«Η πολιτική κατάσταση δυσχεραίνει την διαπραγμάτευση»
Όπως τονίζει διακυβεύονται κρίσιμα θέματα όπως η μετάβαση σε μια νέα σελίδα, «ένα νέο θεσμικό καθεστώς τελείως διαφορετικής ποιότητας», αλλά και στην στείρα και αντιπαραγωγική εσωτερική πολιτική κατάσταση.
Ρίχνοντας ευθέως ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βενιζέλος τονίζει ότι η διαπραγμάτευση στην οποία «παίζεται το μέλλον της Ελλάδας» θα ήταν ευκολότερη χωρίς «τη γκρίνια, τη μιζέρια, τον μικροκομματισμό, την έλλειψη συναίνεσης, τις μικρές κομματικές υστεροβουλίες».
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, δήλωσε:
«Σε σχέση με το μεγάλο θέμα που ενδιαφέρει τη χώρα που είναι η έξοδος από την κρίση, το μνημόνιο, την επιτήρηση της τρόικας και η μετάβαση σε μια νέα σελίδα, είναι προφανές ότι υπάρχουν δυσκολίες. Ότι η διαπραγμάτευση είναι πολύπλοκη και σκληρή. Γιατί πρόκειται για μια διαπραγμάτευση με την οποία λήγει το τρέχον πρόγραμμα και ανοίγει ένα νέο πλαίσιο, ένα νέο θεσμικό καθεστώς τελείως διαφορετικής ποιότητας, που διασφαλίζει την ουσιαστική ισοτιμία της Ελλάδας μέσα στην ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.»
Εάν δεν είχαμε μια τόσο στείρα και αντιπαραγωγική εσωτερική πολιτική κατάσταση, η διαπραγμάτευση θα ήταν ευκολότερη και τα αποτελέσματα θα ήταν πολύ πιο προσιτά και απτά.
Χρειάζεται λοιπόν να καταλάβουν όλοι οι Έλληνες ότι χωρίς εσωτερικό μέτωπο συναινετικό, χωρίς μια αλληλοκατανόηση και μια συστράτευση, δεν μπορούμε να πετύχουμε αυτούς τους εθνικούς στόχους.»
Και δεν είναι δυνατόν δυνάμεις πολιτικές που διεκδικούν να παίξουν κάποιο ρόλο στον τόπο, να μην αντιλαμβάνονται ότι οφείλουν να συμβάλουν προς το καλό της ελληνικής οικονομίας και του κάθε ελληνικού νοικοκυριού. Γιατί αυτό είναι που 'παίζεται' τώρα. Παίζεται το μέλλον της πραγματικής οικονομίας, κάθε εργαζόμενου, κάθε επιχειρηματία, κάθε άνεργου. Παίζεται το μέλλον της Ελλάδας. Το μέλλον που της αξίζει. Γιατί έχουμε να παρουσιάσουμε εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα.»
Τα πραγματικά και θεμελιώδη στοιχεία της ελληνικής οικονομίας είναι πάρα πολύ καλά. Το πρωτογενές πλεόνασμα, ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης, η ισχύς και η ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος, η δυνατότητα να διαμορφώσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Αυτά είναι στοιχεία πολύ σημαντικά στην πλάστιγγα της διαπραγμάτευσης.»
Από την άλλη μεριά όμως, έχουμε τη γκρίνια, τη μιζέρια, τον μικροκομματισμό, την έλλειψη συναίνεσης, τις μικρές κομματικές υστεροβουλίες. Αυτά πρέπει να τα ξεπεράσουμε».