Επίθεση Βενιζέλου στην εφημερίδα «Δημοκρατία»
Απαντώντας στο δημοσίευμα, το ΥΠΕΞ τονίζει πως «το ζήτημα αυτό είναι χωρίς ιδιαίτερη σημασία και σπανίως υπάρχει αντίδραση, παρά μόνον όταν η παραποίηση γεγονότων ξεπερνά κάθε όριο ανοχής. Είναι όμως ασυγχώρητη ενέργεια να χρησιμοποιούνται με πρωτοφανή επιπολαιότητα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ιδίως τα εθνικά ζητήματα με σκοπό να προωθηθεί μια φτηνή επιλογή εμμονικής πλέον επιθετικότητας κατά του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών».
Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Βενιζέλος «κατηγορείται γιατί χαρακτήρισε τον κ. Ν. Αναστασιάδη, Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας, καθώς - λέει η εν λόγω εφημερίδα- έτσι τον υποβαθμίζει στο επίπεδο του ηγέτη της κοινότητας».
«Είναι πραγματικά λυπηρό το γεγονός ότι δεν βρέθηκε έστω ένας συνεργάτης της εν λόγω εφημερίδας με στοιχειώδη γνώση της ιστορίας και του θεσμικού πλαισίου του Κυπριακού, στο όνομα του οποίου κόπτεται - υποτίθεται - η εφημερίδα, ώστε να αποτρέψει το ατόπημα αυτό» σημειώνει το ΥΠΕΞ και διερωτάται:
«Δεν έτυχε κανείς να γνωρίζει στην εν λόγω εφημερίδα ότι δεκαετίες τώρα ο εκάστοτε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπό την ιδιότητα του αυτή, εκπροσωπεί διεθνώς την Κύπρο ως κράτος μέλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ υπό την δεύτερη ιδιότητά του, του ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας, που είναι θεσμική οντότητα προβλεπόμενη στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας του 1960, συναντάται και διαπραγματεύεται με τον εκάστοτε ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας; Δεν έτυχε να γνωρίζει κάποιος στην εν λόγω εφημερίδα ότι οι συνομιλίες είναι εδώ και δεκαετίες διακοινοτικές;
Οι υπεύθυνοι της εν λόγω εφημερίδας που θέλουν να διατυπώνουν απόψεις για τη μοίρα του Κυπριακού, έχουν την άσχετη και επικίνδυνη εντύπωση ότι διεξάγονται τόσες δεκαετίες συναντήσεις και διαπραγματεύσεις μεταξύ του Προέδρου ενός κράτους-μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ και του ηγέτη ποιου πράγματος άραγε; Ενός ψευδοκράτους μη αναγνωρισμένου από τη διεθνή κοινότητα; Ή μήπως ο αρχηγός ενός κράτους, όπως η Κυπριακή Δημοκρατία, θεωρεί ομόλογο του τον ηγέτη μιας κοινότητας από τις δυο που προβλέπει το Σύνταγμα του 1960 και διαπραγματεύεται μαζί του;
Δεν έτυχε να διαβάσουν, οι αρμόδιοι της εφημερίδας την ιδιότητα υπό την οποία συνυπογράφει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 με τον κ. Έρογλου; Την ιδιότητα με την οποίαν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και ο Σ. Κυπριανού συνυπέγραψαν τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979 με τον Ραούφ Ντενκτάς; Δεν έτυχε να αντιληφθούν ότι ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής κοινότητας ενεργεί εκ μέρους του ηγέτη της κοινότητας που είναι και Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας που ως αρχηγός του κράτους εκφράζει όλους τους νόμιμους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους;
Δεν έτυχε να μάθουν ότι τα λίγα χρόνια πλήρους λειτουργίας του Συντάγματος του 1960, ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας ήταν και αντιπρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέχρι την αποχώρηση των τουρκοκυπρίων από τα όργανα της Δημοκρατίας που οδήγησε στην εφαρμογή του δικαίου της ανάγκης εδώ και πενήντα χρόνια;»
«Αν θέλουν συνεπώς οι υπεύθυνοι της εν λόγω εφημερίδας να έχουν άποψη για θέματα υψίστης εθνικής σημασίας όπως το Κυπριακό, ας ενημερωθούν για τα βασικά και ας μη τυφλώνονται από την υποχρέωση τους να γράφουν καθημερινά κάτι αρνητικό, - υποτίθεται - για τον κ. Βενιζέλο», καταλήγει το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του.