Ο ΣΥΡΙΖΑ, η εκλογή Προέδρου και ο Καραμανλής...

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε συναινετική επιλογή Προέδρου και εκλογές και τα σενάρια δίνουν και παίρνουν για τα ονόματα που έχει στο μυαλό του για τη θέση του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η εκλογή Προέδρου και ο Καραμανλής...
4'

Δεν είναι λίγοι αυτοί που εξέφρασαν και εξακολουθούν να εκφράζουν απορίες μετά την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να εκλεγεί συναινετικά ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας και εν συνεχεία με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων να οδηγηθεί η Ελλάδα σε πρόωρες εκλογές.

Οι απορίες αυτές εκφράζονται κυρίως από το στρατόπεδο των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης, όχι τόσο επειδή ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε με μια θέση την οποία για πρώτη φορά διατύπωσε δημόσια, αλλά κυρίως επειδή αιφνιδίασε τους πάντες μιλώντας για συναινετική εκλογή του διαδόχου του κ. Παπούλια.

Και στελέχη τους θέτουν το ερώτημα που εύλογα προκύπτει για αν όντως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόταση, πραγματικά συναινετική να καταθέσει ή αν απλώς «πέταξε στο τραπέζι» μια ιδέα, γνωρίζοντας πως θα απορριφθεί από Σαμαρά και Βενιζέλο, οπότε και δεν θα είναι υποχρεωμένος να αναφερθεί σε συγκεκριμένα ονόματα.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, θέμα «μπλόφας» από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα δεν υφίσταται σε καμία περίπτωση. Όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε την προαναφερθείσα πρόταση ήταν όντως «πλήρως εξοπλισμένος», σε περίπτωση βέβαια που θα προχωρούσαν κάποιες διεργασίες.

Και παραμένει απόλυτα έτοιμος, αν και όποτε αλλάξουν τα πλάνα του Αντώνη Σαμαρά και θελήσει ο πρωθυπουργός να αποδεχτεί την κίνηση - ματ του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ιδιαίτερα ακούγεται τα τελευταία 24ωρα ότι το πρώτο όνομα που θα έπεφτε στο τραπέζι από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για τη συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, θα ήταν αυτό του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Και φαίνεται ότι μια τέτοια ενημέρωση είχαν και συνεργάτες του πρώην αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας.

Βέβαια αυτή τη στιγμή ο Κώστας Καραμανλής παραμένει αμετακίνητος στις θέσεις του, τονίζοντας προς κάθε κατεύθυνση μέσω κύκλων του, πως δεν τον ενδιαφέρει μια τέτοια πρόταση, πόσο μάλλον τη στιγμή που εμμένει στη θέση ότι στα πλαίσια της αναθεώρησης του Συντάγματος ο Πρόεδρος θα πρέπει να αποκτήσει αυξημένες αρμοδιότητες σε σύγκριση με αυτές που έχει σήμερα και το σύστημα να πάψει να είναι πρωθυπουργοκεντρικό, όπως το έκανε ο Α. Παπανδρέου με τη συνταγματική αναθεώρηση του 1985.

Η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθήσει τη συναινετική διαδικασία εκλογής Προέδρου, θα λειτουργούσε καταλυτικά σε μια περίοδο που ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται «πυρά» στο εσωτερικό για επιχείρηση «πόλωσης» και όξυνσης της πολιτικής αντιπαράθεσης. Γι' αυτό και το εννοεί, όταν μιλά για συμφωνία «κυρίων» μεταξύ των πολιτικών αρχηγών και συναινετική επιλογή στο πρόσωπο του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Θέλοντας, έτσι, να δείξει και ένα πρώτο δείγμα γραφής για το πώς θα πολιτευτεί κι όταν γίνει πρωθυπουργός, σε ζητήματα τουλάχιστον που δεν άπτονται των πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγές και ανατροπές σε πολιτικές μνημονίων που έχουν ακολουθήσει οι κυβερνήσεις μετά το 2009.

Είναι προφανές ότι πέραν της περίπτωσης Καραμανλή, στο πλαίσιο της συναίνεσης θα προκύψουν και άλλα ονόματα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη στη σχετική λίστα. Και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο, ακόμα και με την απαίτηση απλής πλειοψηφίας για την εκλογή νέου προέδρου από την επόμενη Βουλή, αν η παρούσα δεν ολοκληρώσει την εκλογή και οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, να κάνει τη μεγάλη έκπληξη ο Αλέξης Τσίπρας.

Να επιμείνει, δηλαδή, στην πρόταση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας αποδεκτό από το σύνολο των κομμάτων που θα εκπροσωπούνται στη νέα Βουλή.

Σε αυτά τα πλαίσια, εκτός του Κώστα Καραμανλή ένα άλλο όνομα που «παίζει» είναι αυτό του παλιού στελέχους κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, του Γεράσιμου Αρσένη, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν έτοιμη και μια λίστα με πρόσωπα που δεν κινούνται αυστηρά στο χώρο της πολιτικής, αλλά στον πνευματικό χώρο.

Από τη στιγμή που όλες οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τη διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας να αυξάνεται σταθερά και να κυμαίνεται από 4.5% έως 10.5%, είναι ξεκάθαρο και το ουσιαστικό και το επικοινωνιακό πλεονέκτημα που διατηρεί ο κ. Τσίπρας, έναντι του Αντώνη Σαμαρά. Γι' αυτό και το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας συναινετικά και αμέσως μετά προκήρυξης πρόωρων εκλογών δεν πρόκειται να «σβήσει» τόσο εύκολα, όσο αναμένει ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας...

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή