«Αν οι φοιτητές είχαν οργανώσεις δεν θα υπήρχε Πολυτεχνείο»

Τη Βέροια επισκέφθηκε ο πρόεδρος του Ποταμιού όπου συνομίλησε με κατοίκους και φορείς της περιοχής.

«Αν οι φοιτητές είχαν οργανώσεις δεν θα υπήρχε Πολυτεχνείο»
2'

Ο κ. Θεοδωράκης μίλησε για το Πολυτεχνείο, εκφράζοντας την άποψη ότι «οι φοιτητές ευτυχώς δεν είχαν κομματικές οργανώσεις. Αν υπήρχαν κομματικές οργανώσεις το '73, θα είχαν αποτρέψει το Πολυτεχνείο».

Όπως είπε, «το Ποτάμι θα γίνει ο ενδιάμεσος που χρειάζεται η Ελλάδα για να κυβερνήσουν τη χώρα οι καλύτεροι. «Η χώρα δεν σώζεται από τα κόμματα, η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί από την εθνική Ελλάδας, από τους ανθρώπους που είναι αστέρια ο καθένας στον τομέα του» τόνισε.

Στο ερώτημα αν θα πρέπει να σβήσουμε τα παλιά συνθήματα του Πολυτεχνείου «Έξω από το ΝΑΤΟ, έξω οι ΗΠΑ» ή να προσθέσουμε σε αυτά και «Έξω από την ΕΕ», ο Σταύρος Θεοδωράκης επισήμανε:

«Η εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο και στη Νομική ήταν μια πολύ ηρωική και θρασύτατη ενέργεια απ' την πλευρά των νέων εκείνης της εποχής, που πήγε κόντρα ακόμα και στους κομματικούς μηχανισμούς της εποχής που τότε λέγανε "όχι στο Πολυτεχνείο". Οι οργανωμένοι κομμουνιστές τότε λέγανε "όχι στο Πολυτεχνείο, θα αποπροσανατολίσει την δράση μας", οι σοσιαλιστές, οι λίγοι εκείνης της εποχής, λέγανε "όχι στο Πολυτεχνείο γιατί είναι ανεξέλεγκτοι οι φοιτητές".

«Οι φοιτητές, όμως, τότε, ευτυχώς, δεν είχαν κομματικές οργανώσεις. Αν υπήρχαν κομματικές οργανώσεις το '73, θα είχαν αποτρέψει το Πολυτεχνείο.

Το Πολυτεχνείο, λοιπόν, έγινε και καλώς έγινε από ένα αυτόνομο δυναμικό κίνημα, το οποίο είπε "έξω οι Αμερικάνοι, έξω η χούντα, έξω το ΝΑΤΟ", και τότε πραγματικά ήταν το σωστό σύνθημα. Σήμερα, το να λέει κάποιος στη χώρα μας "έξω οι Αμερικάνοι", θα γελάνε. Δεν το λέει και κανείς. Γιατί δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα επικυριαρχίας των Αμερικανών στην ελληνική πολιτική σκηνή.

«Η άποψή μου για το ΝΑΤΟ είναι σαφής. Ότι αυτή την στιγμή η χώρα καλά θα κάνει να ξεμπερδέψει πρώτα με τα δικά της προβλήματα, να ξεμπερδέψει με τα προβλήματα της οικονομίας, των παιδιών της που μεταναστεύουν, τις πληγές της οικονομίας και να μην νομίζει ότι εδώ στην Ελλάδα υπάρχει ο Τσε Γκεβάρα της Ευρώπης. Είναι αστείο το φαινόμενο βουλευτών που σηκώνονται στα έδρανα της βουλής και λένε θα καταργήσουμε το ΝΑΤΟ. Είναι και επικίνδυνο, εκτός από αστείο, σε μια εποχή που ξέρουμε ότι είναι αρκετά δύσκολα τα πράγματα και στα σύνορά μας και η Ελλάδα χρειάζεται να είναι μέρος ενός συμφώνου.»

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή