Διαμαντοπούλου: Δεν γίνεται να ψηφίζουμε τέτοια τέρατα
«Θεωρώ ότι ο νόμος έχει αρχίσει πλέον και μπαίνει σε λειτουργία κι αυτό είναι πολύ θετικό και κυρίως αυτό συμβαίνει γιατί βγήκαν Πρυτάνεις, σε όλα τα ιδρύματα, οι οποίοι είναι Πρυτάνεις που επελέγησαν ως υποψήφιοι με βάση πάρα πολύ ισχυρά ακαδημαϊκά βιογραφικά και δεν εξελέγησαν ούτε από τις παρατάξεις, ούτε από τα κόμματα, ούτε από τα συνδικάτα των διοικητικών. Εξελέγησαν μετά από πρόταση του συμβουλίου, με βάση τα προσόντα τους, από τους καθηγητές. Αυτοί λοιπόν οι Πρυτάνεις έχουν διαφορετικό ανάστημα και διαφορετικό όραμα το οποίο μπορούν να εφαρμόσουν, γιατί βασίζονται σε πραγματική αξιοκρατία. Θεωρώ λοιπόν ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο σημερινός Πρύτανης του Αριστοτελείου, ο σημερινός Πρύτανης της Θεσσαλονίκης, γιατί πριν από λίγες ημέρες έγιναν τα ίδια και στη Θεσσαλονίκη, έχει πολύ διαφορετική συμπεριφορά από αυτή που είχαμε δει του Πελεγρίνη, του Μυλόπουλου ή όλων αυτών τους οποίους σας υπενθυμίζω ότι ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος τους επανέφεραν με νόμο, ενώ είχαν δηλώσει ότι δεν θα εφαρμόσουν τον νόμο» είπε η κ. Διαμαντόπουλου στον Realfm.
Και πρόσθεσε: «Αυτά δεν πρέπει να τα ξεχνάμε. Χάσαμε δύο χρόνια πολύ ουσιαστικά για τα πανεπιστήμια, χάθηκαν από το 2012 μέχρι σήμερα. Θεωρώ, ότι το σημαντικό θέμα δεν είναι η φύλαξη, είναι ένα πραγματικά πολύ σημαντικό για την καθημερινή λειτουργία του Πανεπιστημίου, αλλά τα σημαντικά ζητήματα είναι αυτά που θα εξελιχθούν από δω και πέρα. Είναι τα προγράμματα σπουδών, είναι οι συνεργασίες με τα ξένα Πανεπιστήμια».
Στην ερώτηση σχετικά με το θέμα των μετεγγραφών η πρώην υπουργός Παιδείας απάντησε: «Αυτός ο νόμος ήρθε στη Βουλή, ψηφίστηκε από τους βουλευτές. Δεν μπορεί ένας υπουργός να τον κάνει μόνος του. Το κακό θα ήταν να έρχεται με δρασκελιές. Γιατί εγώ θυμάμαι τότε έκανα αμέσως μία ανακοίνωση. Δεν χωρούσε στο μυαλό μου αυτό που γινόταν. Τον ήξεραν όλοι. Είναι σαν το ασφαλιστικό όπου όλοι ξέραμε τι θα γίνει και όλοι φωνάζαμε. Με τις μετεγγραφές ήταν αυτονόητο. Θα άδειαζαν τα περιφερειακά πανεπιστήμια και θα γέμιζαν ασφυκτικά τα κεντρικά. Η απλή λογική το έλεγε. Δεν χρειαζόταν να έρθει η στιγμή για να το δούμε. Δεν ξέρω πως θα αντιμετωπιστεί το θέμα. Αλλά, η Βουλή πρέπει να πάρει τις ευθύνες της για αυτά που ψηφίζει. Δεν γίνεται να ψηφίζουμε τέτοια τέρατα με τόσο ελαφρά συνείδηση σε βάρος των παιδιών, σε βάρος της ανάπτυξης της χώρας. Γιατί πραγματικά το πως θα βγει αυτή η χρονιά δεν μπορεί να το απαντήσει κανείς. Και βεβαίως δεν είναι θέμα των Πανεπιστημίων γιατί η πολιτεία τα έφερε σε αυτή την κατάσταση».