ΠΑΣΟΚ: Η Δημοκρατική Παράταξη είναι η λύση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Τι είπαν οι συμμετέχοντες που έλαβαν τον λόγο στη συνεδρίαση της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής για το Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης.

ΠΑΣΟΚ: Η Δημοκρατική Παράταξη είναι η λύση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ
5'

Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ανέφερε ότι «η συνάντηση και συμπόρευση των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της ανανεωτικής αριστεράς είναι αυτή που μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας προοδευτικής τρίτης λύσης μεταξύ της δημαγωγίας του ΣΥΡΙΖΑ και της συντήρησης της ΝΔ».

Πρόσθεσε ότι το συνέδριο για τη Δημοκρατική Παράταξη οφείλει να είναι δημοκρατικό, μαζικό και ότι «είναι εύκολο να συμφωνήσουμε όλοι, όπως έγινε και στην Κεντρική μας Επιτροπή, ότι χρειαζόμαστε ένα συνέδριο, όπου όλοι θα είναι εκλεγμένοι, από τη βάση, μέσα από θεσμικές διαδικασίες».

Επίσης ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ είπε ότι: «Η αποστολή του συνεδρίου θα είναι να επεξεργαστεί και να επικυρώσει την προγραμματική πρόταση, τη στρατηγική της παράταξης για τις επόμενες εκλογές, όποτε αυτές γίνουν, να πιστοποιήσει την κατάρτιση των ψηφοδελτίων, εκλέγοντας παράλληλα συντονιστική επιτροπή καθώς και να επιλέξει το πρόσωπο εκείνο, που θα ηγηθεί της προσπάθειάς μας στον κρίσιμο προεκλογικό αγώνα».

«Το εγχείρημα γίνεται για να ενώσει και όχι για να διχάσει», υπογράμμισε.

Εγγυητή της σταθερότητας χαρακτήρισε την παράταξη ο Πάρις Κουκουλόπουλος και προσδιόρισε ως μείζον ζητούμενο την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα.

Υποστήριξε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική και πως το «όχι» σε εκλογές είναι πολύ καθαρό και βαθιά πολιτικό, για να σημειώσει ότι «δεν φοβόμαστε τις εξελίξεις και ότι πρέπει να διεκδικήσουμε την τρίτη εντολή». Είπε ακόμα ότι «στον πόλεμο που η χώρα κερδίζει δεν δεχόμαστε υποδείξεις από αργοπορημένους λιποτάκτες».

Στο δίλημμα «σταθερή, σίγουρη και ασφαλής λύση ή ανεξέλεγκτες περιπέτειες», αναφέρθηκε ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, για να τονίσει ότι «μόνο ενωμένοι μπορούμε να πάμε να δώσουμε τον διμέτωπο αγώνα απέναντι στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ».

Μεταξύ άλλων που έλαβαν το λόγο, ο Βασίλης Κεγκέρογλου μίλησε για εγχείρημα που μπορεί να δώσει απάντηση για το μέλλον και χαρακτήρισε, ως πολύ σημαντικό το ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει σήμερα κανένα περιθώριο ασυνεννοησίας. Υποστήριξε ακόμα ότι «το κύριο πολιτικό ζήτημα και η αλλαγή ατζέντας που πρέπει να κάνουμε, θα πρέπει να εδραστεί στην αλλαγή του εκλογικού νόμου μεσα από την ευρύτερη αλλαγή πολιτικού συστήματος».

Για την αναγκαιότητα η Δημοκρατική Παράταξη να έχει ένα πρόγραμμα που θα τη διαφοροποιεί από όλα τα άλλα κόμματα, μίλησε ο Δημήτρης Κρεμαστινός, υποστηρίζοντας ότι με πειστικά επιχειρήματα έναντι των υπόλοιπων κομμάτων μπορεί να επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ ο κόσμος που έφυγε προς άλλους χώρους. «Χωρίς ενότητα δεν μπορούμε να προχωρήσουμε», πρόσθεσε.

Ο κ. Κρεμαστινός ανέφερε ότι είπε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και είναι σίγουρος πως θα το κάνει: «Όλοι εμείς εδώ πρέπει να ζητήσουμε από τους πρώην πρωθυπουργούς και να βρίσκονται εδώ και να συμμετέχουν μαζί μας στην υπαρξιακή αγωνία που περνάει ο χώρος μας σήμερα».

«Η παράταξη που συγκροτούμε πρέπει να διεκδικεί τον δικό της ξεχωριστό και καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις» είπε ο Χρήστος Γκόκας και πρόσθεσε ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι πληγωμένο αλλά όρθιο, η συμπαράταξη που επιχειρούμε αποτελεί επιλογή σταθερότητας, για αλλαγή σελίδας της χώρας».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος χαρακτήρισε ορόσημο την προεδρική εκλογή και εκτίμησε ότι εφόσον εκπληρωθούν οι πολιτικές προϋποθέσεις, θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας με απόλυτη βεβαιότητα. Επιπλέον υποστήριξε ότι εάν η χώρα δεν συνεχίσει, «θα είναι στον αέρα όλα αυτά που κατακτήσαμε».

Μιλώντας για τη Δημοκρατική Παράταξη, ανέφερε ότι σε αυτή την εθνική πορεία, «έχουμε προσφέρει τα περισσότερα και έχουμε υποστεί τα περισσότερα, περάσαμε πολλά, περάσαμε φάση σύγκρουσης». «Ας την αφήσουμε πίσω», συνέχισε τονίζοντας ότι με το αποτέλεσμα της Ελιάς στις Ευρωεκλογές, που είναι «όχι ικανοποιητικό αλλά επαρκές, η παράταξη πήρε από τον λαό ψήφο συνέχειας».

Η κοινωνία δεν θέλει συνδιαχείριση απόψεων και κυβερνητικών πολιτικών, αλλά θέλει ανατροπή, υποστήριξε η Κατερίνα Μπατζελή, προσθέτοντας πως ένα κόμμα σαν το ΠΑΣΟΚ πρέπει να μπει ηγέτης σε αυτή την ανατροπή και πως η διακήρυξη της Δημοκρατικής Παράταξης πρέπει να είναι σύντομη και να βασίζεται σε αρχές.

Η ίδια είπε ότι δεν γνωρίζει εάν θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αναρωτήθηκε εάν αυτό θα πρέπει να είναι «αυτοσκοπός» της παράταξης, για να σημειώσει ότι «είμαστε εδώ για να φτιάξουμε τη Δημοκρατική Παράταξη, όχι για να εγγυηθούμε το status quo της σταθερότητας, αλλά για να ανατρέψουμε, με πρωτοστάτη τα σοσιαλιστικά κόμματα και τις σοσιαλιστικές ιδέες». Είπε ακόμα ότι η Δημοκρατική Παράταξη πρέπει να διασφαλίσει την ενότητα εντός του κόμματος και της χώρας.

Ο Κυριακός Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι δεν πρέπει ο χώρος να εγκλωβίζεται σε ψευτοδιλήμματα, αλλά ότι «θα πρέπει να τολμήσουμε να φτιάξουμε κάτι πραγματικά μεγάλο», δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση και στο ζήτημα της διαμόρφωσης του προγράμματος. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του παρέπεμψε στη φράση του Ζαν Ζωρές ότι «από το φως του παρελθόντος, πετάξαμε τη στάχτη και κρατήσαμε τη φλόγα», για να αναφέρει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να κληρονομήσει τη στάχτη του παρελθόντος, το ίδιοι και αρκετοί στο χώρο μας που είναι φορείς παλαιών νοοτροπιών» και πως «εμείς καλούμαστε να ξαναανάψουμε τη φλόγα».

Ο Νίκος Μπίστης τόνισε ότι κανείς δεν ζητάει να διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ, αλλά αντίθετα ότι το αίτημα αφορά τη δημιουργίας μιας «τριήρους» της Δημοκρατικής Παράταξης, η οποία, όπως είπε, δεν ολοκληρώνεται τώρα, γιατί ακόμα δεν έχουν προσέλθει οι δυνάμεις που μπορούν να συνεργαστούν.

Ανέφερε ότι η ιστορία θα αποφανθεί πως η παράταξη, το ΠΑΣΟΚ έσωσε τη χώρα από την εξαθλίωση και υποστήριξε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάποιου να μη θέλει να συμβάλει στη Δημοκρατική Παράταξη και ότι είναι, όμως, διαλυτικό κάποιος να είναι με το ένα πόδι μέσα και με το άλλο έξω.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή