Στην υπο-επιτροπή εταιρικών σχέσεων του ΝΑΤΟ, ο Νικολόπουλος
Ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ανατροπής και Βουλευτής Αχαΐας, Νίκος Νικολόπουλος, ορίστηκε τακτικό μέλος στην Επιτροπή Εταιρικών Σχέσεων του ΝΑΤΟ, καθώς και της Ειδικής Ομάδας για τη Μεσόγειο & τη Μέση Ανατολή, οι οποίες συνήλθαν στην Αθήνα και πραγματοποίησαν τις εργασίες τους.
. Στη συνέλευση των αντιπροσώπων όλων των χωρών κρατών μελών του ΝΑΤΟ, στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής των Ελλήνων, εκτός της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, Ανώτατοι Στρατιωτικοί, εξειδικευμένοι καθηγητές Πανεπιστημίου και εκπρόσωποι φορέων για θέματα μεταναστών αλλά και Μεσογειακών μελετών, τοποθετήθηκαν με ομιλίες τους ενώπιων των συνέδρων, στο θεματικό πεδίο που τους αφορά.
Ο Ν. Νικολόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ», μεταξύ άλλων, είπε: «Για την Ελλάδα αλλά και για πολλές άλλες χώρες, ένα κατεξοχήν θέμα μεγάλου ενδιαφέροντος που απασχόλησε σε έκταση τη συνάντησή μας, ήταν το μεταναστευτικό.
Η γεωγραφική θέση της χώρας μας, ως πύλη εισόδου στην Ευρώπη, όπως όλοι γνωρίζουν, καθιστά ιδιαίτερα δύσκολο το χειρισμό των χιλιάδων παράνομων μεταναστών που εισρέουν μαζικά, περισσότερο από τη θαλάσσια οδό, αφού έχουν διασχίσει το έδαφος των Τούρκων γειτόνων μας.
Υποτυπώδης, όπως τονίσαμε, είναι η υποστήριξη που λαμβάνουμε ως χώρα από την ΕΕ, μέσω της FRONTEX, γεγονός όμως, που προκαλεί μείζονα προβλήματα ορθής διαχείρισης των ανθρώπων-λαθρομεταναστών, που συλλαμβάνονται. Απαντώντας ο Ν. Νικολόπουλος σε σχετική ερώτηση για το ρόλο της Τουρκίας, τόνισε:
«Με τη γείτονα Τουρκία να μην τηρεί τις δεσμεύσεις της για απορρόφηση συμφωνημένου αριθμού των συλλαμβανόμενων, οι οποίοι έχουν προηγουμένως διασχίσει το έδαφός της ως παράνομοι μετανάστες, προκύπτει το τεράστιο ζήτημα της φιλοξενίας των λαθρομεταναστών με όρους σεβασμού στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Τονίσαμε, ότι εν μέσω της οικονομικής κρίσης που βιώνει η Ελλάδα, είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία η ενίσχυση από υπάρχοντες πόρους της ΕΕ για τη δημιουργία υποδομών προσωρινής εγκατάστασης και της στελέχωσης υπηρεσιών, που θα διαχειρίζονται με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό τις αιτήσεις ασύλου. Ακόμα, αναδείξαμε την αναγκαιότητα της πρόσληψης τεχνογνωσίας, που παραμένει επίσης ζητούμενο από τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Η διαχείριση του ανθρωπιστικού σκέλους του μεταναστευτικού προβλήματος όμως, όπως τόνισε ο κος Ν. Νικολόπουλος, ερωτώμενος, αποτελεί τη μεγαλύτερη δυσεπίλυτη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Συμμαχία και κρύβει έναν τεράστιο κίνδυνο αποσταθεροποίησης των μελών της στα σύνορα της Ευρώπης, που αναγκάζονται να φιλοξενούν ολόκληρους πληθυσμούς εξαθλιωμένων στο έδαφός τους.
Εξ’ άλλου, ένα άλλο πολύ σημαντικό θέμα ενδιαφέροντος, που επίσης θίχτηκε στη συνάντηση της Αθήνας και απασχολεί τη χώρα μας αλλά και τους Συμμάχους στο ΝΑΤΟ, είναι ο κίνδυνος διακοπής των ενεργειακών ροών φυσικού αερίου (Ουκρανία) αλλά και οι επιπτώσεις των πολεμικών αναταραχών, τόσο στις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες, κύρια όσον αφορά στην επιθυμητή ομαλότητα προ έναρξης της διαδικασίας εξόρυξης υδρογονανθράκων (Συρία), όσο και στις περιοχές της παραδοσιακής εξόρυξης πετρελαίου ( Ιράκ ).
Η αποσταθεροποίηση των ως άνω περιοχών είναι κατεξοχήν ανεπιθύμητη και ως εκ τούτου, κρίνονται απόλυτα απαραίτητες, τόσο οι ειρηνευτικές πρωτοβουλίες, όσο και οι ενισχύσεις από τη συμμαχία των κρατικών στρατιωτικών μηχανισμών της Μέσης Ανατολής, που αντιμάχονται απέναντι στις επιθέσεις, που δέχονται από τους πυρήνες τρομοκρατίας και του μουσουλμανικού φονταμεταλισμού από τους ισλαμοφασίστες.
Τέλος, αποκάλυψε ο κ. Ν. Νικολόπουλος, ότι: «δεν ξεκαθάρισε το τοπίο», όσον αφορά στην ανάγκη “πολιτικής” επιβολής προς τη γείτονα Τουρκία ενός πλαισίου σεβασμού στο καθεστώς νομιμότητας του ισχύοντος Διεθνούς Δικαίου, ιδίως όσον αφορά στους όρους εκμετάλλευσης των συνοριακών μας θαλασσίων ΑΟΖ, με αποκορύφωμα τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της Τουρκίας σε πεδίο αντίστοιχης ΑΟΖ της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυπριακής Δημοκρατίας, που εφάπτεται του παράνομα κατεχόμενου τμήματος της νήσου.
Ο N. Νικολόπουλος ανέφερε, κλείνοντας, πως: “«εντός των τειχών» της Συμμαχίας πυροδοτείται σταδιακά με αυτή την προκλητική και παράνομη στάση της Τουρκίας ένας επικίνδυνος εκρηκτικός μηχανισμός, που είναι δυνατόν να προκαλέσει εξελίξεις αναταραχής, εμπλοκής της χώρας μας σε διενέξεις και κατά συνέπεια, αποσταθεροποίηση της Συμμαχίας ως μη όφειλε.