Παπαδημούλης: Η Αριστερά μπορεί να επανιδρύσει την Ευρώπη
Συνέντευξη στην «Αυγή της Κυριακής» παραχώρησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Τι σηματοδοτεί πολιτικά η εκλογή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν; Πώς κρίνετε τους νέους Επιτρόπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;
Η εκλογή του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τη στήριξη συντηρητικών και σοσιαλιστών, σηματοδοτεί τη συνέχιση της ίδιας οικονομικής πολιτικής σκληρής και μονόπλευρης λιτότητας, η οποία παράγει ύφεση και ανεργία και έχει βάλει σε δοκιμασία τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα των λαών της Ε.Ε.
Ο κ. Γιούνκερ, όταν εμφανίστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο, ως υποψήφιος, στις 15 Ιουλίου, υποσχέθηκε ένα πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 300 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ανεργίας, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, που ακόμη περιμένουμε να δούμε. Από την άλλη πλευρά, ο κ. Γιούνκερ, επιβεβαίωσε ρητά ότι θα στηρίξει τόσο το Σύμφωνο Σταθερότητας, όσο και την ολοκλήρωση της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου και Επενδύσεων με τις ΗΠΑ, η οποία θέτει σε κίνδυνο όλο το ευρωπαϊκό δημοκρατικό και κοινωνικό κεκτημένο. Η νέα Κομισιόν έχει εντονότερα πολιτικά χαρακτηριστικά σε σχέση με την απερχόμενη, όμως διατηρεί τον προσανατολισμό της στις ίδιες ουσιαστικά κατευθύνσεις. Η Ευρωομάδα της Αριστεράς, όπως ήταν φυσικό, καταψήφισε τον κ. Γιούνκερ, γιατί εκπροσωπεί μία πολιτική, την οποία έχει πληρώσει ακριβά και η Ευρώπη και ο ελληνικός λαός.
Οι δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς έχουν αυξήσει θεαματικά τη δύναμη τους στο Ευρωκοινοβούλιο, μετά τις πρόσφατες ευρωεκλογές. Πού οφείλεται η επιτυχία αυτή; Με ποιο τρόπο έχει συμβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ενίσχυση των δυνάμεων της;
Στις πρόσφατες Ευρωεκλογές, αυξήθηκαν σημαντικά οι Ευρωπαίοι πολίτες που εμπιστεύτηκαν τις προτάσεις των κομμάτων της Αριστεράς για εναλλακτική διέξοδο από την κρίση, ευρωπαϊκή συνολική λύση στο ζήτημα του χρέους, εγκατάλειψη των πολιτικών λιτότητας, στροφή στην ανάπτυξη, αντιμετώπιση της ανεργίας και των κοινωνικών προβλημάτων.
Η Ευρωομάδα της Αριστεράς αύξησε την δύναμή της σε 52 έδρες από τις 35 της προηγούμενης περιόδου, με αιχμή του δόρατος την ιστορικών διαστάσεων νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα. Και η εκλογή μου στην θέση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με το 44% των ψήφων, πολύ πάνω από την δύναμη της Ευρωομάδας της Αριστεράς, απηχεί σε σημαντικό βαθμό την ανοδική δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την διευρυνόμενη απήχηση των θέσεων της ευρωπαϊκής Αριστεράς. Γίνεται ολοένα και σαφέστερο ότι αντιευρωπαϊστές δεν είναι αυτοί που λένε την αλήθεια και ζητούν αλλαγή πολιτικής, αλλά αυτοί που επιμένουν σε μια δογματική πολιτική που οδηγεί σε τοίχο και αυξάνει την αποχή και την αδιαφορία των Ευρωπαίων πολιτών, αλλά και ενισχύει τις λαϊκίστικες, αντιευρωπαϊκές φωνές όπως αυτές της άκρας δεξιάς.
Πώς θα μπορούσε να συμβάλει η Ευρωπαϊκή Αριστερά όταν κληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας; Ποιες άλλες ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις θα ήταν διατεθειμένες να υποστηρίξουν την κυβέρνηση που θα έχει σχηματίσει το κόμμα, κατά τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές;
Η Αριστερά και η ατζέντα της έχει κάνει πιο αισθητή την παρουσία της στο νέο Ευρωκοινοβούλιο. Εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, μεγάλη άνοδος στα ποσοστά, τις ψήφους και τις έδρες, σημειώθηκε στην Ισπανία, στην Ιρλανδία αλλά και στην Ιταλία. Στη Γερμανία, η Αριστερά θα αναλάβει την τοπική κυβέρνηση της Θουριγγίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα η Ευρωπαϊκή Αριστερά, με ενισχυμένη τη δύναμή τους, θα αγωνιστούν τόσο μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο όσο και στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, για να αναδείξουν την δική τους πρόταση για την δημοκρατική επανίδρυση της Ευρώπης. Για τα αυριανά άλματα εξουσίας, πρέπει οι δυνάμεις της ευρωπαϊκής Αριστεράς να παρουσιάσουν και να εξειδικεύσουν προγράμματα διακυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ένα μεγάλο βήμα με το πρόγραμμα που παρουσίασε στην ΔΕΘ. Οι προτάσεις μας πρέπει να συνοδεύονται από διάθεση για διάλογο και συμμαχίες με ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις, κάτι που άλλωστε είναι μέρος της ευρωπαϊκής κουλτούρας.