να προσγειώσει τους Έλληνες: «Απορρίπτουμε τις αναφορές σε ελληνικά ΜΜΕ ότι η Γερμανία και η Ελλάδα κατέληξαν σε συμφωνία, χθες, για περαιτέρω στήριξη προς την Ελλάδα μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε Φράνκ Πολ Βέμπερ. «Η συνάντηση έληξε χωρίς συγκεκριμένα αποτελέσματα» προσέθεσε.
Η κυβέρνηση πλέον επιδίδεται σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να «μπαλώσει τρύπες» τις οποίες θα παρουσιάσει στο Eurogroupτης 6ης Νοεμβρίου με στόχο να πείσει τους δανειστές να επιστρέψουν στην Αθήνα.
Όπως είναι φυσικό, οι περίφημες «κόκκινες» γραμμές πάνε… περίπατο! Πηγές ωστόσο της κυβέρνησης αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά πιέζει για ένα σχήμα εποπτείας που θα σχεδιαστεί για την περίπτωση της Ελλάδας (tailor-made) και δεν θα περιέχει τον «κωδικό» MoU, δηλαδή την υπογραφή μνημονίου. Οι αντιδράσεις όμως που έρχονται από την πλευρά των δανειστών είναι μάλλον ψυχρές και αδιάφορες.